Amasya’da geçtiğimiz günlerde etkili olan yoğun yağışların ardından Yeşilırmak’ta meydana gelen taşkın, tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Özellikle nehir kenarındaki üretim alanları sular altında kalırken, çok sayıda çiftçinin ekili ürünleri zarar gördü.
Taşkından en fazla etkilenen isimlerden biri olan 70 yaşındaki çiftçi Fehmi Sığırcı, yıllardır emek verdiği fidelerinin sel sularına teslim olduğunu söyledi. Evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Sığırcı, hayatında ikinci kez böyle bir afet yaşadığını ifade etti.
16 Mayıs tarihinde meydana gelen taşkında Amasya’da 13 köy, 1 belde ve 1 mahallede zarar oluşurken, Fehmi Sığırcı’nın üretim yaptığı arazide bulunan 5 bin kök salatalık ve 13 bin domates fidesi balçık altında kaldı. Sel sularının çekilmesinin ardından arazide çamurla kaplanan fidelerin büyük bölümünün çürüdüğü görüldü.
Yaşadığı zarara rağmen metanetini koruyan Sığırcı, “Kurban olduğum Yaradan neylerse güzel eyler. Allah’ım ağız tadıyla bayramı geçirmeyi nasip etsin. Canımıza bir şey olmadı. Bu afet Allah’tan geldi. Boynumuz kıldan ince” sözleriyle dikkat çekti.
Tüm olumsuzluklara rağmen üretime devam edeceklerini belirten emektar çiftçi, “1,5 dönümlük alanda kalan 4 bin kök salatalığı yetiştirerek rızkımızı kazanmaya çalışacağız. Daha sonra toprağı yeniden işleyip güzlük salatalık ve kışlık maydanoz ekeceğiz” dedi.
Tokat’taki Almus Barajı’nın doluluğa ulaşmasının ardından taşan suyun Yeşilırmak’a karıştığını anlatan Sığırcı, yetkililerin iş makineleriyle bölgede önlem çalışmaları yaptığını söyledi. Yeni bir taşkın yaşanmaması için ekiplerin yoğun çalışma yürüttüğünü belirten çiftçi, yağışların kontrollü devam etmesi halinde riskin azalacağını ifade etti.
Kuruyan çeşmelerin yeniden akmaya başladığını söyleyen Sığırcı, “Yağmur yağdı, bereket yağdı. Kırlarda çeşmeler kurumuştu ama şimdi sular derelere sığmıyor” diyerek yaşanan afete rağmen şükretmeye devam etti.
Geçtiğimiz yıl yaptırdığı evin borcunu ödemeye çalışırken sel felaketiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Fehmi Sığırcı, yetkililerden destek beklediklerini belirterek, “Bir imkan tanınırsa çiftçi rahat nefes alır, üretimine kaldığı yerden devam eder” diye konuştu.