KİLO VERMEMİZE YARDIMCI OLUCAK 8 ÖNERİ
Gün içinde besinleri özellikle fast food ürünleri aşırı miktarda tüketiyorsak veya normal beslenip çok hareketsiz bir yaşama sahipsek kilo almamak işten bile değil. Ancak genetik nedenler, bazı ilaçlar(kortizon ,bazı antidepresanlar…) bazı hastalıklar( hipotroid ,cushing sendromu…) kan değerlerindeki bazı düşüklükler(demir eksikliği, d vitamin eksikliği…) ne kadar dikkat ederseniz edin kilo almanıza neden olacaktır. Altta yatan nedene bağlı olarak bir hekim ve diyetisyen kontrolünde size uygun bir tedavi ve beslenme protokolüyle fazla kilolarınıza elveda diyebilirsiniz.
Bu yazımızda altta yatan herhangibir sağlık problemi olmaksızın kilo almanıza neden olan bazı davranış hatalarını ve bunları nasıl düzeltebileceğinizi inceleyeceğiz. Hadi gelelim kilo vermenize yardımcı olacak 8 öneriye:
1-GÜN İÇİNDE YETERİ KADAR HAREKET EDİN
Bunu sadece kilo vermek için düşünmeyin. Gün içinde hareketli olmak, egzersiz yapmak; dolaşım, solunum sistemlerimiz ;bağırsak sağlımız, kas sistemimiz için olumlu etkiler sağlar. Egzersizle beraber metabolizmamız hızlanmış, endorfin salınımı ile kendimizi daha iyi hissetmiş , oluşan kalori açığı ile fazla kilolardan kurtulmuş oluruz. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) sağlıklı yaşam için haftada en az 150 dk egzersizi öneriyor.
2-GÜN İÇİNDE YETERİ KADAR UYUYUN
Gün içindeki yetersiz ve kalitesiz uyku vücutta salgılanan açlık tokluk hormonlarındaki dengesizliklere , vücudu strese soktuğu için kortizol hormonunun artışına bağlı iştah artışlarına ve daha fazla yemek yeme eğilimine neden olacaktır. Yetişkinlerde günde 6-8 saat(23:00- 05:00 arası) uyku öneriliyor ki yapılan araştırmalar daha az uyuyanların açlık hissini daha az kontrol ettiğini söylüyor.
3-STRESTEN UZAK DURMAYA ÇALIŞIN
Hayatta yaşam için mücadele eden her birey birçok stres etmeniyle karşı karşıya kalır. Stres anında vücut kendisini korumak adına kortizol hormonunu arttırır ki buda iştah artışlarına, iştahı kontrol etmekte zorlanmalara neden olur. En temelde stres durumlarını kontrol edebilmeyi, onlarla nasıl mücadele edeceğinizi öğrenmeyi ve sizi strese sokan etmenlerden olabildiğince uzak durmaya çalışabilirseniz hem ruhsal hemde fiziksel sağlığınızı koruyabilmiş olursunuz.
4-GÜN İÇİNDE YETERİ KADAR SU İÇİN
Su içmek yaşam için olmazsa olmazlarımızdandır. Besinlerin sindirilmesi, yağ yakım metabolizmaları, atık maddelerin akciğer, böbrek, deri üzerinden atılması, vücut ısısının denetimi… gibi birçok önemli fonksiyonlarda görev alır. Yeteri kadar su içmediğimizde sürekli kabızlık problemleri yaşamaya, çabuk yorulmaya ve erken yaşlanmaya başlarız. İdrar rengimizin koyu renkten açık renge doğru gitmesi bizlerin yeteri kadar su içtiği anlamına gelecektir.
5-YEMEKLERİ YAVAŞ YAVAŞ VE İYİ ÇİĞNEREK YİYİN
Gündüzleri yaşadığımız uzun süreli açlıklar ve sürekli acele bir işimizin olması bizlerin hızlı yemek yemesini tetikler. Beynimizdeki tokluk mekanizması ortalama 20 dakikada uyarılır. Bizler hızlı yemek yediğimizde tokluk sinyalleri oluşana kadar aşırı miktarda kalori almış ve bu fazla kalorilerin bizlere kilo olarak geri döndüğünü göreceğiz. Yemeklerimizi ne kadar iyi çiğner ve yemeklerden lezzet almaya bakarsak hem iştah kontrolü sağlamış hemde kilo alma durumundan uzaklaşmış oluruz.
6-GECE GEÇ SAATLERDE BESLENMEYİN
Vücudumuzun belli bir biyolojik saati(sirkadiyen ritmi) vardır. Vücudumuz gündüzleri yüksek metabolik hız ile çalışırken geceleri en minumum düzeyde çalışır. Kilo verme programlarında gece açlığı önemsenir. Yapılan çalışmalarda gece geç saatlerde(23:00-5:00 arası) beslenen bireylerde obezitede, kalp hastalıklarında , mide rahatsızlıklarında, kan şekeri yüksekliğine bağlı hastalıklarda artış olduğu gözlemlenmiş.
7-VÜCUDUNUZU DİNLEYEREK BESLENİN
Yaşadığımız duygusal açlıklar, fast food ürünlerdeki iştahı arttıran gıda katkı maddeleri gibi etkenler doyduğumuz halde yemek yememize neden olur. Aslında vücudumuz bize ne diyor deyip ona kulak verdiğimizde doğduğumuzda yemeği sonlandırıp midemizi rahatsız etmeden beslendiğimizde hem gün içinde yaşayacağımız mide rahatsızlıklarından kurtulmuş hemde kilo alma durumundan uzaklaşmış oluruz.
8-SAĞLIKLI BESLENMEYİ YAŞAM TARZI HALİNE GETİRİN
Etraftan duyduğunuz veya sosyal medyadan gördüğünüz diyetlerle zayıflamaktan, bunları yaptığınızda sizlere sağlıklı kilolar verdireceği düşüncesinden ilk önce uzaklaşalım. Yapacağınız düşük kalorili diyetler sizleri kısa sürede kas ve sıvıdan kaybettirerek metabolizmanızı yavaşlatarak size birkaç kilo kaybettirir. Sonrasında sürdürülebilir olmadığı için diyeti bıraktığınızda daha fazla kilo aldığınızı ve aldıklarınızın çoğunun yağdan olduğunu fark edeceksiniz. Beslenme programı aynı parmak iziniz gibi size uygun olmalıdır. Sizin mevcut kan değerlerinize, sağlık öykünüze, beslenme alışkanlığınıza uygun olmalıdır. Eğer uygun olmazsa zaten sürdürülebilir bir durum olmaz. Sadece kısa süreli yapılan sizi sınırlayan bir süreç olarak kalır. Sağlıklı beslenmeyi bir diyetisyen ile beraber öğrenerek bunu bir yaşam tarzı haline getirdiğinizde kilo almak gibi bir korkunuz olmadan daha özgüvenli ve fit bir birey olacaksınız.
Sıraladığınız bu 8 öneriye uyuyorum ama genede kilo alıyorum diyorsanız mutlaka bir hekime başvurarak gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırarak altta yatan nedene ulaşmanızı ve profesyonel destek almanızı öneririm.
Sağlıklı Günler Herkese…