reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
95.472,57 %-0.436
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM AMASYA’DA 11 KADIN KOOPERATİFİ OLDU

AMASYA’DA 11 KADIN KOOPERATİFİ OLDU

Amasya’da kadın kooperatif sayısı 1’den 11’e çıkartıldı. Valilik öncülüğünde hayata geçen projelerle kadınların kurduğu kooperatiflere toplamda 4 milyon TL destek sağlandı.

Kentteki kadın kooperatiflerin sadece yerel ve bölgesel değil, ulusal çapta da rekabet edebilir bir seviyeye gelmesi amaçlanıyor.

Kadın Kooperatiflerini ziyaret eden Amasya Valisi Mustafa Masatlı, kadın kooperatiflerinin kendi kendine yetebilen ve ürettikleri ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara satabilen bir hale geldi’ dedi.

KOOPERATİFLERİMİZİ HER ANLAMDA DESTEKLEMEYE, ONLARI TEŞVİK ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ekonomik kalkınmada kadın kooperatiflerinin önemli bir rol oynayacağı kanaatinde olduğunu belirten Vali Masatlı; “Ülkemizin son 20 yılda yaşadığı büyük gelişim ve dönüşümün önemli bir ayağını da, kadınlarımızın eğitimi, meslek edindirilmesi ve istihdamı oluşturmaktadır.

Devletimiz tarafından yapılan yasal düzenlemeler, bakanlıklarımız tarafından geliştirilen projeler ile son yıllarda kadın girişimci sayısı hızla artmış, kadınlarımız bazı alanlarda yaptıkları çalışmalar ile sektörlere yön verir hale gelmiştir.

Kadın girişimciliğinin en güzel tezahürlerinden biri ise şüphesiz kadın kooperatifleridir. Kadın kooperatifçiliği son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve sosyal medya ile dijital satış platformlarının da etkisiyle, kooperatiflerimiz özellikle gıda sektöründe satış paylarını arttırmıştır.

Bizde, kadınlarımızın el emeği ile ürettikleri yöresel ve doğal ürünleri Türkiye’ye tanıtmak, bu ürünleri ekonomik değere dönüştürmek amacıyla; Valiliğimiz tarafından yapılan yoğun çalışmalar ile ilimizdeki kadın kooperatifi sayısını 1'den 11'e çıkardık.

Bu kurulum süreçlerine hazırlanırken ilk olarak; ilgili kaymakamlarımız ve diğer kurum müdürlerimizin de içerisinde yer aldığı bir komisyon kurulmuş ve sürdürülebilir olan, kendi ayakları üzerinde durabilecek kooperatifler kurulmasına özen gösterilmiştir. Kurulum aşamasından sonra da kooperatiflerimize sürekli destek olunmuş, çalışmaları takip edilmiş ve devlet destek ve hibelerinden en üst seviyede faydalanabilmeleri amacıyla kooperatiflerin ihtiyaçları doğrultusunda Valilik AB Proje Ofisi tarafından destek projeleri hazırlanmıştır.

Kooperatiflerimize ayrıca halihazırda kullanılmayan okul ve kamu binaları da tahsis edilmiş,Çiğdemlik Köyümüzde kurulan meyve kurutma tesisi de kadın kooperatiflerimizin kullanımına sunulmuştur.

Şu an itibarıyla kadın kooperatiflerimiz kendi kendine yetebilen ve ürettikleri ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara satabilen bir hale gelmiştir.

Kooperatiflerimize yönelik çok önemli bir desteğimiz de Amasya'mızda başlattığımız coğrafi işaret atağında, kooperatiflerimizin üretebileceği ürünlere öncelik vermemizdir. Coğrafi işaretli ürünler bildiğiniz gibi özellikle yurt dışı pazarlarda büyük talep görmektedir.

Bu yıl ayrıca Valiliğimiz tarafından hazırlanan, Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi de DOKAP tarafından kabul edilmiştir.

2,5 Milyon TL bütçeli proje ile Amasya ili merkez ve ilçelerinde kadın istihdamının artırılması için kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesini sağlamak, kadınların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak ve il genelinde profesyonel yönetim, üretim ve pazarlama anlayışına sahip, iş birliği içerisinde çalışan, model bir kooperatifçilik sisteminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Proje ile kadın kooperatiflerimize mantı işleme tesisi, süt işleme tesisi, bakliyat eleme tesisi, unlu mamuller tesisi, meyve ve sebze kurutma tesisi desteği sağlanarak üretim kapasitelerinin artması sağlanmıştır.

Yapılan tüm bu çalışmalar ile Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdaresi, DOKAP ve OKA tarafından kooperatiflerimize sağlanan toplam destek miktarı ise4 milyon 150 bin TL’ye ulaşmıştır.

Bizler kooperatiflerimizin sadece yerel ve bölgesel değil, ulusal çapta da rekabet edebilir bir seviyeye gelmesini amaçlıyoruz.

Ekonomik kalkınmada kadın kooperatiflerinin önemli bir rol oynayacağı kanaatindeyim. Bundan sonraki süreçte de kooperatiflerimizi her anlamda desteklemeye, onları teşvik etmeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle kadınlarımızın eğitimi, iş hayatına atılmaları ve kadın kooperatifçiliğin gelişmesine yönelik çalışmalara liderlik eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bu projeleri himaye eden Değerli Eşleri Emine Erdoğan Hanımefendiye Amasya halkı adına şükranlarımı sunuyorum’ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *