Merzifon Hafızoğlu Baharat Sahibi Herbalist Adnan Yıldırım, “Aromaterapi; Bitkilerden elde edilen uçucu yağların tedavi amaçlı kullanım şeklidir. Solunarak ve deriye uygulanarak faydalanılan aromaterapi yağları nadiren oral yolla alınır. Nitelikli ve uzman herbalistlerden tavsiye almadan ağız yolu ili uçucu yağları kullanmayınız. Uçucu yağlar cilt hastalıkları, stres, ve diğer sağlık sorunları için alternatif bir tedavi yöntemidir. Aromaterapi son yıllarda değer kazansada üzerinde yapılan araştırmalar hala yetersizdir.” dedi.
Herbalist Adnan Yıldırım, Bitkilerden elde edilen yağların tedavi amaçlı kullanım şekli olan Aromaterapi ve uygulama yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi.
ESANSİYEL YAĞLAR NELERDİR
Uçucu yağlar bitkilerin köklerinden yapraklarından ve çiçeklerinden elde edilir. İçeriğindeki Aktif maddeler Yağların ne için kullanılacağını ait sınıflandırma için bilinmelidir.
AROMATERAPİNİN TARİHÇESİ
Uçucu yağlar yaklaşık 6000 yıldır teropötik olarak kullanılmaktadır.Çinliler, Hintliler, Mısırlılar,Romalılar, Kozmetik ve parfüm amaçlı olarak tarih boyunca uçucu yağları kullanmışlardır. Genel olarak teropötik, ruhsal, hijyenik ve ritualistik amaçlar için tercih edilmişleridir.
Yakın bir zamanda Rene Maurice Gattofosse adlı fıransız bir kimyager labaratuvarında yaşadığı patlama sonucu oluşan 1. derecede yanıkların lavanta yağı ile iyeşebildiğini keşfetti. Daha sonra esansiyel yağların özelliklerini analiz etmeye başladı. Tarihçe olarak bakdığımızda ise 1928 yılında 1 dünya savaşında yaralanan askerlerin yanıklar ve deri enfeksiyonları için esansiyel yağları kullandığı tesbit edilmiştir. Bu bilgi Gettofosseye aroma terapi biliminin ilk temellerini attırıp 1950 yılında bu işle alakadar olan bir klinik kurdurdu. Bu klinikte doktorlar tedavi yöntemleri için aromaterapi kullanmaya başladı.
1980 lerde ise aromaterapi Amerika’da popüler olmaya başladı ve tüm dünyaya internet aracılığı ile yayıldı bu gün bir çok aromaterapik ürün üretilip satılmaktadır.
Aromaterapi nasıl fayda verir
Koku duyusu aromaterapi için en önemli duyu merkezidir. Bu merkesin beyindeki parçalar amigdala ve hipokamkus koku ile etkileşim kurar.
Kokunun algılanması burunda yer alan koku hücrelerinin uyarılması ve bu uyarının olfaktori adım alan sinirlerle beyne iletilmesiyle olur. Kokunun idrak derecesi kişiler arasında değişir, kimi çok yüksek koku alma duyusuna sahipken kimi de cok az koku alır. Koku alma duyusu insanlarda görme veya işitme duyularına oranla önemsizdir. Bütün koku duyusu yitirilse bile genellikle yaşamımızda fazla bir eksiklik belirmez. Koku alma duyusunun kaybolması anosmia olarak isimlendirilir. Nezle ve benzeri hastalıklarda geçici olarak koku alma duygusu kaybolabilir. Koku alma kontrol edilirken güzel kokular kullanılır. Yüksek koku alma duyusuna sahip bir kişi kâfuru 1/30.000.000'luk, vanilyayı 1/10.000.000'luk bir solüsyon içinde fark edebilir.
