AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki olağan basın toplantılarına dün de devam etti.
Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, basın açıklamasına Türkiye’nin hiçbir zaman savaş yanlısı bir ülke olmadığını belirterek başlayarak, “Türkiye, hiçbir zaman savaş yanlısı bir ülke olmamıştır. Kendi vatanımızla birlikte bölgemizde istikrar ve güvenin sağlanması için elimizden geleni yaptık, yapıyoruzda.
Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimin gün yüzüne çıktığı ve savaşın başladığı andan itibaren yapıcı bir tutum sergileyerek sorunların çözümü için büyük bir gayret içerisine girdik.
Önceliğimiz, daima milletimizin çıkarları olmuş ve kimsenin oyununa gelmeden, belirlediğimiz istikamette stratejik hamleler ile ilerlemeye devam ettik.
Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlıkların uluslararası hukuk çerçevesinde çözümü için bir masa etrafında bir araya getirilmesi, küresel tahıl sorununun çözülmesi için tahıl koridorunun açılması, esir takasında sergilediğimiz diplomatik başarı ile kadın, yaşlı ve çocukların ülkemizde misafir edilmesi, gösterdiğimiz gayretin, çabanın en açık örneklerindendir.
Şimdiye kadar hep savunduğumuz, zulmü alkışlamayacak, zalimlerden olmayacak, zalime boyun eğmeyecek ve asla hakkımızı yedirmeyeceğiz. Aynı hassasiyetle de yolumuza devam edeceğiz.
Zaman evvelinde hayali hüsrana uğrayan, yaşamış oldukları hezeyandan ötürü intikam alma içgüdüsünü tarihleri boyunca yaşatanlara da asla fırsat vermeyeceğiz. Ne yaparsa yapsınlar istiklal harbinde olduğu gibi hüsrana uğrayacak yine onlar olacaktır” dedi.
Basın açıklamasına AK Parti hükümeti dönemde Milli Savunma Sanayiinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler vererek devam eden Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “AK Parti hükümeti olarak 20 yıl boyunca her alanda gerçekleştirdiğimiz çalışmaları yıllardır şu kısıtlı zaman diliminde sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.
Bugün ise sizlere Milli Savunma Sanayiimizde, gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalarımızdan bahsetmek istiyorum.
Türkiye olarak bizler, asla savaşı tasvip eden bir ülke olmadık. Ancak özel coğrafi konumumuz, Dünya’da yaşanan terör olayları ve uluslararası siyasette yaşanan sorunlar itibariyle ülkemizi korumak zorunda olduğumuzdan dolayı iktidara geldiğimiz zamandan itibaren bu sektöre ağırlık verdik.
Biliyoruz ki savunma sanayisi gelişmiş bir ülke aynı zamanda küresel siyasette de söz sahibidir. Bu nedenle savunma projelerinin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Türk savunma sanayisi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda milli imkanlarla güvenlik güçlerine karşı tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik silah sistemlerinin kazandırılmasına yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.
Bu çerçevede sadece 2022 yılında gerçekleşen çalışmalar şöyle bir baktığımızda;
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından Türkiye’nin ilk Denizaltı Test Altyapısı (DATA) hayata geçirilmiştir.
Türk mühendislerinin, teknisyenlerinin dizayn ettiği, uyguladığı ve ürettiği bir test platformu olan DATA, su altında 60 metre derinliğe kadar atış imkânı sağlamakta ayrıca denizaltıya ihtiyaç duymadan denizaltı mühimmatlarının test ve simülasyonunu yapabilmektedir.
Güvenlik güçlerine bugüne kadar birçok silah sistemi kazandıran ASELSAN ise fiber lazer kaynağına, radar ve radyo frekansı karıştırıcı gibi unsurlara sahip Lazer Silah Sistemlerine ilişkin Faz-2 aşamasında çalışmalarını yürütmeye devam etmektedir.
Türkiye’nin deniz yetki alanlarında ve uluslararası sularda keşif, gözetleme, karakol, deniz yollarının emniyetinin sağlanması ve refakat gibi çeşitli görevlerde kullanılmak üzere Millî Savunma Bakanlığı’na bağlı ASFAT (Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş.) tarafından Açık Deniz Karakol Gemilerinin üretimine bu yıl geçildi.
10 adet inşa edilmesi planlanan Açık Deniz Karakol Gemilerinin ilk 2 gemisi için sözleşme imzalanmış olup Mavi vatana, Deniz Kuvvetlerimize ve milletimize hayırlı olmasını diyorum.
