reklam
reklam
38,7474 %0.35
43,6320 %0.23
4.141,78 % 0,92
103.189,53 %3.404
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Camcı, ‘Hakem Kurulu’nun Yapısı Değişmeli!’

Camcı, ‘Hakem Kurulu’nun Yapısı Değişmeli!’

Haberleri

Eğitim-Bir-Sen Amasya Şube Başkanı Kerem Camcı, öğretmenlerin özlük haklarının tanımlanması ve geliştirilmesi ekseninde bir meslek kanununun hayata geçirilmesi konusunda ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını belirterek, “Eğitimin paydaşlarıyla bir araya gelinmeli, kanundaki eksiklikler beklentileri karşılayacak şekilde giderilmelidir. Doğru düzgün bir meslek kanununun mesleğin de itibarı olduğu gerçeğinden hareketle, bir daha başa geri dönülmeyecek şekilde bir meslek kanunu çıkararak bu tartışmayı artık geride bırakmalıyız” dedi.

Eğitim gündemine, toplu sözleşme sürecine ve sendikal çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Amasya Şube Başkanı Kerem Camcı, 1980 darbesinden sonra oluşan anafor ve 28 Şubat’ın karabasan gibi çöktüğü antidemokratik uygulamaların tavan yaptığı zeminlerden ve zamanlardan sıyrılarak bugünlere geldiklerini söyledi. Camcı, “Temel hak ve özgürlüklerin temin edilmesinden teminat altına alınmasına, düne ilişkin korku ve kaygıların geride bırakılmasına kadar birçok süreçte sendika olarak yerimiz, terimiz ve imzamız var” ifadelerini kullandı.

Günümüz Türkiye’sinde artık turnikelerin, katsayının, kadınları kategorize eden anlamsızlıkların ve vesayetin konuşulmadığına dikkat çeken Kerem Camcı, amaçlarının ekmek, alın teri ve emek olduğunu kaydetti.

Toplu sözleşme hakkını alan teşkilat olduklarını dile getiren Camcı, “Kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak, sorunlarını çözecek, haklarını koruyacak yetkinlikte olmayan bir toplu sözleşme mevzuatımız var. Toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesini, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısının değişmesini, adil kararlar verebilecek tarafsızlığa kavuşmasını, sendikalı olmayı teşvik etmeyen, yetkili sendika üyesi olmayı da önemsizleştiren sendikal düzenin değişmesini, dayanışma aidatının kanunda yer almasını; toplu sözleşmenin süresinin, sürecinin, işleyişinin adil ve eşit şartlarda bir pazarlığı mümkün kılacak şekilde değişmesini, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını, emeklilere sendika üyesi olma hakkının tanınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

7. Dönem Toplu Sözleşme’de ‘4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun güncel koşullar çerçevesinde evrensel ilkelere uyumlu hâle getirilmesine yönelik çalışma yapılması’nı karar altına aldırdıklarını hatırlatan Camcı, Memur-Sen olarak kanunun beklentileri karşılayacak şekilde düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte bir çalışma gerçekleştireceklerini ifade etti.

Son toplu sözleşmede kısmi mutabakat sağladıklarını belirten Camcı, şöyle devam etti: “Masada 12 imzamız var; 11 hizmet kolu, bir de genel toplu sözleşme. 11 hizmet kolunda kazanımları imzalayarak kayıt altına aldık, kısmi sözleşme yaptık. Genel toplu sözleşmede ise yüzde 25 üzerine çıkılmadığı için ‘Bu rakam imzalanamaz, refah payını içine koymanız lazım’ dedik. ‘2024 enflasyon hedefinin 33’e revize edildiği yerde 33’ün altında bir rakamın doğru bir rakam olmadığını, 33’'ün üstünde bir rakam ya da 33 olacaksa içinde refah payı olan bir rakam olmak zorunda’ diyerek sergilediğimiz tavır, ortaya koyduğumuz tutarlılık, toplu sözleşmede 25’in aşılmaması dolayısıyla uzlaşmazlıkla sonuçlandı, ardından tahkim süreci başladı ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararıyla toplu sözleşme yürürlüğe girdi ama 11 hizmet kolunun mutabakata imza atmasıyla toplu sözleşme masasında onlarca sorunu çözdük, önemli kazanımlar elde ettik.”

Kamuda işe alımlardaki mülakat konusuna sıcak bakmadıklarını vurgulayan Camcı, “Biz o günden bugüne kadar aynı cümleyi kullandık, yarın da aynı cümleyi kullanmaya devam edeceğiz. Biz mesleğe yeni alımda mülakat konusunda şerh düşüyoruz ve çekinceli yaklaşıyoruz, bunu sağlıklı bulmuyoruz. İşe alımda insanların adalet duygusunu zedeleyecek bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz” açıklamasında bulundu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulunan Camcı, “Öğretmenlik Meslek Kanunu, gerçek bir meslek kanunu olmak zorunda. Öyle üç sayfalık not ve karalama kâğıdı gibi bir kanun olmaz. Biz Öğretmenlik Meslek Kanunu tartışmasının olduğu süreçte doğru düzgün bir meslek kanunu olsun; atamasından terfisine, ödülünden cezasına varana kadar tüm süreci içerisine alan, Avukatlık Meslek Kanunu nasılsa onun gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu da geniş çerçevede tüm detayları içerisinde bulundursun diye özellikle ifade ettik. Ama o süreçteki zaman sıkışıklığı ve bazı şeylerin düzeltilmesine fırsat verilmemesi nedeniyle bazı zorluklar, gerginlikler yaşandı” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Nurettin Değirmenci
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *