reklam
reklam
38,5859 %0.02
43,7926 %0.28
4.041,18 % 0,56
94.352,01 %-1.492
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ, YİRMİ BİRİNCİ YÜZYILIN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİDİR

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ, YİRMİ BİRİNCİ YÜZYILIN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİDİR

Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Berna Yılmaz, obezitede beslenme konusunda açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Berna Yılmaz yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ), sağlığı bozabilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımladığı obezite, önemli ölçüde  morbidite ve mortaliteye sebep olmaktadır. Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kardiyovasküler sistem hastalıkları, hipertansiyon, dislipidemi ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere dünya çapındaki bulaşıcı olmayan hastalık yükünün büyük bir  bölümünün oluşmasına zemin hazırlayan obezite, ciddi bir halk sağlığı sorunudur ve şu anda dünyada en yaygın beşinci ölüm nedeni olarak sıralanmaktadır” dedi.

Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi Diyetisyenlerinden Berna Yılmaz açıklamasının devamında, “2016 yılı  DSÖ verilerine göre dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık %13'ü  obez iken 1975'ten 2016'ya kadar, 5-19 yaşları arasındaki aşırı kilolu veya obez çocuk ve ergenlerin yaygınlığı, küresel olarak %4'ten %18'e dört kattan fazla artış göstermiştir.

Ülkemizde ise Türkiye Sağlık Araştırması verilerine göre boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan BKİ incelendiğinde; 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2016 yılında %19,6 iken, 2019 yılında %21,1 olduğu görülmüştür. Cinsiyet ayrımına bakıldığında; 2019 yılında kadınların %24,8'inin obez ve %30,4'ünün fazla kilolu, erkeklerin ise %17,3'ünün obez ve %39,7'sinin fazla kilolu olduğu görülmüştür.

Çocukluk çağı obezitesi, yirmi birinci yüzyılın en büyük  sorunlarından biridir. Çocukluk_ve adölesan dönemdeki  aşırı kilo ve obezite , yaşamın ilerleyen dönemlerinde aşırı kilo ve obezite için bir risk faktörüdür ve çocuk büyüdükçe aşırı kilonun devam etme riski artmaktadır.  Obez adölesanların % 70’nin ilerleyen yaşlarda obez yetişkinler haline geldiği bildirilmektedir. Beslenme alışkanlıkları ve yiyecek seçiminin çocukluk ya da adölesan dönemde yerleştiği ve bu örüntünün yetişkinlikte de devam edebileceği belirtilmektedir. Bu nedenle bireylerin doğru beslenme alışkanlıklarına sahip olması ve sağlıklı beslenmesi oldukça önemlidir.

Hazır paketli  yüksek yoğunluklu yiyecek seçimleri gibi biyolojik, kültürel ve çevresel faktörler de  yeme davranışlarını etkilemektedir. Televizyon, telefon, bilgisayar tablet gibi  medya cihazları ve ilişkili ekran süresi, fiziksel aktiviteyi  daha az optimal bir seçim haline getirmektedir. Bu nedenlerden dolayı da obeziteye yatkınlık artmaktadır.

Obezitenin tedavisinde, diyet tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, fiziksel aktivitenin arttırılması, ilaç tedavisi ve cerrahi girişimler uygulanmaktadır. Bunların içinde en doğru olanları, beslenme tedavisi ile birlikte davranış değişikliği tedavisi ve fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Şişmanlıkta beslenme tedavisinde yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür, mutlaka düzenli kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda yumurta, peynir gibi  protein kaynakları mutlaka tüketilmelidir.

Besin çeşitliliği sağlanmalı, her öğünde 4 besin grubundan(tahıllar grubu /et, yumurta, kuru baklagil grubu / meyve-sebze grubu/süt ve ürünleri grubu)  yiyecekler yer almalıdır.

Günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketilmelidir. En az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler ya da portakal, limon gibi turunçgiller olmalıdır

Rafine tahıllar ve şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmelidir,

Özellikle yağı yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır, kırmızı et yerine balık, tavuk, kuru baklagiller tercih edilmelidir,

Salamura, turşu vb.yüksek oranda tuz içeren besinleri ve sucuk, sosis, salam, tütsülenmiş et gibi besinleri sık tüketmekten kaçınmalıdır,

Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmelidir,

Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir,

Günde 10-12 su bardağı su tüketilmelidir,

Fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *