reklam
reklam
39,1011 %0.04
44,4609 %0.52
4.204,13 % 1,96
107.803,74 %-0.041
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Çağlayan: Çörek Otunun Faydaları Saymakla Bitmez!

Çağlayan: Çörek Otunun Faydaları Saymakla Bitmez!

Haberleri

Merzifon’da ticari faaliyetini sürdüren Çağlayan Baharat sahibi Aktar Kamil Çağlayan, Çörek Otu’nun faydaları hakkında bilgiler verdi.
Çörek Otu’nun bilimsel adıyla ‘Nigella savita’ olan bitkinin tohumlarından elde edilen ve çeşitli tıbbi ve mutfak amaçları için kullanılan bir baharat, aynı zamanda bitkisel ilaç olduğunu söyleyen Aktar Kamil Çağlayan, “Çörek otu, farklı kültürlerde farklı isimlerle anılmaktadır; örneğin, siyah çörek otu, siyah tohum, çekirdek otu veya çörek otu tohumu gibi adlarla bilinir” dedi.
Çörek otunun faydaları hakkında da bilgiler veren Aktar Kamil Çağlayan, “Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kan basıncını düşürebilir; kolesterolü dengeler.
Karaciğer sağlığını destekler.
Astım, alerji ve saman nezlesi semptomlarını hafifletebilir.
Mideyi korur; sindirimi rahatlatır.
Akne ve sivilceli cildi yatıştırır.
Zayıflamaya yardımcıdır.
İltihaplı hastalıklara iyi gelir.
Kan şekerini dengeler.
Kanser riskini düşürür.
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz” diye konuştu.
Merzifon Çağlayan Baharat sahibi Aktar Kamil Çağlayan Çörek otu hakkında verdiği bilgide şu ifadelere yer verdi:
"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR"
Çörek otu, antioksidanlar açısından zengindir. Çörek otu, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve inflamasyonla mücadele edebilir. Çörek otunun içerdiği bileşenler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruyabilir.
"KAN BASINCINI DÜŞÜREBİLİR; KOLESTEROLÜ DENGELER"
Çörek otu, kan basıncını düşürebilir ve kolesterol seviyelerini düzeltebilir. Bu, kalp ve damar sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyona iyi gelir ve kolesterolü dengeleyerek kalp hastalıklarına karşı koruma sunar. İçindeki timokinon maddesi sayesinde homosistein oranını düşürdüğü için kalpı koruyucu özellik taşır.
"KARACİĞER SAĞLIĞINI DESTEKLER"
Çörek otu, karaciğer sağlığını destekleyebilir ve karaciğer enzimlerinin düzeltilmesine yardımcı olabilir. Karaciğer, vücuttaki toksinleri temizleme görevini üstlenir. Çörek otu, karaciğerin bu temizleme işlemini desteklemeye yardımcı olabilir.
"ASTIM, ALERJİ VE SAMAN NEZLESİ SEMPTOMLARINI HAFİFLETEBİLİR"
Çörek otu, astım semptomlarını hafifletebilir ve alerjik reaksiyonları azaltabilir. Alerji nezlesi, alerjenlere karşı aşırı duyarlılık nedeniyle burun ve gözlerin iltihaplanması ve kaşınması gibi semptomlarla karakterize bir durumdur. Çörek otu, anti-alerjik ve anti-iltihap özellikleri nedeniyle alerjik rinit semptomlarını hafifletebileceği düşünülmektedir.
Çörek otu yağının, astım semptomlarını ve bronşiyal kas spazmlarını azaltmada etkili olduğuna dair bazı araştırmalar ve raporlar bulunmaktadır.
"MİDEYİ KORUR; SİNDİRİMİ RAHATLATIR"
Çörek otu, mide rahatsızlıklarını hafifletebilir ve sindirim sistemini rahatlatabilir. Çörek otu, sindirim sürecini düzenlemeye yardımcı olabilir ve böylece hazımsızlık semptomlarını azaltabilir.
"AKNE VE SİVİLCELİ CİLDİ YATIŞTIRIR"
Çörek otu, vücuda antioksidanlar sağlayan bileşikler içerir. Bu antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize ederek hücresel hasarı azaltabilir ve yaşlanmayı geciktirebilir. Çörek otu, cilt sorunlarını hafifletmek için kullanılabilir. Akne, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
"ZAYIFLAMAYA YARDIMCIDIR"
Bazı araştırmalar, çörek otunun kilo kaybını destekleyebileceğini ve iştahı azaltabileceğini göstermiştir. Bazı insanlar çörek otu tüketiminin iştahlarını azalttığını ve tokluk hissini artırdığını bildirmişlerdir. Çörek otu yağı veya tohumlarını tüketmek, mide dolgunluğu hissi yaratarak yeme isteğini azaltabilir.
Çörek otu, bazı araştırmalarda metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabileceği düşünülen bileşenler içerir. Bazı çalışmalar, çörek otu yağı veya ekstraktlarının vücuttaki yağ yakımını artırabileceğini göstermiştir. Bu özellikleri ile çörek otu zayıflamaya yardımcı olabilir.
"İLTİHAPLI HASTALIKLARA İYİ GELİR"
Çörek otu, iltihapla ilişkilendirilen durumların yönetimine yardımcı olabilir. İltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletebilir. İyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için kemiklere iyi gelen çörek otu, eklem ağrısı ve eklemlerde şişmeye karşı faydalıdır.
"KAN ŞEKERİNİ DENGELER"
Bazı araştırmalar, çörek otu yağı veya tohumlarının kan şekerini düşürebileceğini göstermektedir. Çörek otu, kan şekeri düzenlemesine yardımcı olabilecek aktif bileşenler içerir. Bu, özellikle tip 2 diyabet hastaları için potansiyel olarak faydalı olabilir.
"KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜR"
Çörek otu, antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar, hücresel hasarı ve DNA mutasyonlarını azaltarak kanser riskini azaltabileceği düşünülen serbest radikalleri nötralize edebilir. Ancak, bunun insanlarda kanserin tedavisi veya önlenmesinde etkili olduğuna dair kesin bilimsel kanıtlar eksiktir.
Bazı bünyeler çörek otuna karşı hassas olabilir. Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.
"ÇÖREK OTU NEDİR?"
Düğün çiçeğigiller familyasından gelen çörek otu, ince yapraklı bir bitkidir. Ortalama 20 – 30 cm boy atan otsu bir bitkidir. Genellikle tohumlarından yetiştirilir ve çimlenme döneminden sonra çiçeklenme döneminde mavi küçük çiçekler açar. Çörek otu olarak bilinen küçük siyah taneler, bitkinin ince otsu dallarının tepesindeki kapsüllerin içinde bulunur. Kapsüller içindeki bu taneler ilk yetiştiği dönemde yeşildir ve olgunlaşmayla birlikte renkleri siyaha döner.
Çörek otu tohumları, özellikle Orta Doğu, Hindistan ve Akdeniz mutfağında baharat olarak kullanılır. Bu tohumların lezzeti hafif acımsıdır ve tarçın ve karabiber gibi baharatlarla benzerlik gösterebilir. Çörek otu, yemeklere, ekmeklere, çörek ve tatlılara tat ve aroma katmak için kullanılır.

KAYNAK: Nurettin Değirmenci
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *