Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlenen programa katılan Merzifon Kaymakamı Ali Güldoğan burada yaptığı konuşmada, Kütüphanelerin, geçmişle günümüz arasındaki köprü görevi gören, bir toplumun bilgi birikimini kültür ve medeniyetinin en önemli hazineleri konumunda olduğunu söyledi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Kaymakam Ali Güldoğan, “58.yılını kutlamış olduğumuz Kütüphaneler Haftası’nın hayırlı olmasını temenni ederek hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Okuma alışkanlığını kazandırmak, kitap sevgisini artırmak ve kütüphanelerden daha etkin bir şekilde yararlanmayı teşvik etmek maksadıyla tüm ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de her yılın Mart ayının son Pazartesi yani 2022 içinde bugün ve devam eden hafta Kütüphaneler Haftası olarak kutlanıyor. Kütüphaneler, geçmişle günümüz arasındaki köprü görevi gören, bir toplumun bilgi birikimini kültür ve medeniyetinin en önemli hazineleri konumundadır. Kültür ve medeniyetin önemli hazinesi ve haftasıdır. İşte bundan ötürüdür ki savaşlarda bunu yok etmek için ilk saldırılan kurumlardan biri de maalesef kütüphaneler olmuştur. Bireylerin araştırma, öğrenme araçlarında ilk başvurduğu kurum yine kütüphanelerdir. Hayat boyu öğrenme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Kütüphaneler toplumumuzun önemli temel kurumlarından biridir. Kütüphanelerimizin önemli bir faydası da yine eğitim ve öğretime yardımcı olmasının yanında okuma alışkanlığının edinebilmesindeki önemidir aslında” dedi.
Ülkelerin gelişmişlik durumlarına baktığımızda o ülkedeki kitap sayısı, basılan eser sayısı, kütüphane sayısıyla çok yakın bir ilişkisini olduğunun görüldüğünü de belirten Merzifon Kaymakamı Ali Güldoğan, “Bu bir tesadüf değildir. Şükürler olsun ki ülkemizde de devletimiz son dönemde kütüphanelerin sayısının artması, kitap çeşitliliğinin oluşturulması noktasında son derece önemli çalışmalar yürütüyor. Tabi biraz önce İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü ilçemizin halk kütüphanesindeki yararlanıcı kitap sayısı hakkında istatiksel bilgileri paylaştı. Ben de bu haftanın Kütüphane Haftası olması münasebetiyle ilçe müdürümüzden okullarımızdaki genel sayıları istemiştim. 16 tane Z kütüphanemizde yaklaşık 25 bin civarında kitabın kayıtlı olduğunu görüyoruz. Yine yaklaşık 27 tane diğer tipli kütüphanemizde de 32-33 bin civarında dolayısıyla toplam 43 okulumuza ait kütüphanemizde yaklaşık 58 bin civarında kitap mevcut. Bu okullarımızda 14 bin civarında öğrenci olduğunu düşündüğümüzde her öğrenciye 4 kitabın düştüğünü gösteriyor. Bunlar sevindirici. Tabi halk kütüphanelerimizden özellikle son 2 yılda pandemi nedeni ile yararlanıcı sayıların bir miktar düştüğünü gördük. Bu yıl yavaş yavaş pandeminin normale dönmesi ile beraber görüyoruz ki bir toparlanma, tekrar kütüphanelerimize ilgi oluşmaya başlamış durumdadır” dedi.
Kaymakam Güldoğan yaptığı konuşmanın devamında; “Kütüphaneye yapılmış her destek ülkemizin geleceğine yapılmış katkının bir parçasıdır. Bunu bu şekilde görmek gerekir. Bizde hem okullarımızdaki kütüphane sayısının artması hem de ilçe halk kütüphanemizin kitap sayısı ve kitap çeşitliliğinin artmasına son derece gurur verici bir durumu sizlerle paylaşmış olalım” dedi.