reklam
reklam
38,6293 %-0.06
43,8270 %0.2
4.162,08 % -0,49
99.267,05 %2.413
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

KABIZLIK 2….

YAYINLAMA:

Diğer yazımızda kabızlığa neden olan 1) Yetersiz sıvı alımından 2) Yetersiz enerji alımından 3)Yetersiz posa alımından 4)Yetersiz fiziksel aktiviteden 5)Bağırsak florasının bozulmasından bahsetmiştik. Kabızlık problemi yaşadığımızda aslında ilk önce bu durumları sorgulamamız gerekir. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsediğimizde kabızlık durumuyla çok nadir karşılaşırız. Eğer tüm durumlara dikkat ediyorum gene de kabız oluyorum diyorsanız gelin kabızlığa neden olan diğer nedenlere bakalım.

      KABIZLIĞIN DİĞER NEDENLERİ:

6)Gebelik –yaşlılık gibi özel durumlar

7)Kronik lavman yapımı

8)Dışkılamanın sürekli ertelenmesi; özellikle dışarıda tuvalete gidemeyenlerin yaşadığı bir durumdur. Düzenli  olarak tuvalet alışkanlığı edinmeliyiz.

9)Bazı ilaçlar; bazı kemoterapi, tansiyon, demir, mide koruyucu, depresyon ….ilaçlarının yan etkisi

10)Bazı metabolik-endokrin bozukluklar, bağırsak yapısının-fonksiyonunun bozulması, stres duygu durum değişiklikleri gibi durumlarda da kabızlık durumu ile karşılaşırız.

    İlaçlara ve hastalıklara bağlı yaşadığımız kabızlık durumu doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Beslenmeyle düzeltebileceğimiz kabızlık için yapabileceğimiz birkaç tariften bahsedelim.

KABIZLIK MARMELATI:

MALZEMELER: 2 Adet Kuru Erik+2 Adet Kuru Kayısı+2 Adet İncir+1 Yemek kaşığı keten tohumu+1 tatlı kaşığı zeytinyağı+1 Yemek kaşığı tahin

TARİF: Kuru meyveler 1 su bardağı suda haşlanır diğer malzemeler ilave edilip robottan çekilir.3 e bölünür sabah aç karnına 2 su bardağı ılık su ile tüketilir.

 Bu tarifte kuru meyvelerin laksatif(dışkıyı yumuşatma) etkisi ve yağ gurubu sağlıklı besinlerin bağırsak kayganlığını/hareketlerini arttırma etkisini kullanıyoruz. Özellikle kuru erikteki difenil izat aktif maddesi laksatif etkiye sahiptir.

KABIZLIK İÇECİĞİ:

MALZEMELER: 1 Su bardağı Kefir +2 Adet Kuru Erik+2 Adet Kuru Kayısı+1 Yemek Kaşığı Tahin/Keten Tohumu

TARİF: Tüm malzemeler robottan çekilir. Ara öğünde tüketebiliriz. Bu tarifte ekstra probiyok besin olan kefirden faydalanıyoruz. Probiyotikler bağırsak florasında yararlı bakterilerin sayıca artmasını sağlayacaktır.

KABIZLIK TATLISI

MALZEMELER: 1 orta boy cennet hurması(yaş veya kuru)+1 tatlı kaşığı kakao+1 yemek kaşığı tahin +2 adet ceviz

TARİF: Cennet hurması robottan çekilip içine kakao ilave edilerek karıştırılıp kaseye alınır. Üzerine önce tahin sonra ceviz ilave edilerek tüketilir.

 KABIZLIK TARİF 4

MALZEMELER:2 yemek kaşığı yoğurt+ 1 yemek kaşığı yulaf+1 tatlı chia tohumu+1 tatlı kaşığı  öğütülmüş keten tohumu

TARİF: Tüm malzemeler karıştırılıp 1 saat dinlendirilerek chianın şişmesi sağlanır. Ara öğünde tüketebiliriz. Afiyet şifa olsun.

   Kabızlık genellikle zararsızdır ancak  başka ciddi rahatsızlıkların işaretçisi veya nedeni olabilir. Bu nedenle çözüme hemen ulaşmak için laksatif içerikli ilaçları, sinameki içerikli bitki çayları , lavmanı doktora danışmadan kafamıza göre kesinlikle kullanmamalıyız. Çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğine neden olacaktır. Tarifleri deneyip saydığınız tüm kurallara uyuyorum gene de kronik bir şekilde kabızım diyorsanız mutlaka doktora başvurup gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

SAĞLICAKLA HOŞÇA KALIN…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *