reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
95.500,01 %-0.892
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM BEYAZ BASTON ÖZELLİĞİNİ KAYBETMEDEN GÜNÜMÜZE KADAR GELDİ

BEYAZ BASTON ÖZELLİĞİNİ KAYBETMEDEN GÜNÜMÜZE KADAR GELDİ

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü münasebeti ile Şehit Yüzbaşı Alper Kalem Engelsiz Yaşam Merkezinde kutlama program düzenlendi.

Amasya’nın görme engelliler için çok rahat ve bağımsız hareket edebilecek şehirlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Altınokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı Musa Demiryarar programda yapmış olduğu konuşmasında; ”İki nokta arasındaki mesafeyi kimseden yardım almadan gitme işlemi bağımsızlık olarak tanımlanmaktadır. Bu hareketi görme engelliler Beyaz Baston adı verdiğimiz materyal ile yaparlar. Baston sadece görme engellileri kilometrelerce yol taşımakla değil ayrıca etrafında bulunan nesneleri ve çukurları engelleri tanıyarak düşmelerini ve çarpmalarını da önler. Günümüzde görme engellilerin sayısına baktığımızda çok ciddi anlamda baston kullanıldığını söyleyemeyeceğim. Görme engelli arkadaşlarımızın yarısı baston kullanmayı tercih etmiyor. Oysa biz her yıl onların kullanmaları için bastonları temin ederek ve baston kullanmayı da öğrenmeleri için iyi bir eğitim almaları gerektiğinden halk eğitim merkezinden de yardım alarak istedikleri zaman kurslarımızı açıyoruz. Biz istiyoruz ki bu arkadaşlarımız kendi işlerini kimseden yardım almadan bağımsız bir şekilde hareket etsinler. Tarihçesine baktığımız zaman 1930 yıllarda basit bir çubuğun gözlerini kaybeden bir fotoğrafçı tarafından yürümeye hareket etmeye çalışmasıyla ortaya çıkmıştır. Daha sonra bu geçen insanlar farkında olmayıp bastonuna takılması üzerine bastonu beyaza boyuyor. Günümüze kadar halen özelliğini kaybetmeden geliyor.  Bugün plastikten yada değişik materyallerden yapılmış kaplamalı veya teleskopik yada sabit olmak üzere farklı şekillerde yapılarak görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunuluyor. Amasya bu bağlamda görme engelliler için çok rahat bağımsız hareket edebilecek şehirlerimizden birisidir. Vatandaşlarımız görme engellileri gördüğü zaman nasıl yardım edeceğini düşünerek bilinçli bir şekilde davranması lazım. Öncelikle görme engeli arkadaşa yanaşacak kesinlikle omzuna dokunmayacak, koluna girmesi için öncelikle izin isteyip kolunuza girebilir miyim diye izin isteyip koluna girecek.  Zaten böyle olduğu zamanda görme engelli arkadaş bana refakat edebilirsiniz diyecektir. Böylelikle vatandaşlarımız görme engelli kardeşlerimize karşıdan karşıya geçirmede ve diğer konularda yardımcı olabilirler.

Bu duygu ve düşüncelerimizle programımıza katılan her zaman bize destek olan başta sayın Valim Mustafa Masatlı olmak üzere, belediye başkanımız Mehmet Sarı’ya, kurum amirlerimize, siyasi parti il başkanlarına ve teşkilat mensuplarına, huzur evi sakinlerine, misafirlerimize buradaki yapılan hizmette bizlere finansör olan iş adamı sayın Hadi Akçay, sponsorumuz Gökhan Küçükdemir, mısırcı esnafı Ömer Turna kardeşime, semaverci babaya ve yemeği pişiren gözleri görmeyen kardeşimize emeklerinden dolayı teşekkür ederim’ ifadelerini kullandı.

Ayrıca Şehit Yüzbaşı Alper Kalem Engelsiz Yaşam Merkezinde düzenlenen programda davetlilere yemek de ikram edildi. Program İl Müftüsü Durmuş Ayvaz’ın yemek duasıyla sona erdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *