reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
95.890,20 %-0.571
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM EN FAZLA HAFIZ YETİŞTİREN İLLERDEN BİRİSİ AMASYA’DIR

EN FAZLA HAFIZ YETİŞTİREN İLLERDEN BİRİSİ AMASYA’DIR

Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz Cami ve Din görevlileri haftası münasebeti ile kentte faaliyet gösteren basın mensupları ile kahvaltı da bir araya geldi.

Müftü Ayvaz, basın mensuplarına Müftülük çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.

Müftü Ayvaz; “Müftülük olarak, dernekler vakıfla bunların dini boyutu ile ilgili işleri takip etme, denetleme ve yönetme bunun yanında da birçok koordinatörlüğümüz birimimiz var. Mesela üniversite ile yapmış diyanet işleri başkanlığının YÖK ile yapmış olduğu protokol gereği üniversitede gençlik rehberlerimiz, hastanede manevi rehberlerimiz, engelliler ile ilgili manevi rehberlerimiz, Yeşilay ile çalışmalarımız, diyanet vakfımızın kadın ve gençlik kolları, yine eğitimle ilgili Gençlik Spor Bakanlığımız ile protokol gereği yurtlarda hizmetler yapıyoruz. Mesela cezaevinde Kuran kursu açtık mahkûmlara cezaevinde amaç nedir ıslah etme. Biz o ıslat etme boyutunu adalet bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol ile beraber orda bizim hocalarımız var. Onlara manevi yönden telkinde bulunuyorlar. Geçen yıl orda hafız olana oldu. Türkiye’de iki il vardı biri Amasya ilimizdi. Mahkûm hafız oldu. Aynı zamanda Gümüşhacıköy’de aynı hizmetlerimiz devam ediyor. Bunun yanında aile sosyal politikalar bakanlığı ile yapılan protokol gereği çocuk evlerinde de daimi görevlilerimiz var orda da manevi yönden destek veriliyor. Yani biz aslında toplumun her alanına manevi yönde destekte bulunuyoruz. Bunu yaparken alt yapısı dolu protokoller ve devletin vermiş olduğu yetki ile beraber bu hizmetleri yerine getiriyoruz” dedi.

Amasya’nın nüfusuna göre en fazla hafız yetiştiren illerden bir tanesi olduklarını ifade eden Müftü Ayvaz, “O da buranın geçmişinden geleneğinden kaynaklanan yani manevi yönden bir alt yapısının olmasından kaynaklanan bir güzellik. 850 civarında hafızlık yapan öğrencimiz var.3 sene önce dünya birincisi, bir Türkiye birincisi ve bu senede Türkiye ikincisi ilimizden yetişti. İlimizde yetişen hafızlar Türkiye’nin önemli camilerinde görev yapıyor. Mesela Ayasofya Cami’nde görev yapıyor. Bunlar aynı zamanda Amasya’nın aynı zamanda manevi rehberi. Geçen sene Amasya tarihinde bir ilk 500 tane hafız icazet töreni yaptık. Bu sene de inşallah 200 tane hafızımıza icazet töreni yapacağız yine. Tabi bizim camiler ve din görevleri haftasında oluşturmak isteğimiz farkındalıkta cami medeniyetle bir toplumuz biz. En son örneği 15 Temmuz sela ile toplandık biz buradayız, yıkılmadık, beraberiz mesajı verdik. Sahadayız, ölümüne devletimizin yanındayız. Camiler sadece ibadet edilen yerler değil, aslında cami bir organizma. Baktığında caminin kendisi toprakların tapusu, mabetlerin hepsi böyledir. Yani kurtboğan, iğneci baba, pirler gibi türbeler bu toprakların tapusudur. Biz bu topraklardan bir daha gitmemek üzere buraya geldik. Minareler bizim sesimizdir. Caminin kapısı merhamettir, şefkattir. Caminin penceresi komşuluktur. Onun için cami diyoruz ki mazlum, mağdur, ihtiyar, genç herkesin manevi bir sığınağıdır. Din görevlileri arkadaşımız sadece caminin değil mahallenin de görevlisi. Aslında doğumdan ölene kadar en üzüntülü anımızda cenazede, en mutlu günümüzde düğünde hocalarımızla dua ederiz, beraberizdir. Onun için çok eleştirilir, bu da normaldir, yakın temasladır insanlarla onun için sıfır hata ile çalışması gerekir. En ufak bir şey olduğu zaman hocalar hemen tenkit edilebiliyor. Bunu da gayet normal olarak görüyoruz. Çünkü vatandaş diyor ki sen benim dinimin maneviyatımın kutsal değerlerini temsil ediyorsun, ben yapsam bile sen yapamazsın. Çünkü sen benim değerlerime karşı söze vesile, adi, farklı bir bakışa sahip olamazsın bu anlayışı var. Bu da güzel bir yönden baktığımızda vatandaşın bakışını da aslında olumlu yöne çevirmemiz lazım. Buda bizim maneviyatımıza verdiğimiz değeri gösterir. Biz dindar bir toplumuz, ufak, tefek farklılıklarımız olsa da ülke olarak dindar bir toplumumuz dışardan bakıldığında biz manevi değerlerimize, aile yapımıza, kutsalımıza, camimize, türbemize, devlet büyüklerimize, din büyüklerimize söz söyletmeyen bir milletin ecdadıyız” diye konuştu.

Uzman arkadaşlarımızla beraber Amasya’ya hizmet verdiklerini de ifade eden Müftü Ayvaz “Müftülükte 70 arkadaşla çalışıyoruz. 3 müftü yardımcımız, 4 şube müdürümüz, 4 şefimiz ve uzman arkadaşlarımızla beraber Amasya’ya hizmet vermek istiyoruz. Ben 2005-2010 yılları arasında Gümüşhacıköy Müftülüğü yaptım. Tekrar 2020 yılında bu şehre hizmet etmek nasip oldu. Gelip geçiciyiz. Ama amacımız bulunduğumuz yerde devraldığımız bayrağı ilimizde dostlarımız, şehrin ileri gelenleri ile daha da yükseğe çıkarmak bu bir bayrak yarışıdır. Allah nasip ederse bayrağı daha da yükseğe çıkarırız, hem teşkilatımızı yükseltmek hem de ilimizin maneviyatını yükseltmek, hoş bir seda ile görevimizi bırakmak temel niyetimizdir. Türkiye Diyanet Vakfı 176 ülkede hizmet veriyor. Devletin gözetimi altında yani istismara uğramayacak şekilde milletimizin emanetini maddi ve manevi oralara götürüp su kuyuları açmış fitre ve zekât ile gönül coğrafyamıza dokunuyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz Avrupa’da hizmet yapan din görevlilerimiz var geniş bir hizmet alanına sahibiz” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *