Amasya İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Ekipleri Amasya Park AVM’de Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan sergide kadın usta öğretici ve kursiyerlere KADES uygulamasını tanıtarak bilgilendirme broşürleri dağıttı.
Sergi stantlarını tek tek gezen polis ekipleri önce, maruz kalınan şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz olsun engellemek adına KADES uygulamasını ve uygulamanın telefonlara nasıl indirileceği konusunda bilgilendirmelerde bulundular.
KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETLER BİR AN ÖNCE SON BULSUN
İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Ekiplerine verdikleri bilgiler için teşekkür eden Halk Eğitim Merkezinde Usta Öğretici Nadire Kaya; ”Daha önce KADES uygulamasını biliyordum, kendi kızıma bu uygulamayı indirtmiştim. Ama şunu da söylemek gerekirse herkesin bilinçlenip indirmesinde fayda var. Polis arkadaşların bilgilendirmesiyle öğrendik ki, başkasının da şiddete uğradığı zaman bizler bu butona basarak şiddete uğrayan başkası içinde yardım çağıra biliyormuşuz. Sadece kendimiz için değil başka kadınlara da böylece destek olabiliyormuşuz. Butona basıp polisleri çağırmamız yeterli. Devletimizin emniyetimizin KADES uygulamasını kadınlara yapmış olduğu en büyük iyiliklerden bir tanesi bu manada da bilgilendirme yaptıkları için İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Ekiplerine teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki bu kadınlara yönelik şiddetler bir an önce son bulsun’dedi.
Bütün Amasyalı vatandaşları da açılan sergiye davet eden Usta Öğretici Kaya; ”Ayrıca bizim Alışveriş Merkezinde bulunma sebebimiz ise, yılbaşı dolayısı ile Amasya Park AVM’de halk eğitim merkezine ait toplu bir sergimiz açıldı. Hediyelik eşya stantlarımız var, hepsi el emeği, kadınlarımızın yapmış olduğu çalışmalar. Emeğe saygı diyor, kadına destek diyoruz. Bütün Amasyalı vatandaşlarımızı da sergimize bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.
Kadın usta öğretici ve kursiyerlere dağıtılan broşürde ise KADES uygulaması şöyle anlatılıyor,
KADIN ACİL DESTEK UYGULAMASI (KADES)
Akıllı telefon kullanıcısı kadınların IOS ve Android marketlerden indirebileceği "Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES)"; aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ulaşmalarını sağlamaktadır. Ardından olay yerine en yakın ekip ve devriye sevk edilmektedir.
KAYIT, İHBAR VE MÜDAHALE AŞAMALARI
Kayıt Aşaması
Akıllı telefonlar üzerinden IOS ve Android marketlerden "Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES)" indirilir.
Ad - Soyad, T.C. Kimlik No, Doğum Yılı, Telefon Numarası bilgileri ile uygulamaya giriş yapılır.
"Kullanıcı Sözleşmesi" okunup kabul edildikten sonra sisteme kayıt olunur.
Uygulamayı yükleyenin kadın olduğu MERNIS Veri Tabanı'ndaki nüfus bilgilerinden teyit edildikten sonra telefonuna "SMS doğrulama kodu" gönderilir.
SMS olarak gönderilen doğrulama kodu sisteme girildikten sonra uygulama aktif hale gelir.
İhbar Aşaması
Acil bir durum ile karşı karşıya kalındığında konum bilgisi açıldıktan sonra uygulama ekranında bulunan "KADES KADIN DESTEK" butonuna dokunularak ihbar gerçekleştirilir.
İhbarın teyidi, ekrana gönderilen "EVET" ve "HAYIR" cevabı ile doğrulanması istenilir.
"HAYIR" cevabı gönderildiyse ihbar talebinin iptal edildiği telefona uyarı mesajı olarak gönderilir.
"EVET" cevabı gönderildiyse ihbarın başarıyla alındığı, konumuna ekip gönderileceği ve ihbarcının konumu, telefona uyarı mesajı olarak gönderilir.
Kadının telefonuna giden uyarı mesajı, eş zamanlı olarak 112 Acil Çağrı Merkezi'ndeki görevli personelin takip ettiği ekrana ihbar olarak yansır.
İhbarı ekranında gören görevli personel, kadının bulunduğu konuma en yakın ekibin sevkini sağlar.
MÜDAHALE AŞAMASI
En yakın ekip olaya müdahale ederek mağdur kadın ile birlikte tarafları Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliğine intikal ettirir.
Gerekli işlemler yapılmak üzere Cumhuriyet Savcısı bilgilendirilir, alınan talimat doğrultusunda genel hükümlere göre iş ve işlemlere başlanılır.
ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA YARARLANABİLECEĞİNİZ HAKLAR
Barınma yeri
Geçici maddi yardım
Psikolojik, meslekî, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti
Hayati tehlike bulunması hâlinde geçici koruma
Çalışma yaşamına katılımı desteklemek üzere kreş ücreti
İş yeri değişimi
Müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri
Tapu kütüğüne aile konutu şerhi
Hayati tehlike bulunması halinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değişimi ve gizlenmesi
ŞİDDET UYGULAYAN KİŞİ HAKKINDA ALINABİLECEK TEDBİRLER
Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması, Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun mağdura tahsis edilmesi,
Konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması,
Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması,
Yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması
Şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi,
İletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi,
Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi,
Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi,
Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde hastaneye yatmak dahil muayene ve tedavisinin sağlanması.
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde "şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması", "müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun mağdura tahsis edilmesi", "konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması" ve "yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin håller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması" tedbirleri kolluk amirlerince alınabilir.
ŞİDDETE MARUZ KALAN NERELERE BAŞVURABİLİR?
Alo 112 Acil Çağrı Hattı
Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirlikleri, Polis Merkezi Amirlikleri, Jandarma Karakolları
Valilikler ve Kaymakamlıklar
Aile Mahkemeleri
Cumhuriyet Savcılığı
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hatti
Sağlık Kuruluşları
157 (Göç İdaresi) Acil Çağrı Hat.
Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları Kadın Sivil Toplum Kuruluşları
Ayrıca; şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerini almak için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı "Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi"ne (ŞÖNİM) başvurulabilir’ ibareleri yer alıyor.