42,5354 %0.07
49,5729 %-0.06
5.746,23 % -0,12
89.723,73 %-0.933
Amasya
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi Galeriler GÜNDEM Amasya DSYB’den Suni Tohumlama ve Verim Artışı Çalışmaları

Amasya DSYB’den Suni Tohumlama ve Verim Artışı Çalışmaları

Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, 7 ilçede suni tohumlama ve verim kayıtlarını sürdürüyor, detaylar haberimizde…

Haberleri

Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (Amasya DSYB), büyükbaş hayvancılık alanında yürüttüğü suni tohumlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan tarafından yapılan açıklamada, birlik bünyesinde merkez dahil olmak üzere 7 ilçede kapsamlı uygulamaların devam ettiği vurgulandı.
Birlik, toplamda 4 veteriner hekim ve 11 veteriner sağlık teknisyeni ile sahada çalışmalar yürütüyor. Suni tohumlama faaliyetlerinin yanı sıra buzağı küpeleme, hayvan soy kütüğü oluşturma ve aylık süt ölçüm verilerinin kayıt altına alınmasında da aktif bir rol üstleniliyor.
 

Amasya DSYB’den Suni Tohumlama ve Verim Artışı Çalışmaları 1

Suni Tohumlama Çalışmaları 2004’te Başladı
Amasya DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan yaptığı açıklamada, suni tohumlamanın bölgedeki hayvancılığın kalitesini artırmak adına büyük önem taşıdığını dile getirdi. Aslan, “Üreticilerimizin işletmelerindeki hayvanlarının verimlerinin artırılması ve ırk saflığının sürdürülebilmesi için 2004 yılında başlayan suni tohumlama faaliyetlerini Amasya ilinin tüm ilçelerinde yürütmekteyiz” sözlerini kaydetti.
Suni tohumlama yoluyla bölgedeki işletmelerde bulunan büyükbaş hayvanların genetik kapasitesinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu çalışmaların uzun vadede daha yüksek et ve süt verimi sağlayarak üretim kapasitesini yükselttiği ifade ediliyor.
 

1 / 3
Amasya DSYB’den Suni Tohumlama ve Verim Artışı Çalışmaları 2

Verim Kayıtları Düzenli Takip Ediliyor
Birlik tarafından yürütülen bir diğer önemli çalışma da süt ölçüm verilerinin düzenli olarak kayıt altına alınması. Veteriner ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontroller kapsamında, aylık süt verimleri takip edilerek işletmelerin performans raporları hazırlanıyor. Hayvan soy kütüğünün oluşturulması sayesinde bölgedeki genetik yapının kontrolü sağlanırken, yeni doğan buzağılar da küpeleme ile kayıt sistemine dahil ediliyor.
Bu uygulamalar, hem hastalık takibini kolaylaştırıyor hem de hayvan varlığının sağlıklı şekilde kaydedilmesini mümkün hale getiriyor.
 

2 / 3
Amasya DSYB’den Suni Tohumlama ve Verim Artışı Çalışmaları 3

Amaç: Karlılığı ve Verimliliği Artırmak
Başkan Güner Aslan, yürütülen çalışmalardaki temel hedefin bölgede büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini güçlendirmek olduğunu belirtti. Açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Amacımız, bölgemizde hayvan ıslahına katkı sağlayarak büyükbaş hayvan yetiştiren üye işletmelerimizdeki hayvanların verim parametrelerini yükseltmek, üretimde karlılığın artırılmasını sağlamaktır.”
 

3 / 3
KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *