Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amasya İl Başkanı Satılmış Ayan, kamu emekçilerinin yaşadığı ekonomik kayıplara dikkat çekerek temmuz ayı maaşlarına yüzde 35 oranında ek zam yapılması çağrısında bulundu. Ayan, mevcut maaşların artan hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek, insanca yaşam koşullarının sağlanması için ek zam talebinin karşılanması gerektiğini söyledi.
“Ek Zam Talebimiz Hakkımızdır”
Yazılı açıklama yapan Satılmış Ayan, kamu çalışanlarının maaşlarının son yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle ciddi oranda eridiğini ifade etti. Temmuz ayında maaşlara yüzde 35 ek zam yapılmasını istediklerini belirten Ayan, bu talebin ekonomik şartlar karşısında bir zorunluluk haline geldiğini dile getirdi.
Ayan, “İnsanca yaşam hakkımıza hep birlikte sahip çıkalım. Kamu emekçilerinin alım gücü her geçen gün azalıyor. Ek zam talebimiz bir ayrıcalık değil, hakkımızdır.” ifadelerini kullandı.
“Açlık ve Yoksulluk Sınırı Her Geçen Gün Yükseliyor”
SES Amasya İl Başkanı Satılmış Ayan, açıklamasında açlık ve yoksulluk sınırındaki artışa da dikkat çekti. Açlık sınırının 48 bin 819 TL, yoksulluk sınırının ise 120 bin 669 TL seviyesine ulaştığını belirten Ayan, ortalama kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının yaklaşık yarısı seviyesinde kaldığını ifade etti.
Bu durumun çalışanların geçim şartlarını her geçen gün daha da zorlaştırdığını savunan Ayan, maaşların enflasyon karşısında hızla değer kaybettiğini söyledi.
“Ek Ödemeler Taban Aylığa Yansıtılmalı”
Satılmış Ayan, ilave seyyanen ödenek başta olmak üzere mevcut tüm ek ödemelerin taban aylıklara yansıtılması gerektiğini belirtti. Mevcut ödeme sisteminin emeklilik döneminde gelir kaybına neden olduğunu ifade eden Ayan, kalıcı çözümler üretilmesini istedi.
“Toplu Sözleşme Güncellenmeli”
Açıklamada, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun evrensel sendikal normlara uygun hale getirilmesi gerektiği de vurgulandı.
Ayan, grevli toplu pazarlık hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını talep ederek, mevcut toplu sözleşme hükümlerinin yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında yetersiz kaldığını savundu.
“Maaşlarımız Son Beş Yılda Yüzde 35 Eridi”
Satılmış Ayan, maaş artışlarının hedeflenen enflasyon oranları dikkate alınarak belirlenmesi nedeniyle kamu çalışanlarının ciddi gelir kaybına uğradığını ifade etti.
Son beş yılda maaşlarda reel olarak yüzde 35'i aşan erime yaşandığını belirten Ayan, ortalama bir kamu emekçisinin maaşında yaklaşık 11 bin 400 TL'lik kayıp oluştuğunu ileri sürdü.
“Hak Mücadelemizi Sürdüreceğiz”
Açıklamasının sonunda tüm kamu emekçilerini ortak mücadeleye davet eden SES Amasya İl Başkanı Satılmış Ayan, ekonomik kayıpların giderilmesi ve insanca yaşam koşullarının sağlanması için taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini belirtti.
Ayan, “Hak verilmez, mücadele ile alınır. Yüzde 35 ek zam istiyoruz. İnsanca yaşam hakkımıza hep birlikte sahip çıkalım.” ifadeleriyle çağrısını yineledi.
