İYİ BİR AİLE OLMAK İÇİN
Bir eğitimci olarak ana ve babalara söyleyeceğim şudur, zorla yaptırılmak istenen şeylerden başarı almanız mümkün olmayacaktır.
Çocuklarımızı iyi yetiştirebilmemiz için öncelikle kendi fikirlerimizi-isteklerimizi dayatmaktan sakınmamız gerekmektedir. Sıfır yaşındaki bebekten 90 yaşındaki ihtiyara kadar zor kullanarak iyi netice alma imkânı yoktur. Zor kullanmak, baskı yapmak, fazla ısrarcı olmak insanları Savunucu İletişim’e sürükler.
Bu durum devam ettiği süre içinde insanların kapılarını kapattığını göreceksiniz. O halde önce bir anlayış değişikliğine ihtiyacımız var. Muhataplarımızın halinden anlayacağız. Kendimizi onların yerine koyacağız.
Onların aklını, fikrini, zihnini, gönlünü, duygularını ikna edeceğiz, teklif ettiğimiz şeyleri mümkünse gündüz aydınlığı gibi, gönül rahatlığıyla kabul etmeleri sağlanmalıdır.
Çocuk yetiştirme konusuna evlilikten başlamak gerekir. Anne-baba adayları önce evliliğe hazır hale gelmeliler. Evlilik okulu-eğitimi, konuyla ilgili olarak güncel ve kaliteli kitapların okunması, yeterli bir tanışma ve nişanlılık süreci önemlidir. Evlenecek kişiler, anne-babaları, ailedeki diğer kişiler; evliliğin kiminle ve ne şekilde olacağına, iyi bir istişare yaparak birlikte karar vermeliler.
Oysa ki nihai kararı evlenecek kişiler yerine, büyüklerin kendileri evleniyormuş gibi davranmaları evlilikleri de zora soktuklarının farkın da değillerdir.
Oysa ki iki insanın ve gelecek nesillerinin hayatını zehirlemiş olurlar. Kötü bir evlilikten iyi bir aile çıkmaz. İyi bir aile yoksa çocukları iyi yetiştirme imkânı da yoktur. Bu durumda geçmişteki sorunlar kuşaktan kuşağa aktarılarak devam eder. Kurulacak aileye müdahale etmeden destek olmak, rehberlik yapmak, yol göstermek gerekir.
Aile sağlıklı bir şekilde kurulduktan sonra çocuk sahibi olma konusunda birlikte karar verilmeli. Hamilelik sürecinde evde gerginlik ve stres oluşturmaktan sakınılmalı. Anne fiziksel ve psikolojik stresten uzak, sakin ve huzurlu olmalı. Bebeğe zarar verecek sigara, ilaç vb. şeylerden uzak durmalı.
Çocuk doğduktan sonra fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını dengeli ve doğru bir şekilde karşılamalı. Bu durumda bebek sevildiğini bilir, kendisini güvende hisseder. yaşamın da güvencede olduğunun mesajını alır, güvende olduğunu hissettiği için zihnen ve bedenen daha iyi gelişir.
Çocuk yeterli ve dengeli bir sevgiyle büyütülürken mümkün oldukça çok kucakta tutulmalı, çocuğun dokunma ihtiyacı karşılanmalı. Bunlar çeşitli yönlerden faydalı olmakla birlikte zekâ seviyesini artıran şeylerdir.