reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.121,01 %-0.785
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

ZENNUP TEYZE'NİN MERZİFON MACERASI

YAYINLAMA:

Sevgili dostlarım merhabalar!

Hanelerinize huzur, sağlık ve bereket diliyerek sizlerle sohbetimize başlamak istiyorum. Çaylarımız da  hazırsa sohbetimize (laf aramızda tatlı/masumane dedikodumuza) başlayalım mı ne dersiniz?

Efendim hayali kahramanımız Zennup Teyze'yi önceki ziyaretimizde biraz asabi görmüştük. Ooo ... Hacı Amca'ya veryansın ediyordu. Acaba hâlâ kızgın mıdır ki Hacı Amca'ya! Biliyorsunuz hem taziye hem de düğün için aynı saatleri seçmişti Hacı Amca. Acaba  Amasya/ Merzifon'a olan seyahati nasıl geçti? Dilerseniz hep birlikte hayali kahramanımız Zennup Teyzeye misafir olalım.

Efendim bizim Zennup Teyze hem taziye ziyareti hem de düğüne gidince ruh halinde değişkenlik yaşamış. Bu dünyadan göç eden kişinin yaşı ilerlemiş olsa da mutlaka yaşama dair hayalleri vardır. Ansızın insanların sevdiklerinden ayrılıyor olması yakınları için acı bir duygudur. Zennup Teyze taziye evinde boynu bükük torunları, ağlayan bir eş ve çocukları görünce acı acı yutkunmuş. Ölümün tesellisi olmuyor ki! Zennup Teyze de dayanamamış gözlerinden sicim sicim yaşlar dökmüş. "Aman eyi ki Kifo yok yamacımda. Eğer beyle ağıt döktüğümü görse beňden mıkımı yerenlik eder dururdu.

- Beee Zennup Bacı kele koca 100 yaşamış, göreceğini görmüş ne deyi bunca paralon geňdiniii! Seňi gören de 20'lik fidan getti beller. Kez hös de şu iki diş dadlıñı yi" derdi." Diye haline şükretmiş.

Taziye evindeki  hanımlar hem ağlayıp hem de tatlılarını yerken Fatiha Suresini okuyup dua etmişler etmesine ama Zennup Teyze'yi de tepeden tırnağa süzmüşler.

Zennup Teyze'ye de yan yan bakıp burunlarının ucuyla işaret ederek göz temasıyla birbirlerine bakışmışlar. Haklılar mı  bilemiyorum ama Zennup Teyze de bir dirhem iki çekirdek giyinmiş ama...

Alışılmışın dışında bir giysi ile gelmiş olması taziye yerindeki herkesi şaşırtmış.

Mahçup bir şekilde içinden serzenişlerde bulunmaya başlamış. "Eee Haci elbet eve giderik, beň seňe kurban olmam mı acep? Beňi êle güne karşı neşel hıcıl ettin. Kele yas yerine sebah gelsek n'olcudu? Ölü kaçor muydu? Ben bilmorum ki! Aynatlık ettin, ille iksini de aradan çıkarak dedin."

Efendim Zennup Teyze renkten renge girmiş taziye evine nasıl desin burdan da düğüne gideceğiz diye. Çay ikramının ardından tekrar baş sağlığı dileyerek ayrılmışlar. Hacı Amca Zennup Teyze'nin gözündeki öfke kıvılcımlarını görünce hiç sesini çıkaramamış. Biliyormuş ağzını açsa bin pişman olacak. Suçlu suçlu:

- Zennup göynün istemorsa düğüne getmeyek. Demesiyle birlikte Zennup Teyze:

- Kele herif seň beňi ne deyi çalkon anam? Seňe iki hanek lafım kâr etmor ki! Hem ölüye hem düğüne acep aynı vakıt giden bizden başka Allah'ın kulu var mı? Yas yerindeki avratlar sebah dedikodumu ederse beň seňe dünyanın kaç bucak olduğunu gösteririm. Acı avrat haneğini de billokma dinle ne var!

Efendim Zennup Teyze düğün yerine gidene kadar serzenişlerde bulunmuş. Haklı da tabii ki! Taziye evine saygısızlık olmuş. Aslında kıyafeti öyle süslü püslü değilmiş ama onlara burdan düğüne de gideceğini nasıl söylesin ki! Hacı Amca yanlış yaptığının farkına varmış ama artık olan olmuş bir kez.

Efendim düğün salonu önüne geldiklerinde davul/ zurna ile karşılanmışlar. Bahşişler verilmiş salonda yerlerini almışlar. Ses o kadar yüksekmiş ki sanki orkestra Zennup Teyze'nin tepesinde çalıyormuş. Kifo Hanım'ın  yanına gelip oturduğundan haberi bile olmamış.

- Zennup neşelsin anam? Kele düğün bitici nerde kaldınız anam?

- Ah ah! Heç sorma, Haci tutturdu; "Yolumuzun üstü, önce yas yerine gidek eksik sonra da düğüne gidek" deyi. Hebar anlamor ki aybüşüm. Aha yas yerindeki avratlar beňi çekiştirdi durdu. Kež kulağımdan işittim. Tombul Döndü, Necla'ya "Beee kele sankim yas yerine değil de düğüne gelmiş Zennup Hanım." Yeğin göynüm sıkıldı. Kež gören görmeyen de allı pullu geydim bir batman da boya çaldım beller.

- Kele ne göynünü sıkon anam. De yeri gül acı billokma. Anam ölüye giden ağlar, düğüne giden oynar deyi boşuna mı hanek etmiş böyükler?

- Kifo seň Merzifon'a gicin mi kež? Benim göynüm heç istemor amma Hacı ille gidek deyi mıkımı başımın etini yiyor. Sebah er ezandan düğüncülerden bilabar yola çıkarık dor.

- He Zennup Bacı gidek kele. Yetim uşak, êl; memleketindeki düğünde mehsim sahipsizmiş demesinler. Mahallemizin uşağı taman. Bizim de uşağımız sayılır.

Efendim takı merasiminden sonra Zennup Teyze ve Hacı Amca hayırlı olsun dileklerinde bulunarak düğün salonundan ayrılmışlar. Takı mı, takısız olur mu efendim? Zennup Teyze takısını Merzifondaki düğünde takacak belli ki!  Zennup Teyze günün yorgunluğunu atabilmek için hemen uyumak istemiş. Sabaha kadar kabus dolu bir gece geçirmiş. Ölülerin halay çekmesi mi dersiniz, dirilerin tabuta girmesi dersiniz yoksa Zennup Teyze'nin sinirleri bozulup zil takıp oynaması mı dersiniz rüyasında olmayacak şeyler görmüş durmuş. 

- Zennup kež horloñ ha eksik! diyerek Hacı Amca ikide bir Zennup Teyze'yi uykudan uyandırması da tuzu biberi olmuş.

Çıkılan düğün konvoyu yolculuğu çok eğlenceli geçmiş geçmesine ama açlıktan da kımıldanacak halleri kalmamış. Molalarda ayaküstü yenen yemek de doyurucu olmamış. Sonunda kız evinde yemekler yenmiş, çaylar içilmiş.

Akşam olacak düğün için herkes dinlenmeye çekilmiş.

Zennup Teyze, Hacı Amca'ya

 arkadaşına gitmek istediğini dile getirmiş. Kifo Hanım ile birlikte hazırlanıp gitmişler. Göher Hanım, Zennup Teyze'nin geleceğini bildiği için erken saatte uyanıp kaburgalı sarma pişirmiş. Eee Zennup Teyze:

- Bu neşel yimek kele! diye az serzenişlerde bulunmamıştı. Neyse efendim lafı fazla uzatmayayım. Göher Hanım güleryüzle karşılayarak Zennup Teyze ve Kifo Hanım'ı hazırladığı sofrasına büyür etmiş. Zennup Teyze de az nazlandıktan sonra masada yerini almış.

- Nence zahmet etmişsin Göher Hanım. Seňi sınamaya mı geldik kele! demiş ama gözü kaburga sarmaya ilişmiş.

Kara kara düşünmeye başlamış. Şimdi yese olmaz yemese olmaz. Çorba ikramı ile başlayan yemeklerde sıra kaburgalı sarmaya gelmiş.

- Göher Hanım ben pehrizim. Çok yimek yidim. Beňe koyma kurban olduğum. Taman tansiyon hestesiyim.

Dese de Göher Hanım ısrar etmiş

- Zennup Hanım o kadar uğraştım. Seň sevdin bu yemeğimizi. Yemezsen kırılırım.

- Vallahilazim doydum aybüşüm. Kele benim mağdem çuval mı anam? Doydum dorum taman seňe! Kifo Bacı yisin. Kele Kifo beňim yerime de yi acı ne var anam.

Aslında Göher Hanım anlamış Zennup Teyze'nin neden yemek istemediğini az eleştirmemişti hani bu yemeği. Zaten bu yüzden pişirmiş Zennup Teyze tadına baksın diye.

Efendim Göher Hanım bir yandan Kifo Hanım bir yandan tadına bak diyerek zorla yedirmişler. İşte o an tas yitmiş curun başa geçmiş.

Zennup Teyze bir lokma ağzına almış ama ne yutabilmiş ne çıkarabilmiş. Çaresiz yutkunmuş. Oldum olası zaten bakla sevmeyen Zennup Teyze renkten renge girmiş.

- Kele Göher Hanım neşel bir yimek bu Allahisen? Heç yaprak sarmasına yarmadan pakla konur mu? Hadi koydun ne deyi bohçacı avratlar kimi sardın genni? Bee o da yetmor şu el darlığında eğeyiyi de heder ettin. Anam sizin davarınız çok elleham. Boğazlayıp boğazlayıp bişirorsunuz. Heç kusura bakma Göher Hanım göynüñ sıkılmasın, yüzün de teh satmasın. Beň yutamorum kele bu yimeği. Kele eyeği bile sınık sınık pakla kokor. Gram zeyt yok içinde. Baharat da kıyıp atmamışsın ki aybüşüm içine. Hanı bu yimeğin salçası nerde kele?

Efendim Zennup Teyze farklı bir kültürün yemeğinde  kendi alışkın olduğu damak lezzetini bulamamış. Nazı geçen arkadaşına takılıp durmuş.

- Ellaham Kifo seňin yeğin hoşuna getti. İki sehan yidin tükettin aybüşüm. Kež neşel dadını aldın mı sarmanın?

- Zennup Bacı tadı yeğin gözel! Seň pakla sevmon ya ondan dadı yavan gelor seňe. Eline sağlık Göher Hanım. Yeğin gözel olmuş yimekler. Sufran bereketli olsun inşallah!

Eeee Zeynep Teyze bu ya takılmadan duramaz ki! Düğün saati vaktine kadar takılmış durmuş Göher Hanım'a.

Efendim dostuyla vedalaşan Zennup Teyze helalleşerek ayrılmış.

-Göher Hanım hakkını helal et anam. Acı billokma yerenlik ettim seňe. Allah bilor ya beň seni yeğin sevorum. Adam sevdiğine yerenlik etmici de kime edici kele...

Düğün  salonu önünde Hacı Amca onları karşılamış.

- Nerde kaldınız eksik? Yimek yinici taman! De yeri sallanmayın çebik olun.

Zennup Teyze ve Kifo Hanım masada yerlerini almışlar almasına ama hem aç değillermiş hem de servis yapılan yemek kaburgalı sarma imiş.

- Beee kele gene mi bu yimek anam? Kele bu memlekette başka yimek yinmor mu?

Efendim, Zennup Teyze istemeyerek yediği yemeğin sonunda bağırsaklarını bozmuş. Her on dakikada bir lavaboya koşmuş durmuş. Mide bulantısı da eklenince düğün salonunun lavabosundan bir yere kıpırdayamamış. Ancak takı merasimde bir cumhuriyet altın takarak mahallesinin yetim oğluna az da olsa maddi/manevi desteğini göstermiş.

Misafirperver bir toplumuz. Yemeyi yedirmeyi çok seviyoruz. Bazen öyle ısrarcı oluyoruz ki misafir doydum dese de "Allah'ını sevorsan yi hele!" deyip zorla yediriyoruz. Misafir hatır için yese de sonunda belki de bizim Zennup Teyze gibi rahatsızlanıyordur. Efendim Zennup Teyzenin memleketine dönüşü de her on dakika bir muavine: "Acı bir petrolda dur yavrım" diyerek geçmiş. Düğün alayı da hoşgörülü davranıp bu sık sık durmalarda serzenişte bulunmamışlar. Zennup Teyze sağ salim eve ulaştıklarında Hacı Amca'ya dünyayı dar etmiş etmesine ama  kızgınlığı geçince de eşinin gönlünü almış. Yeter ki bir hanede sevgi ve saygı olsun!

Bakalım bir sonraki serüvenimizde neler olacak yine.

Sevgili dostlarım, hayali kahramanımız Zennup Teyze'nin bir serüvenini de sizlerle yaşamaya çalıştık ve bunu sohbetimize taşımanın mutluluğunu hissettik.

Artık veda etme vakti!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *