Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı. Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu Amasya Orman Bölge Müdürlüğüne gerçekleştirdiği ziyarette Bölge Müdürü Halil Oflu tarafından karşılanarak birlikte “Fındıklı Tohum Gen Bankası’na ziyarette bulundu.
Tohum Gen Bankası ziyaretinde Amasya Orman İşletme Müdür vekili Birol Yay ve Fidanlık Şefi Cem Yılmaz tarafından karşılanan heyete tesis ve çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
Ülkemizi ve bölgemizi yeşile büründürmek için Samsun Fidanlık Müdürlüğüne bağlı Amasya Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde, Modern bir tesis olarak kurulan “Fındıklı Tohum Gen Bankası’nda bölge ormanlarının genlerini taşıyan tohumlar koruma altında ve üretime hazır halde tutuluyor.
Bölge ormanlarında doğal olarak görülen Sarıçam, karaçam ve denemelerine başlanan kızılçam türlerine ait kozalaklar toplanarak Tohum merkezine getirildikten sonra orjinlerine göre sınıflanıyor ve açık ortamda hava ile kurutularak tohumların çıkarılması için hazır hale getiriliyor.
Tohum işleme ünitesinde işlenen kozalaklar saklama koşullarına uygun hale getirildikten sonra saklama bidonlarına alınarak soğuk hava deposunda koruma altında tutuluyor.
Soğuk hava depolarımızda çeşitli türlerde 6 bin 600 kilo tohum mevcut olup bu tohumlar Orman Genel Müdürlüğü'nün planlaması doğrultusunda Türkiye'deki birçok fidanlığa ulaştırılıyor.
Suluova ilçesi Çaltepe -Kapaklı mevkiinde olan Amasya Orman İşletme Müdürlüğü Kapaklı Orman Fidanlığında ise 1 milyon fidan üretimi, 1 milyon 250 bin fidan bakımı gerçekleştirildi.
Orman varlığını çoğaltmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediliyor.
Kapaklı fidanlığında ağırlıklı olarak ibreli tür olan; Karaçam, sarıçam, sedir, mavi ladin, dişbudak, iğde, alıç, çınar yapraklı akçaağaç vb tür fidanlar üretilmekte; kapaklı Orman Fidanlığı'nda toprakla buluşturularak yetiştiriliyor.
Amaç; Amasya ilinin mevcut %61 olan ormanlık alanını çoğaltmak ve Kırsal kalkınmaya destek sağlayarak, bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak.