reklam
reklam
39,1011 %0.04
44,4609 %0.52
4.204,13 % 1,96
108.619,58 %0.082
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi EĞİTİM Otizmli Çocuklara Doğadan Umut: “Doğada Mavi Adımlar” Projesi 4. Kez TÜBİTAK Desteği Aldı

Otizmli Çocuklara Doğadan Umut: “Doğada Mavi Adımlar” Projesi 4. Kez TÜBİTAK Desteği Aldı

Otizmli çocukların gelişimine doğayla katkı sağlayan “Doğada Mavi Adımlar” projesi, TÜBİTAK’tan 4. kez destek alarak Amasya’da yeniden hayata geçiyor.

Haberleri

Amasya Üniversitesi öncülüğünde yürütülen “Doğada Mavi Adımlar” projesi, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış çocuklar ve ailelerine umut olmaya devam ediyor. 2021 yılında başlayan ve bugüne kadar üç kez başarıyla uygulanan proje, bu yıl da TÜBİTAK 4008 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Projenin dördüncü etabı 23–27 Haziran 2025 tarihleri arasında Amasya’da gerçekleştirilecek.
Proje, Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren Başkan yürütücülüğünde, farklı disiplinlerden akademisyenlerin katkısıyla hayata geçiriliyor. Doğada uygulanan eko terapi temelli etkinliklerle otizmli bireylerin sosyal ve duyuşsal gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor.
Projenin Katılımcı Profili ve Amacı
Bu yılki uygulamada, OSB tanısı almış 7–17 yaş aralığındaki 12 çocuk ve onlara eşlik eden sorumlu ebeveynleri aktif olarak yer alacak. Proje, çocukların doğayla temas ederek dikkat, duyu bütünleme, sosyal iletişim ve fiziksel gelişim becerilerini güçlendirmeyi; aynı zamanda ailelerin de sürece dahil edilerek desteği artırmayı amaçlıyor.
Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve proje uzmanı Prof. Dr. Dudu Duygu Kılıç, projenin otizmli bireyler üzerindeki etkisine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Otizmli çocukların gelişimlerinde doğanın iyileştirici etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığı bir dönemde, biz de bu etkiden en üst düzeyde faydalanacak eğitim ortamlarını sunmaya çalışıyoruz. Projemizin dördüncü kez desteklenmesi, bu alandaki ihtiyaca ne denli karşılık verdiğini ve sürdürülebilir bir modele dönüştüğünü gösteriyor.”


Disiplinler Arası İş Birliği ile Etkinlikler Hazırlandı
Proje ekibinde;
– Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir (Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi),
– Dr. Öğr. Üyesi Serdar Sönmez (Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi),
– Başöğretmen Nursen Yılmaz (Şehit Ferhat Ünelli Bilim ve Sanat Merkezi) gibi alanında uzman isimler yer alıyor.
Etkinlikler arasında; duyu bütünleme çalışmaları, doğada keşif yürüyüşleri, bilimsel gözlemler, sanat atölyeleri ve hareket temelli aktiviteler bulunuyor. Uygulamalar, katılımcıların hem bilişsel hem de duygusal gelişimlerini destekleyecek şekilde tasarlanmış durumda.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ceren Başkan, sürecin yalnızca çocuklar için değil, aileler açısından da dönüştürücü etkiler taşıdığını vurguladı:
“Doğada yapılan etkinliklerin otizmli çocukların duyusal bütünleme, dikkat ve iletişim becerilerine ciddi katkılar sağladığını görüyoruz. Ailelerin sürece birebir katılması, çocuğun gelişimine verilen desteği güçlendiriyor. Bu projeyle hem çocuklarımızın hem de ebeveynlerin doğayla kurduğu bağın güçlendiğine tanıklık ediyoruz.”
Toplumsal Farkındalık da Hedefleniyor
“Doğada Mavi Adımlar IV” yalnızca bireysel gelişimi değil, toplumsal farkındalığı da hedefliyor. Proje, otizme dair toplumda empatiyi artırmak, kapsayıcı eğitim ve sosyal katılımı yaygınlaştırmak gibi önemli çıktılar sunmayı amaçlıyor.
Bu anlamlı projeye verilen destek için Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’ye teşekkür edildi. Proje ekibi, benzer çalışmalarla daha fazla bireye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

KAYNAK: Alperen Güley
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *