Tüm-Köy-Sen Merzifon Şubesi tarafından organize edilen ‘Çiftçiler Buluşuyor’ temalı basın açıklaması Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.
Düzenlenen basın açıklamasına Belediye Başkanı Alp Kargı, Başkan Yardımcısı Mustafa Atak, CHP Merzifon İlçe Başkanı Hasan Caba, Tüm-Köy-Sen Genel Başkanı Sadık Turan, Merzifon Şube Başkanı Cem Acar, bazı köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Programda basın açıklamasını Tüm-Köy-Sen Merzifon Şube Başkanı Cem Acar okurken, üreticinin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getirdi.
Yılın yılı, ayın ayı, hatta günün günü aratır duruma geldiğini söyleyen Tüm-Köy-Sen Merzifon Şube Başkanı Cem Acar, “Eskiden bir üründen kazanmasak birinden muhakkak kazanırdık. Şimdi hangisine baksak zarardayız. Bursa'da domates üreticisi kardeşlerimiz 3 liraya mal ettikleri domatesi 1 liraya sattılar. Çay üreticisinin 25 lira beklediği çaya 17 lira fiyat açıklandı. Fındıkta 150 lira söylentilerine bile itiraz ederken 132 lira fiyat açıklandı. Antep'te fıstık üreticisi köylüler geçen yıl 115 liraya verdikleri fıstığa 90-100 lira fiyat dayatılıyor. Buğdayın maliyeti 11 TL açıklanan fiyat neredeyse geçen yılla aynı 9,25 TL oldu. Ayçiçeği ektik para etmedi. Şeker pancarı yüz güldürmedi. Süt bizim elimizden yok pahasına alınıyor, marketlerde el yakıyor. Et desen ithalat hiç durmuyor. Mısır sanki para edecek dedik. Ona da 1 milyon ton ithalat kararı aldılar. Mısır fiyatları düştü. Soruyorum size şunu ektim, bunu diktim emeğimin karşılığını aldım diyen bir tane köylü var mı? Biz bu kadar ucuza ürün satarken halk ucuza yiyor mu? Hayır. Üretime destek yok. İlaç, gübre, mazot fiyatı yıllık, aylık değil günlük artıyor. Girdi maliyetleri yüksek fiyatlar düşük. Destekler yetersiz, açıklanan fiyatlar düşük. Verilen mazot desteğiyle 2 litre mazot alınıyor. Gübre desteğinin esamesi okunmuyor. Neymiş 2025 yılı desteği 249 TL olacakmış. Ne zaman verecekler 2026 yılında. Bu yıl tarlayı ek, masrafı yap, desteği gelecek yıl al. Soruyorum size böyle destek olur mu? Biz fiyatlara itiraz edince serbest piyasa var diyorlar. Soruyorum size hangi malın fiyatını alıcısı belirliyor. Marketler gıda, sabun, deterjan dolu. Elektronik mağazaları cep telefonu, televizyon dolu, plazalar araba ve traktör dolu hangisinin fiyatını alıcı belirliyor. Hepsinin üzerinde etiket var. Kim satıyorsa fiyatı o belirliyor. Ama iş buğdaya, ayçiçeğine, kayısıya, fındığa, fıstığa, ete, süte gelince fiyatı alıcı belirliyor. Biz emek veriyoruz fiyatı aracı, tüccar, ihracatçı belirliyor. Bizi kendi tarlamızda, bağımızda, bahçemizde köle yapıyorlar. Soruyorum size bunu kabul edecek miyiz? Köylü üretime küsüyor diyorlar ya.. Küsmek şöyle dursun üretimden kopuyoruz. Uygulanan politikalar nedeniyle biz tarımdan koparken şirketler kiralama sözleşmeli üretim ve satın alma yoluyla tarımsal üretimde çoğalıyorlar ve büyüyorlar. Üretici köylüye verilmeyen destekler hibe, ucuz kredi ve benzeri uygulamalarla şirketlere veriliyor. Geçinemeyen köylüler olarak, yaşamak için iş arar duruma geldik. Soruyorum size, Bize dayatılan bu hayatı kabul edecek miyiz? Aylardır ülkenin farklı yerlerinden köylüler ürünleri için taleplerini dile getirdiler. Şimdi buradan Merzifon meydanından Tüm Köy Sen olarak köylülerin, çiftçilerin taleplerimizi bir kez daha haykıralım” dedi.
Üreticinin de taleplerini sıralayan Tüm-Köy-Sen Merzifon Şube Başkanı Cem Acar, “Tarım alanlarının tarım dışı kullanımı, yapılaşmaya açılması, enerji ve maden şirketlerine tahsis edilmesi durdurulmalıdır.
Tarım ürünlerinde taban fiyat uygulanmalı ve taban fiyat altında fiyat dayatması yasaklanmalıdır.
Tarım destekleri kapsamı ve miktarı artırılmalıdır.
Başta mazot olmak üzere tarım girdilerinde ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.
Geçimlik tarım üretimi yapan köylülerin Tarım Kredi ve Bankalara ola borçları silinmelidir.
Tarımsal üretimde kullanılan sulama suyu ve sulama suyunda kullanılan elektrik ucuzlatılmalıdır.
Tarımsal üretim ve ürün fiyatları üzerindeki ithalat baskısına son verilmelidir.
Üretimi destekleyerek artıracak politikalar hayata geçirilmelidir.
Değerli arkadaşlar geldik. Tepkimizi gösterdik bağırdık çağırdık hükümeti de istifaya çağırdık döndük evimize sorun çözülüyor mu? Hayır. Örgütlenmekten başka çare yok. Tüccarlar bir araya gelmiş ihracatçılar birliğini kurmuş. Patronlar bir araya gelmiş iş adamları derneğini, işverenler sendikası kurmuşlar. Ya milyonlarca köylü ve ailesiyle biz çalışacağız, onlar kazanacak ya da örgütlenip tüccarı, ihracatçısı, gıda fabrikası patronlarından karşısında tek tek avlanmaktan ve düşük fiyat başlamasının kurtulacağız. Üretici köylülerde bir araya gelmeli ve kendi sendikalarında örgütlenmelidir. Şubat mart aylarında Avrupa'da ki çiftçilerin eylemlerini hep berber izledik. Hepsinin sendikası var. Almanya'da çiftçiler Birliği var. Fransa'da köylü federasyonu var. Yunanistan'da köylü sendikası var. Ülkemizdeki köylülerde kendi sendikalarında Tüm köy sen de örgütlenmelidir. Bu durumu örgütlenerek değiştirebiliriz. Sorunumuz ortak, çözümü de kendi sendikamızda Tüm Köy Sen'de yan yana gelerek üretebiliriz” diye konuştu.
GÜNDEM
Yayınlanma: 22 Ekim 2024 - 09:30
Acar: Köylüler olarak yaşamak için iş arar duruma geldik!
GÜNDEM
22 Ekim 2024 - 09:30
İlginizi Çekebilir