Türkiye’nin dünyada, bir savaş gemisini millî olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülkeden biri olduğuna da değinmeden geçemeyeceğim.
Millî savaş gemilerimiz, amfibi gemilerimiz, sismik araştırma gemilerimiz, istihbarat gemilerimiz, sahil güvenlik gemilerimiz, lojistik gemilerimizi ve botlarımızı da artık biz kendimiz üretebiliyoruz.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’ye özgü milli kabiliyetler kullanılarak geliştirilen Atak, bugüne kadar 70 helikopter teslimatı gerçekleştirilmiştir.
Türkiye ile Filipinler arasında imzalanan Savunma Sanayisi İş birliği Mutabakat Muhtırası ile bu yıl üretim ve testleri tamamlanan 2 Atak helikopteri ve ekipmanları, 2 nakliye uçağıyla Filipinler’e gönderilmiştir.
Yüksek irtifa uzun dayanıklılık sınıfı, silahlı insansız hava aracı Akıncı'nın baş mühendisi Selçuk Bayraktar, bu ay Zirve 23 kapsamında gençlerle bir araya geldiği programda ekibine katacağı Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olacak Kızılelma için geri sayımın başladığını ve 2023’te ilk uçuşunu yapacağı müjdesini de verdi.
Ayrıca Akıncı 6. Eğitim Dönemi kapsamında yine ekim ayında Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nı kullanmak üzere çeşitli alanlarda görev yapacak toplam 110 insan yetiştiren, cesareti, azmi, yenilikçi bakış açısı, çalışkanlığı ile gençlerimize ve dünyaya örnek olan tek derdi vatanına, milletine hizmet etmek, ecdadına yakışır, faydalı işler üretmek için canla başla didinen bu kardeşime aldığı hayır duaları ile birlikte bir ömür boyu başarılar diliyorum.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, Türkiye’nin beka projesinin yönetileceği, 2 bin 300 kişinin çalışacağı Milli Muharip Uçak (MMU) Mühendislik Merkezi'nin açılışı da yine bu yıl 2022 Ocak ayında gerçekleştirilmiştir. Bu merkezde Türk savunma sanayinin en önemli projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak (MMU) için çalışmalar tüm hızıyla sürdürülmektedir.
18 Mart 2023 Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Gününde hangardan çıkartılarak motor çalıştıracak olan Milli Muharip Uçak (MMU), 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirecek ve 2029 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girecek inşallah.
Elektromanyetik dalgaları manipüle edebilen Mikrodalga Soğurucu Metamalzeme Teknolojisi'de bu yıl geliştirilen savunma sanayii çalışmalarımız arasında yer almıştır.
Belirli dalga boyları için negatif bir kırılma indeksi sergileyen metamalzemeler, elektromanyetik dalgaları yönünü ve kuvvetini değiştirebilir, farklı bir yöne saçılmasını sağlayabilmektedir.
Diğer bir gururumuz, Roketsan tarafından geliştirilen Tayfun Balistik Füzesi’nin atış testi, 18 Ekim tarihinde Rize-Artvin Havalimanı’nda gerçekleştirilmişti.
Avrupa medyasında da geniş çapta yer alan Tayfun, Türkiye’nin ilk kısa menzilli balistik füzesi olmuştur. Böylelikle 1990’lı yıllardan beri Taktik Balistik Füze kabiliyetine sahip olduğu bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri, ilk kez bu alanda bir üst sınıfa çıkmış oldu.
Görüldüğü üzere AK Parti hükümeti olarak her alanda olduğu gibi hava, kara, deniz savunma sistemleriyle füzelerle, zırhlı ve diğer pek çok teknolojik araçla savunma sanayii alanında milli ve yerli yeniliklerin peşindeyiz. Değeri 1 milyar doların üzerinde olan teknolojik şirket sayımız 6'ya ulaşmıştır.
Türkiye, 62 savunma sanayi projesinden 750'nin üzerinde projeye imza atmış, 5,5 milyar dolar bütçeden, 75 milyar dolar bütçeye çıkmıştır.
Ülkemizin istikbal ve istiklali için kara, deniz ve hava savunmasından asla taviz vermeyecek, sınırlarımızın içinde ve dışında fedakârca görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin işini kolaylaştıracak, terör örgütlerine ve ülkemizin toprak bütünlüğüne zarar vermek isteyecek her türlü yapıya göz açtırmayacak nice projelere imza atacağımızın garantisini ve sözünü AK Parti hükümeti olarak vererek konuşmama son veriyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.