Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç bulaşıcı hastalıklardan zatürre (pnömoni) hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Bulaşıcı bir hastalık olan zatürreden korunmak için özellikle kışın kalabalık ve kapalı yerlerden uzak durulması, uzak durulamıyorsa dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Koç halk arasında zatürre olarak da bilinen pnömoni, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı sıvı ile dolması sonucu oluşur’dedi.
Zatürreye karşı korunmanın ve yayılmasını engellemenin en etkili yolunun zatürre aşısı yaptırmak olduğunu ifade eden Dr. Koç, özellikle bazı hasta gruplarının kesinlikle yaptırması gerekir. Ayrıca riskli gruplara zatürre aşısı yapılması hayati önem taşıyor.
Bunlar;
-Akut ve kronik kalp yetersizliği olanlar,
-Diyabet hastaları,
-Kronik böbrek yetersizliği olanlar
-Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar,
-KOAH hastaları.
Ayrıca zatürre aşısını 65 yaş ve üzeri olanlar, 65 yaşının altında olduğu halde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, geçmişte tekrarlayan zatürre geçirenler, kanser tedavisi olanlar, sigara içenler ve alkolizm tanısı olanlar, organ nakli geçirenler, dalağı alınan veya işlevsiz olan kişiler, bağışıklık yetmezliği olan hastalar da zatürre aşısı olmalıdır.
Aşıdan sonra yan etki beklenebilir, aşı olanlarda uyku hali, geçici bir iştahsızlık, baş ağrısı, titreme veya kas ağrısı, enjeksiyonun yapıldığı yerde kızarıklık veya duyarlılık, şişlik ve hafif ateş görülebileceğini ekleyerek bu belirtilerin 2-3 günden sonra devam etmemesi gerekir. Riskli nüfus içinde en ön sırada yer alan yaşlı grubun her üç hastalıkla ilgili aşılanması ölüm ve şiddetli hastalık oranlarını düşürme yönünde etkileyeceğini belirtiyor’ ifadelerini kullandı.