Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği hayvancılık işletmelerinin daha etkin ve verimli bir üretimin sağlanabilmesi adına Mart ayı itibariyle sığırcılık işletmelerinde karlılığı arttıracak yenilikçi yaklaşımların yaygınlaştırılması projesi çerçevesinde çalışmalara başladı.
Birlik bünyesinde saha hizmetinde yer alan 4 Veteriner Hekim, 1 Ziraat Mühendisi, 7 Veteriner Sağlık Teknisyeni Proje kapsamında görev yaptığını belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan, “Projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinden ve geliştirilmesinden sorumlu proje yürütme kurulu, 2 Zooteknist Ziraat Mühendisi ve 2 veteriner hekimden oluşmaktadır” dedi.
Danışmanlık projesi kapsamında verilecek olan hizmet konuları hakkında da gazetemize bilgiler veren Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan, “Buzağı, dana, düve ve inek bakımı. Hayvan besleme (ihtiyaca göre rasyonların hazırlanması vb.). Koruyucu hekimlik ve hayvan sağlığı (sık görülen hastalıkların tespiti ve nedenlerinin araştırılması, sürü sağlık koruma programının oluşturulması vb.). Sürü yönetimi (aksaklıkların tespiti ve iyileştirme). Sağım ve sağım hijyeni, (sağım süresi, ekipmanın bakımı ve temizliği). Meme sağlığı (laktasyon ve kuru dönem mastitis kontrolü, laktasyonda meme temizliği). Hayvan barınakları (barınakların mevcut durumunun tespit edilmesi ve varsa eksikliklerin işletme sahiplerine gerekçeleriyle bildirilmesi). Gübre idaresi (gübre çukuru, gübrenin değerlendirme şekli vb.). Kaba ve kesif yem temin şekilleri. Üretim aşamalarında işletme sahiplerine bilgi ve beceri kazandırılması. Maliyet hesapları. İhtiyaç duyulan konularda eğitimler oluşturmaktadır. İşletmedeki personelin aktif kullanımının sağlanması. İşletmelerin gelişim planlamalarını yapmak için düzenli ekonomik analizlerinin yapılması. Üretime yönelik sürdürülebilir üretim teknikleri konusunda her türlü bilgi ve yeni teknolojinin işletme sahibine ulaştırılmasını sağlamak şeklinde sıralanabilir.
Hazırlanmış olan projeden birliğimize üye olan işletmelerden gönüllü olarak danışmanlık hizmeti almak isteyenler projenin ilk aşamadaki yararlanıcıları olacaktır. Daha sonraki dönemlerde, üye olmayan işletmelerimize ek olarak komşu iller başta olmak üzere, başka illerdeki işletmelere de hizmet verilebilecektir.
Amacımız; önceliğimiz Amasya ilindeki üreticilerimiz başta olmak üzere, bölgemizdeki süt sığırcılığı ve sığır besisi işletmelerinin karlılığını artırmak ve bunları geleceğe hazırlamak için, örgütlü ve rekabet gücü yüksek bir yapının oluşumunu gözeten, danışmalık alt yapısını oluşturması ve bu yapının Türkiye genelindeki benzer birlik ve kooperatiflerde yaygınlaştırılmasını sağlamaktır” dedi.