En güçlü kokuya sahip madde bir alkol türevi olan mercaptandır. İçinde oksijenin yerine sülfür geçmiştir. Bir miligramının 23.000.000'da birinin 1 litre sudaki karışımında bile farkedilebilir.Bazı araştırmalar bazı kokuların beyinde farklı koku merkezlerini uyararak sağlık için kullanılabileceğini göstermiştir. Örneğin lavanta amigdala beyin hücrelerinin aktivitesini uyararak sakinleştirici bir etki oluşturur. Aromterapi masajı aynı anda hem koku hemde kas sistemimize etki ettiği için aromaterapi konusunda kullanılan en önemli yöntemlerden biridir.
AROMATERAPİ MASAJI SEANSLARI NASIL YAPILIR
Profesyonel aromaterapistler, eğitim almış hemşireler, fizyoterapistler, uzman masörler topikal veya nefes yolu ile aromaterapi tedavisi sağlayabilirler.
Aromaterapi kokularını ve yağlarını belirlemek için uygulayıcınız size hastalığınızın tıbbi geçmişini kilonuzu yaşınızı ve size mutluluk veren kokuları soracaktır. Aromaterapi seansının yapıldığı yerde çeşitli tütsüler ve buhar inhilasyonu sağlayan makineler kullanılabilir.
Aromaterapi nelere fayda verebilir
Kaplıca tarzı hastaneler. özel klinikler aromaterapinin faydalarından yararlanan belli başlı kuruluşlardır. Genel olarak sitres yönetimi, ve rahatlama duygusunu teşvik etmek için kullanılan aromaterapi yağları lavanta, gül, bergamot, portakal,limon, sandal ağacı, vanilya, paculi,
yılangyılang, vb. anksiyate sitres ve depresyon tedavisinde kullanılır. Çeşitli klinik çalışmalarda gül yağı ve lavanta yağının buhar inhilasyonu hamile kadınlarda kaygıyı azalttığı ve doğum sırasında daha az ağrı hissetmelerini sağladığı görülmüştür. hamile bir çok kadın nane yağını kokladığında mide bulantısı azalmaktadır. Bazı uçucu bitki yağlarının kimyevi bileşenleri antibakteriyel ve antifungal özellikler göstermiştir. Bazı kaynaklarda ise narenciye yağının başıklık sistemini kuvvetlendirdiği isbat edilmiştir. Rezene anason adacağı gibi yağların topuklara ve göbek çevresine masaj yapılarak yedirildiğinde PMS yi yani adet öncesi ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir.
AROMATİK YAĞLARIN YARARLI OLDUĞU DİĞER SAĞLIK PROBLEMLERİ
Alopesi areata (saç dökülmesi), Kaygı ve kabızlık, Uykusuzluk, Ağrı tedavisi, Sedef Egzama Hastalığı.
Kimler aromaterapi yapmamalıdır
Özellikle bitki yağlarına karşı alerjisi olanlar, Aşırı astım hastaları, uçucu yağlardan uzak durmalıdır. HAMİLELER ÇÖRDÜK YAĞI kullanmamalıdır. Tansiyon hastaları biberiye lavanta gibi uçucu yağlar kullanmamalıdır. Meme ve yumurtalık kanseri olanlar ostrojen hormonunu tetikleyen rezene anason adaçayı gibi uçucu yağları kullanmamalıdır. Kemoterapi alan hastalar aromaterapi yağlarını kullanmamalıdır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar
Bitkisel uçucu yağlar %99 güvenli olmakla beraber dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Tarçın kekik ardıç gibi fenolleri yüksek olan yağlar saf olarak kullanılmamalıdır. Badem, susam, zeytinyağı veya kanola veya pamuk yağı ile inceltilip cilde uygulanmalıdır. Bu yağlar saf hallerde ciltte tahriş yapabilir.
Nurettin Değirmenci
GÜNDEM
Yayınlanma: 11 Ağustos 2024 - 16:01
Yıldırım: Aromaterapi Ve Uygulama Yöntemleri
GÜNDEM
11 Ağustos 2024 - 16:01