ŞU ÖDEM MESELESİ…
Yüzüğümüz parmağımıza girmediğinde, bileğimizde saatin izi kaldığında, çorabı çıkardığımızda ayak bileğinde derin bir çorap izi gördüğümüzde, sabah şiş gözlerle uyandığımızda, ayakkabımızın ayağımızı sıktığını fark ettiğimizde ödem problemi ile karşı karşıya kaldığımızı anlarız. Bu yazımızda sizinle ödem konusunu inceleyeceğiz. Bakalım bu ödem neymiş, neyden dolayı oluşuyormuş ve çözümü neymiş…
Ödem; hücre içi sıvının hücre dışına çıkmasıyla doku aralarında, cilt altında birikmesiyle oluşmaktadır. Basitçe vücutta aşırı sıvı tutulmasının neden olduğu şişliklerdir diyebiliriz. Deride ödem olan bölgeye basıldığında içeriye doğru çöküklük oluşur. Bu durum vücudun el ,ayak, bacak , karın gibi vücudumuzun herhangi bir yerinde olabilir.
Tedavisi nedene bağlı olarak değişmektedir. Bazı hastalıklar (hipotiroidi, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, siroz…) Bazı ilaçlar(bazı hormon, tansiyon, romatizma, ilaçları; bazı ağrı kesiciler, kortizon ilaçlar…) Dolaşım sorunları( lenfödem…), Alerjik reaksiyonlar gibi ödeme neden olan durumlar mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmeli ve ihmal edilmemelidir. Bunların dışında ödeme neden olan durumları:
1-Kötü Beslenme; tuzlu(sodyum içeriği yüksek) besinlerin, basit karbonhidratların(şeker, hamur işleri..) ve paketlenmiş-işlenmiş ürünlerin tüketimi
2-Uzun süre hareketsiz kalma( uzun yolculuklar, uzun süre oturmak/ayakta kalmak)
3-Yetersiz ve düzensiz uyku
4-Aşırı Alkol ve aşırı kafeinli yiyecek , içecek tüketimi
5-Yeteri kadar su içmeme
6-Menstruasyon öncesi ve sırası ; gebelik-menopoz dönemi olarak sıralayabiliriz. Hastalıklara ve kullanılan ilaçlara bağlı olmaksızın yaşadığımız ödem problemini nasıl aşacağız hep beraber inceleyelim.
a)Yeteri kadar su için. Gün içinde kg başına 30-35ml su içilmelidir. İdrar renginin açıklığı koyuluğu yeteri kadar su içip içmediğinizi gösteren en güzel belirteçlerdendir.
b)Tuzu ve tuzlu besinleri(turşu, salamura ,hazır yufka…) azaltın. Söğüş sebzelere tuz ilave etmeyin, masadaki tuzlukları kaldırın, yemeğin tadına bakmadan tuz ilave etmekten vazgeçin.
c)Tatlılardan, şekerden, hamur işlerinden, paketlenmiş-işlenmiş ürünlerden bir süre uzak durmaya çalışın.
d)Sodyum (Na) içeriği düşük maden sularını tercih edin (Na değeri 200’ün altında olmalı).
e)Her öğüne su içeriği yüksek taze sebzeleri ekleyin(salatalık, maydanoz…)Potasyum içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler(ıspanak, maydanoz, roka…) ödem atmanıza yardımcı olacaktır.
f)Antioksidan, antikanser, termojenik etkisi olan yeşil çayı ödem içinde günde 2 fincan tüketebilirsiniz. Bromelain içeriği sayesinde ödem için günde 1 dilim ananas tüketebilirsiniz.
g)Kafeinli yiyecek ve içecekleri abartmadan tüketin. Güvenilir düzeydeki kafein miktarı günde 400 mgdır. Buda günde 4 fincan çay, kahvenin güvenilir ve yeterli olduğunu gösterir.
h)Düzenli yürüyüşler ve egzersizler yapıp hareketsiz kalmamaya çalışın. Günde en az 30 dakika hareket halinde olun.
ı)Alkol ve sigarayı azaltın veya tamamen bırakın.
j)Gün içinde yeterli ve düzenli uyumaya çalışın. Yetişkin bireylerin günde 6-8 saat(özellikle 23:00-05:00 arasında) uyuması gerekir.
k)Stresten ve sizi yorup üzen her türlü şeyden uzak durmaya çalışın.
Sağlıklı günler herkese…