Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteğiyle üreticilere dağıtılan çilek fidelerinin gelişimini yakından takip ediyor. İl genelinde yürütülen bu proje sayesinde hem tarımsal çeşitlilik artırılıyor hem de üreticilerin alternatif gelir kaynaklarına ulaşması hedefleniyor.

Müdürlüğün Meyve Yetiştiriciliği Biriminde görevli teknik personeller, sahada gerçekleştirdikleri fenolojik gözlemler ile fidelerin büyüme evrelerini ve gelişim durumlarını yerinde inceledi. Yapılan çalışmalarda, çilek bitkisinin gelişim sürecinde uygulanacak tarımsal teknikler çiftçilere aktarılırken, üretimin daha verimli ve kaliteli olması için alınacak tedbirler de paylaşıldı.

Ekipler, özellikle sulama yönetimi, gübreleme, hastalık ve zararlı kontrolü gibi konularda üreticilere önerilerde bulundu. Ayrıca, çilek yetiştiriciliğinde pazarlama olanakları ve ürün kalitesinin korunmasına yönelik uygulamalar hakkında da bilgilendirme yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Ürün kalitesinin ve rekoltenin artırılması adına uygulanacak teknikler üreticilerimize aktarılmıştır. Teknik personellerimiz, üretimin her aşamasında çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecektir. Tüm üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyoruz” denildi.
Yetkililer, çilek üretiminin Amasya tarımı için stratejik bir ürün haline geldiğini, özellikle kırsal kalkınmaya sağladığı katkı ile dikkat çektiğini belirtti. Çileğin sadece iç piyasada değil, ihracat potansiyeli açısından da değerli bir ürün olduğunu vurgulayan uzmanlar, üreticilerin bilinçli tarım uygulamalarıyla daha yüksek kazanç elde edebileceklerini kaydetti.

Üreticiler ise yapılan teknik destek ve bilgilendirmelerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, verilen desteğin hem üretim kalitesini hem de verimliliği artırmada büyük katkı sağladığını ifade ettiler.