Türeli Zirai Aletler tarafından düzenlenen gecede çiftçileri bilgilendiren firma sahibi Ayhan Bilgin, “Burada Çiftçilerimize bakanlığımızın ve finans kaynaklarının desteklerinden bahsedip tartışacağız. Örneğin Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi yüzde 50 hibeden bahsedeceğiz” dedi.
Çiftçinin en büyük sorunlarından bir tanesinin sulama olduğunu söyleyen Türeli Zirai Aletler Sahibi Ayhan Bilgin, “En büyük sorunlardan bir tanesi de sulama. Yeniden tarım bakanlığının yüzde 50 Yağmurlama ve Damla Sulama hibesi konusunda çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz” dedi.
Merzifon’da çiftçinin ürettiği mahsullerin ağırlıklı olarak arpa, buğday, soğan, ayçiçeği, elit ve pancardan oluştuğunu da kaydeden Türeli Zirai Aletler sahibi Ayhan Bilgin, “Merzifon’da çiftçinin ürettiği mahsüller arpa, buğday, soğan, ayçiçeği, elit ve pancardır. 2022 yılında arpa buğday fiyatları TMO tarafından alımı yapıldı ve fiyatlarda günümüz koşullarında iyiydi. Tonda 1000TL desteği vardı bu da sevindiriciydi.
Pancarda da devletin fiyatı açıklamasından sonra ilk tepkiler olumsuz olarak geldi verimlerde iyi olduğundan dolayı çiftçi pancar mahsulünden de memnun oldu.
Fakat ayçiçeğinde çiftçi 2022 yılında memnun olmadı. Nedeni ise ayçiçeği hasat zamanı Ukrayna ve Rusya’dan ithal edilen ayçiçeği olması idi . Şunun da farkındayız dünya piyasasında ayçiçeği fiyatları düşmüştür. Burada ayçiçeği fiyatının tüketiciye yansımaması için aynı buğdayda olduğu gibi devlet desteğini mutlaka artırmalıdır.2023 yılında yani bu sene ayçiçek ekimi düşük olacaktır. Geçen senenin fiyat dengesizliği bu seneyi çok etkileyecektir.
Soğan 2021 yılında kuru soğan bölgemizde fazla ekildiğinden satış fiyatları düşüktü. Ayrıca fiyatlarının düşük olmasının nedenlerinden bir tanesi de soğan ihracatının bakanlık tarafından kısıtlama getirilmesiydi.2022 yılında soğan ekilişleri bir önceki seneye göre az olunca bu sene çiftçinin satışı 6TL-7TL arasında soğan ihracatına yine bakanlık tarafından izin verilmemektedir. Bu fiyatlarda çiftçiye ideal fiyatlardır. Önümüzdeki sene soğan ekimi fazla olup yine para etmeyecektir” dedi.
Bilgin, yaptığı konuşmanın devamında; “Çiftçilerimize şu söylemek istiyorum mahsüllerini ekerken işini şansa bırakmaması ekim planlamasının yapılması bütün arazisini tek bir mahsül yerine 4-5 -6 çeşit mahsul yetiştirmesini öneririm.
Çiftçiye verilen gübre mazot desteği mutlaka ürettiği mahsüle verilmesi gerekmektedir.
Tarım Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Kırsal Kalkınma Altyapı %50 Hibeleri 20 Ocak son bulacaktır. Sayın çiftçilerimiz kullanacakları bir makine tercih etmek koşulu ile faydalanabilir. Projeleri firmamızın bünyesinde bulunan ziraat mühendisi tarafından yapılmaktadır. Bunun karşılığında çiftçimiz hiçbir ücret talep edilmemektedir.
TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) yakın zamanda çağrıya çıkacaklar. Program kapsamında ihtiyaçları olan bir değil birkaç ekipmanı alabileceklerdir.
Yakın zamanda Basınçlı Yağmurlama ve Damla Sulama Sistemleri için %50 hibe Desteği Bakanlığımız tarafından verilecektir.
Ayrıca hibeden faydalanamayan çiftçilerimiz Ziraat Bankası ile 0 faizli 5 yıl vadeli alma imkanına sahiptir. Bu da hibe kadar avantajlıdır” dedi.
Tarım sektöründe yaşanan sorunlar hakkında da açıklamalarda bulunan Türeli Zirai Aletler Sahibi Ayhan Bilgin, “Arazide Sulama Sorunu, Doğru Arazi Kullanımı Yapmamak, Finansman Sorunları, Verimlilik Ve Üretim Sorunları, Tarımda Eğitimin Tam Olmaması, Arazilerin Boyutlarının Küçük Olması, Üretim Planlamasının Olmaması, Çiftçilerinin Örgütlenmesi, Tarımda Kullanılan Malzemenin Pahalı Olması, Tarımda Uzmanlaşmanın Olmaması” dedi.