reklam
reklam
38,5288 %0.22
43,6969 %0.33
4.029,66 % 0,64
96.590,99 %1.685
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM DAİMA SAHİPLENMEMİZ GEREKEN ÇOK ÖZEL BİR KÜLTÜRÜMÜZDÜR

DAİMA SAHİPLENMEMİZ GEREKEN ÇOK ÖZEL BİR KÜLTÜRÜMÜZDÜR

Amasya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Köse, Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen törende bir açıklamada bulundu.

Başkan Köse, açıklamasında; ”Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür.

Anadolu'da Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde Ahilik son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Osmanlı hükümdarlarından Orhan Gazi ve oğlu 1. Murat, Ahi ocaklarında kuşak kuşanarak ahi olmuşlardır.

İmparatorluğunun son dönemlerine kadar Ahilik; mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma ve örgütlenme, denetim konularına eğilirken bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır.

Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgili olarak önümüze gelen sınai ve ticari normlar ve standartlar yaklaşımı, özünde Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır.

Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve sanatkârlar yetiştirmiştir.

Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan, tüketici hakları, standardizasyon, kalite gibi kavramlar ve bu kavramların denetimini sağlayan kurumlar, 13. yüzyılda Ahilik teşkilatı aracılığıyla Anadolu ticari ve esnafın üzerinde önemle durduğu hususların başında yer almıştır.

Mesleğinde ehliyet sahibi olmayanlara asla ustalık icazeti verilmemiş, üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır.

Çalışanların hakları korunarak, esnaf ve sanatkârlar arasında, çırak, kalfa ve usta hiyerarşisi oluşturulmuştur. Bu günkü manası ile sendikacılık sistemi uygulanmaya başlamış, çalışanların hakları ve alın teri korunmuştur.

Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahi Teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını üretmiştir” dedi.

TÜRK MİLLETİNE HAS SOSYO-EKONOMİK BİR SİSTEMDİR

Ahilik Türk milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir diyen Başkan Köse; “Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, Türk milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir.

Bu bağlamda bizlere düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ülkemizde, sayıları 2 milyonu bulan esnaf ve sanatkârlarımız mütevazı sermayeleri ile devletimize yük olmadan kendi kazandığıyla ailesinin geçimini sağlayıp, kendi alın teri ile kazandığının vergisini ödeyerek ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır.

Ayrıca Ahilik geleneklerinden gelen bir meslek adabıyla yanında yetiştirdiği çırak ve kalfasına hem meslek eğitimi verip hem de istihdam yaratıp devletimizin istihdam yükünü hafifletmektedir.

Amasya Valimiz Sayın Mustafa Masatlı ve Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sarı her zaman Esnaf ve sanatkârlarımız tarafından dile getirilen sorunları mahalli imkânlar ölçüsünde çözerek bizlerin yanlarında olmuşlardır. Bu vesile ile kendilerine Esnaf ve Sanatkârlarımız adına teşekkür ederim.

Sayın Valim Değerli misafirler Ahilik haftasının ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler, bereketli ve bol kazançlı günler getirmesi dileğiyle.

Tüm esnafımızın ve sizlerin Ahilik Haftasını kutluyor. Saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *