reklam
reklam
38,6444 %0.05
43,9441 %-0.04
4.210,15 % -1,29
96.920,00 %3.114
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

OBEZİTE

YAYINLAMA:

Merhabalar sevgili okurlar ilk köşe yazımda ülkemizde her geçen gün giderek artan özellikle gençlerimizi içine alan obeziteden biraz bahsedelim istedim.

Obezite (aşırı şişmanlık) Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) tanımına göre sağlığı olumsuz yönde etkileyecek düzeyde aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Besinlerle aldığımız  kalorinin harcadığımız kaloriden fazla olması sonucu fazla kalorinin yağ olarak depolanması ile ortaya çıkar.

Peki bir kişi obez sınıfına girdiğini nasıl anlayacak sorusuna cevabımız ise herkesin çok kolayca yapabileceği beden kütle indeksi(bki) dediğimiz değerimize bakarak anlayabiliriz. Bki değerine kilomuzu boyumuzun karesine bölerek ulaşıyoruz. Bki değerimiz 25 üstü olduğunda hafif şişman sınıfına girerken ; bki değerimizin 30 ‘un üstünde olması aşırı şişman(obez) sınıfında yer almamıza neden oluyor.

Günümüzde en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite hem dünyada hemde ülkemizde giderek artmakta malesef. 2020 TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre:  15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2016 yılında %19,6 iken, 2019 yılında %21,1 oldu. Kadın-erkek ayrımında bakıldığında; 2019 yılında kadınların %24,8'inin obez ve %30,4'ünün obez öncesi, erkeklerin ise %17,3'ünün obez ve %39,7'sinin obez öncesi olduğu görüldü. Son veriler Tükiye’nin Avrupa ülkeleri arasında  %32.1 oranla obezitede 1. sırada yer aldığını gösteriyor. Yani bizde her 3 kişiden biri obez demek oluyor ki veriler hiç iç açıcı değil maalesef.

Obezite hipertansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, metabolik sendrom gibi birçok sağlık problemi oluşturduğu gibi bireylerin yaşam kalitesinide olumsuz yönde etkiler. Eski kıyafetlerin olmaması; yürürken, merdiven çıkarken nefes nefese kalma, insanların kilo konusunda onur kırıcı yorumları ; özellikle kadınlarda kendini beğenmeme , değersiz hissetme duygu durumları, özgüven yetersizliği gibi obezitenin kişilerde oluşturduğu diğer olumsuz sonuçlar maalesef.

Obezite nedenlerimiz arasında gereğinden fazla kalori almamız, hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz uyku, genetik nedenler, hipotiroid gibi bazı hastalıklar, kortizon gibi kullanılan bazı ilaçlar nedenler arasında sıralanır. Obezitenin en büyük çözümü aslında sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek, gün içinde yeteri kadar hareket etmek, yeteri kadar su içmek, açlığımızı tokluğumuzu dinleyerek beslenmekte yatıyor . Bunun haricinde obezite cerrahisi, ilaç tedavisi de obezitenin diğer çözümleri arasında. Kişiler her ne kadar cerrahi ve ilaç tedavisini tercih ederek zayıflasalar bile kötü beslenmeye devam ettikleri sürece tekrar eski kiloları geri alacaktır.

Bu yazımızda çok basit gibi duran ama hiçte öyle olmayan obeziteden bahsetmeye çalıştık sizinle. Gerçek anlamda sağlıklı olmak isterseniz mutlaka bir diyetisyenden sağlıklı beslenmeyi öğrenin ve bunu bir yaşam tarzı haline getirin.

Sağlıklı Günler Herkese…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *