reklam
reklam
38,5706 %0.32
43,6668 %0.24
4.008,55 % 0,11
96.861,68 %0.387
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

EĞİTİMDE KALİTE

YAYINLAMA:

1970 yıllarda okuyanlar iyi bilirler o dönemde dershaneler yoktu. Ama okullarda kaliteli eğitim ve kendilerini öğrencilerine adayan öğretmenler çoktu. Liseden mezun olan öğrencilerde Türkiye'nin en değerli üniversitelerini kazanırdı.

Denilecek ki o zaman ki nüfus yoğunluğu ile şimdi ki bir mi tabi ki değil Üniversite sayının çoğalması demek kaliteli öğrenci yetiştirildiği anlamına gelmemeli çünkü önce üniversitede okuyab öğrencileri yetiştirecek öğretmeni yetiştirmek gerekir bakın Tıp fakültesi bitiren bir öğrenci insan kadavrası görmeden mezun olduğunu söylemekten geri kalmıyorlar. Sizce bu mezun olan doktorlar tedavide nerededirler.

Maalesef şimdi de üniversite baraj puanı kalktı ve YÖK bazı yeniliklere gitti. Temel yeterlilik sınavı ön lisans ve lisans için 150 puan barajı vardı. Bu barajın kalkmasıyla yaklaşık 1 milyon civarında öğrencinin tercih yapma imkanı doğuyor. Yani geçen yıl sınava giren 2.5 milyon öğrenciden elenen 1 milyon öğrenci bu sistem ile artık elenmeyerek tercih yapma imkanı bulabilecek.

Geçen yıllarda bir adayın 14-15 net yapması yeterliydi barajı geçmek için fakat şuan 8-9 net ile bile üniversiteye girebilecek. Çoğu üniversite kontenjanlarını doldurabilecek. Ayrıca bunun üstüne ek sınav süresi uzatıldı ve 165 dakika oldu. Hesaplama sistemi değişti. Yani artık herkes üniversiteye gidebilecek. Bu sistem ile artık üniversite de lise gibi herkesin ulaşabileceği pek de bir değeri olmayan kurumlara dönüşecek.

Azıcık çalışanın bile 14-15 neti çok kolay yapabildiği ve onu bile yapamayanın ikisi de üniversiteye gidebilir diyerek onları eşit saymak, sırf kontenjanlar dolsun diye çabayı, gayreti hatta o kurumda çalışanları bile hiçe saymak hiçbir şeyi değiştirmeyecek. İlk aşamada biraz kontenjan dolsa herkes kolayca üniversiteye ulaşsa bile şu an bir tane bile öğrencisi olmayan bölümler var ve bunlar tekrardan olacak. Öğrenciler artık gelecek görmediği herkesin okuduğu bölümleri tercih etmek istemiyor. Eğitimini, derslerini ya da okulu beğenmeyen öğrenciler tercih etmiyor. Araştırmayı, öğrenmeyi ya da öğretmeyi çok da önemsemeyince her öğrenci olmasa da bazı öğrenciler haklı olarak isyan ediyor.

Eğer ki üniversitelere verilen değer veya eğitimin kalitesi biraz artsa zaten barajın bir önemi de kalmayacak ama hal böyleyken ve üniversitelerde ki durumu az çok biliyorken barajı kaldırdığımızda biraz tehlikeli gözüküyor.

Üniversiteden mezun olanların lise mezunlarından farkları olmadığı düşüncesi ile işe müracaat ettiklerinde tercih edilmedikleri de bir gerçek, dilerim ülkemin gençliğinin başarılı olmaları çünkü bu ülke onlar tarafından yönetilecektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *