42,6019 %0.03
49,6129 %0.1
5.746,58 % -0,37
92.979,19 %3.089
Amasya
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET Vekil İpek'ten 28. Döneme ‘Cesaret’ Çağrısı

Vekil İpek'ten 28. Döneme ‘Cesaret’ Çağrısı

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, TBMM’de Anayasa Mahkemesi bütçesi üzerine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Detaylar haberimizde…

Haberleri

AK Parti Amasya Milletvekili Av. Haluk İpek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Anayasa Mahkemesi bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz aldı. Milletvekili İpek, yaptığı konuşmada 2026 yılı bütçesinin ülkeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek, anayasa değişiklikleri sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Milletvekili Haluk İpek konuşmasında, anayasaların devlet tüzel kişiliğinin kuruluşunu, organlarını, işleyişini ve vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini düzenleyen temel hukuki metinler olduğunu vurguladı. Yeni anayasa yapma yetkisinin asli kurucu iktidara, mevcut anayasalarda değişiklik yapma yetkisinin ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ait olduğunu ifade eden İpek, Meclisin anayasa değişikliklerinde kurucu irade yetkisine sahip olduğunu belirtti.
İpek, Cumhuriyet döneminden bu yana yapılan anayasal değişiklikleri hatırlatarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin darbe dönemlerinde hazırlanmış anayasalarda demokratikleşme ve hukuk devleti ilkelerini güçlendiren birçok önemli değişiklik gerçekleştirdiğini söyledi. 1982 Anayasası’nın bugüne kadar 19 kez değiştirildiğini, 80 maddesinin değişikliğe uğradığını ve 3 maddenin yürürlükten kaldırıldığını aktaran Milletvekili İpek, yapılan her değişikliğin demokrasiyi güçlendiren adımlar olduğuna dikkat çekti.
Milletvekili Haluk İpek, 1987’den 2017’ye kadar yapılan anayasa değişikliklerinin siyasi hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, çocuklar, kadınlar, şehit yakınları ve gaziler gibi kesimlere pozitif ayrımcılık sağlanması, hak arama özgürlüğünün geliştirilmesi, askeri yargının kaldırılması ve ölüm cezasının anayasadan çıkarılması gibi önemli kazanımlar getirdiğini belirtti. Ayrıca yükseköğretim öğrencileri ve akademisyenlerin siyasi faaliyet hakları, kadın ve gençlik kollarına ilişkin düzenlemeler gibi birçok demokratikleşme adımının TBMM tarafından cesaretle atıldığını ifade etti.
Milletvekili İpek konuşmasında, 2003 yılından itibaren AK Parti iktidarları döneminde uygulanan reformlarla parti kapatma süreçlerinin zorlaştırıldığını, ölüm cezasının tamamen kaldırıldığını ve askeri harcamaların Sayıştay denetimine açıldığını hatırlattı. Ayrıca uluslararası sözleşmelerin hukuki konumu, eşitlik ilkesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması gibi alanlarda gerçekleştirilen anayasa değişikliklerinin modern dünyaya uyum açısından kritik önem taşıdığını vurguladı.
Konuşmasının sonunda, geçmiş dönem milletvekillerinin cesaretle attığı demokratikleşme adımlarının bugün Türkiye’nin hukuk devleti niteliğini güçlendirdiğini belirten İpek, TBMM’nin kurucu irade yetkisini kullanarak 28. dönemde de benzer şekilde cesur ve reformist adımlar atması gerektiğini ifade etti.
 

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *