BİLGİ ÇAĞI
21. Y.Y’ın içerisinde olduğumuz şu günlerde teknoloji çok hızlı ilerliyor. Biz buna uyum sağlamak ve yaşantımızı buna göre düzenlemek zorundayız.
İnsanoğlu doğumundan itibaren bilinçli ve bilinçsiz sürekli bir şeyler öğrenir. İngiltere’de doğduysa ingilizceyi, Fransada doğduysa Fransızcayı konuşarak yaşamını sürdürecek olan insanoğlu öğrendiklerini ihtiyaç duydukça davranışa dönüştürerek yaşantısına katar. Bildiğiniz gibi bilinçsiz olarak elde edilen bilgiler, çevreden edinilen ve alışkanlıklar yoluyla sahiplenilen bilgiler olarak nitelendirilebilir. Bilinçli olarak sahip olan bilgiler, tamamen kişinin kendi iradesiyle bilerek ve isteyerek elde edilir. Tabi HEDEF arzu edinilen bilinçli ve ihtiyaca uygun bilgilerdir.
Mesleklerinde başarılı noktaya gelmiş insanların yaşamları incelendiğinde, başarılarını mesleklerine uygun, sürekli eğitim almak ve bunlara kendi yetenek ve becerilerini katarak uygulamalarına borçlu oldukları görülür. Biz öğretmenler, öğretmenlik mesleğinde yaptığımız çalışmaları daha üst noktalara nasıl taşıyacağımız kaygısını sürekli olarak duymaktayız. Yapacağımız bu çalışmalarla sınıf içi uygulamalarda görülen eksikliklerin giderilmesini sağlayabilmektir. Yapılan bu çalışmalar arttıkça uygulamaya yönelik ihtiyaçlara ve kafamızdaki bir çok soruya yanıt bulabileceğiz.
Şunu hiç bir zaman unutmamalıyız ki meslek edinmede aldığımız bilgiler, hayatımız boyunca ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek yeterlilikte değildir. Her geçen gün yeni bilgilere ihtiyaç duymaktayız. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında biz öğretmenler için önemli olan, bilgiye ulaşmada gelişmekte olan teknoloji ürünlerini yerinde kullanabilmektir.
Büyük bir hızla gelişmekte olan bu çağda öğretmenin pozisyonu;
Bilen, bilgisini bir hatip edasıyla öğrencilerine aktaran ve ezberci öğretime ağırlık veren öğretmenin yerini; Bilen, bildiklerini öğrencilerine sağladığı rehberlik yoluyla sunabilen ve öğrencinin neyi, nereden, nasıl bulabileceğinin yolunu gösteren öğretmen almıştır.
Meslek öncesi bilgilerle yetinen öğretmenin yerini; araştıran, gelişmelere uyum sağlayan, sürekli kendisini yenileyen, günün şartlarına uygun bilgi ve teknik donanıma sahip olan, ufku oldukça açık öğretmen almıştır.
Artık çağımızın öğretmeni; demokrat, insan haklarına saygılı ve yaşadığı toplumun çağdaşlaşmanın üst noktalarına çıkarmayı hedefleyen öğretmendir.
Bilgi çağının öğrencisi;
Görsel işitsel araçlarla donatılmış eğitim ortamında yetişen, yaparak-yaşayarak eğitim öğretimin uygulandığı, düşünen ve düşündüklerini ortaya koyan, araştıran ve sonuçlarını toplum yararına sunan öğrencidir. Okulda verilmesi gereken şüphelenmek ve doğru soru sormak ile neyi, nereden, nasıl öğrenebileceğini öğrenmektir.
Çağdaş eğitim;
Teknolojiyi kullanıp öğrenciyi aktif hale getiren uygulamalı bir eğitim vermektir. Çağımızın gerektirdiği işgücünün verimliliği bunun ölçüsüne bağlıdır.