MERZİFONDA BİR VATANDAŞIN GÖZÜYLE….
Öncelikle Herkese Merhaba …..
Bu köşemizde haftada 1 gün Merzifon’da Bir Vatandaşın gözüyle yazmış olacağım yazılarımla bazen gözlem bazen tahlil bazende çeşitli konularda fikirlerimi beyan etmeye çalışacağım.
Önecelikle Bilgi Gazetesi’nin değerli yönetici ve çalışanlarına bana bu köşeyi ayırdıkları için teşekkür ederim. Daha sonra yazacağım yazılar ile okurlarımızı sıkmayacağımı umarım.
Evet hazırsanız başlayalım.
Efendim Merzifon’da havalar bir soğuk bir sıcak bir sisli bir bulutlu gidip duruyor. Bir türlü kış gelmedi. Acaba hayra alamet mi? Diye soruyorsanız, Size Erzurum tabiriyle bir şey söyleyeyim. ”Kış kış olmazsa; Yaz, yaz olmaz derler Erzurumlular. Yani pek hayra alamet değil. Her ne kadar geçen sene iyi bir kış yaşamış olsakta, bu sene Merzifon’a kışın gelmesi gecikti. Bu sebeple bu senenin nasıl geçeceği merak konusu…
Diğer yandan insanlar nasıl giyinmeleri konusunda da şaşkın. Sabah sis bulut soğuk, öğlenleyin sıcak bir hava… Devamında yine soğuk. Bir soğuk bir sıcak neticede insan bünyesi buna direnç gösteremeyince hasta oluyor. Devlet Hastanesi acil bölümü sürekli insan kaynıyor. Dolayısıyla kısa vadeli hava değişimleri öncelikle çocukları sonra yetişkinleri olumsuz etkiliyor. Son dönemlerde fark ettiğiniz üzere mevsimleri eskiye göre daha farklı yaşamaktayız. Doğada her şey bir düzen içerisinde ilerler ve bu değişimler zamansız çiçeklerin açmasına, kuşların buzlar henüz erimemişken kuzeye uçmasına neden olabilir. Bu bağlamda canlıların mevsim değişimlerine nasıl tepki verdiklerini incelemek isteyen bilim insanları, uzun bir süre boyunca binlerce tür canlıyı incelediler. Konu hakkında araştırmalarda bulunan bilim insanları, bu görev için tüm insanların da yardımını talep ediyorlar. 85 yaşındaki emekli kütüphane görevlisi Sheila Salmon, Arizona Üniversitesi ile iş birliği içerisinde olarak mevsim değişimlerinin incelenmesinde görev alıyor. Görevi ile ilgili olarak konuşan Salmon, “Aslında yapmanız gereken şey oldukça basit. Örneğin arka bahçenizde bulunan bir ağacı yıl boyunca gözlemleyebilir ve edindiğiniz verileri kaydedebilirsiniz” ifadelerinde bulundu. Bu durum çiçeklerin erken açmasına veya böceklerin zamanından önce ortaya çıkmasına neden olabilir. Diğer bir yandan kuşlar yumurtalarını gelen sıcak havalara aldanarak erken bırakabilirler ancak mevsim değişimlerinin dengesiz olması nedeniyle yavrularını bulamayan kuşların, durumdan olumsuz etkilenmesi muhtemeldir. Bununla birlikte bizlerde mevsim değişimlerinden etkilenebiliriz. Örneğin ilkbaharın hızlı gelişi, çiçeklerin erken açmasına neden olacağından alerji mevsimleri de uzayacaktır. Benzer bir durum tarım içinde geçerlidir. Sıcak hava birçok tarım ürününe zarar vererek, zamansız gıda maddelerine veya bozulan ürünlere sebebiyet verebilir. Peki insanlarda durum nasıl? Öksürük, burun akıntısı, hapşırma, boğaz kuruluğu, hafif baş ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösteren soğuk algınlığı, ortalama sıcaklıkların düşmeye başladığı sonbahar aylarında ve soğukları en net şekilde hissettiğimiz kış aylarında sık sık görülebilir. Fakat ilkbahar mevsimindeki ısı değişiklikleri de soğuk algınlığına neden olabilir.
Nezle olarak da bilinen soğuk algınlığı, bilinenin aksine, direkt olarak soğuk havalardan etkilenmeniz nedeniyle görülmez. Soğuk algınlığı damlacık yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle kalabalık ortamlarda hijyene önem vermeli ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalısınız.
Devamı haftaya…..