reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
96.160,43 %-0.559
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM REKTÖR ELMACI, GEN BANKASINI ZİYARET ETTİ

REKTÖR ELMACI, GEN BANKASINI ZİYARET ETTİ

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı. Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu Amasya Orman Bölge Müdürlüğüne gerçekleştirdiği ziyarette Bölge Müdürü Halil Oflu tarafından karşılanarak birlikte “Fındıklı Tohum Gen Bankası’na ziyarette bulundu.

Tohum Gen Bankası ziyaretinde Amasya Orman İşletme Müdür vekili Birol Yay ve Fidanlık Şefi Cem Yılmaz tarafından karşılanan heyete tesis ve çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Ülkemizi ve bölgemizi yeşile büründürmek için Samsun Fidanlık Müdürlüğüne bağlı Amasya Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde, Modern bir tesis olarak kurulan “Fındıklı Tohum Gen Bankası’nda bölge ormanlarının genlerini taşıyan tohumlar koruma altında ve üretime hazır halde tutuluyor.

Bölge ormanlarında doğal olarak görülen Sarıçam, karaçam ve denemelerine başlanan kızılçam türlerine ait kozalaklar toplanarak Tohum merkezine getirildikten sonra orjinlerine göre sınıflanıyor ve açık ortamda hava ile kurutularak tohumların çıkarılması için hazır hale getiriliyor.

Tohum işleme ünitesinde işlenen kozalaklar saklama koşullarına uygun hale getirildikten sonra saklama bidonlarına alınarak soğuk hava deposunda koruma altında tutuluyor.

Soğuk hava depolarımızda çeşitli türlerde 6 bin 600 kilo tohum mevcut olup bu tohumlar Orman Genel Müdürlüğü'nün planlaması doğrultusunda Türkiye'deki birçok fidanlığa ulaştırılıyor.

Suluova ilçesi Çaltepe -Kapaklı mevkiinde olan Amasya Orman İşletme Müdürlüğü Kapaklı Orman Fidanlığında ise 1 milyon fidan üretimi, 1 milyon 250 bin fidan bakımı gerçekleştirildi.

Orman varlığını çoğaltmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediliyor.

Kapaklı fidanlığında ağırlıklı olarak ibreli tür olan; Karaçam, sarıçam, sedir, mavi ladin, dişbudak, iğde, alıç, çınar yapraklı akçaağaç vb tür fidanlar üretilmekte; kapaklı Orman Fidanlığı'nda toprakla buluşturularak yetiştiriliyor.

Amaç; Amasya ilinin mevcut %61 olan ormanlık alanını çoğaltmak ve Kırsal kalkınmaya destek sağlayarak, bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *