reklam
reklam
38,8713 %0.02
43,5445 %0.3
4.033,29 % 0,81
104.195,01 %0.905
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Yaban hayvanlarına can suyu oluyor

Yaban hayvanlarına can suyu oluyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Yaz mevsiminde su bulmakta zorlanan yaban hayvanlarını ihmal etmiyoruz, ormanlık alanlarda oluşturduğumuz göletler ve yalaklarla canlılara su sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberleri

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, soğuk kış günlerinde yaban hayvanlarının aç kalmaması için yemleme çalışmaları gerçekleştiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sıcak geçen yaz günlerinde de yaban hayvanlarının su ihtiyacının giderilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Yaz mevsiminde doğal su kaynaklarının azalması gibi sebeplerle su bulamayan yaban hayvanları yerleşim yerlerine yönelebiliyor. Bu durum, yaban hayvanlarını yırtıcılara karşı savunmasız hale getirirken bazı olumsuzlukların yaşanmasına da sebep olabiliyor. Bunun önüne geçilmesi için yaban hayvanlarına kendi yaşam ortamlarında su bulma imkanının sağlanması büyük önem taşıyor.

Yaban hayvanlarının su ihtiyacını doğal habitatlarında karşılamak üzere su kuyuları açılırken, daha rahat suya ulaşabilmeleri için yalaklar oluşturuluyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü arasında 2020 yılında yapılan yaban hayatı türlerinin su ihtiyacının karşılanmasına dair protokol kapsamında belirlenen bölgelerde 7 sondaj gerçekleştirildi, 18 gölet faaliyete geçirildi. Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 900'ü aşkın yalak yapıldı.

Yaban hayvanları fotokapan ile takip ediliyor

Yemleme ve su temini sağlanan bölgeler fotokapan ile izlenirken, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmanın amacına ulaşıp ulaşmadığı da tespit ediliyor.

Ülke genelinde elde edilen görüntülerde, birçok kuş ve memeli türünün periyodik olarak su içmek ya da serinlemek amacıyla bu alanları kullandığı görülüyor. Özellikle boz ayı, yaban kedisi, vaşak, yaban domuzu, tilki, porsuk, kınalı keklik gibi türlerin, oluşturulan alanlara gelip su içtikleri kameralara yansıyor.

Ayrıca son günlerde yaşanan orman yangınlarından etkilenen bölgelerdeki yaban hayvanları için de hızlı bir şekilde yalaklar oluşturularak yemleme çalışmalarına ağırlık verildi.

"Yaban hayvanlarını ihmal etmiyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaban hayatının korunmasına yönelik her türlü önlemi aldıklarını belirtti.

Yaz mevsiminde su bulmakta zorlanan yaban hayvanlarını ihmal etmediklerine dikkati çeken Yumaklı, ormanlık alanlarda oluşturdukları göletler ve yalaklarla canlılara su sağladıklarını bildirdi.

Bakan Yumaklı, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, yaban hayatının korunup geliştirilmesi için büyük gayret gösteriyor, yaz aylarında yaptığı çalışmalarla yaban hayvanlarına can suyu oluyor." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *