reklam
reklam
39,8533 %0.1
47,0007 %0.07
4.276,90 % 1,16
106.976,49 %-0.633
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GENEL Kargı: Proje Faiziyle Birlikte 40 Milyon Euro’ya Mal Olacak

Kargı: Proje Faiziyle Birlikte 40 Milyon Euro’ya Mal Olacak

Merzifon’da içme suyu şebekesi, isale hatları ve depoları yenileniyor. Proje, faiz dahil toplamda 40 milyon Euro’ya mal olacak. Tüm detaylar haberimizde.

Merzifon İçme Suyu Şebekesi, İsale Hatları ve İçme Suyu Depolarının Yenilenmesi Projesi’nin yüklenici firma ile yapılan yapım sözleşmesinde konuşan Belediye Başkanı Alp Kargı, bugüne kadar yaşanılan süreçle ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
İçme Suyu Şebekesi, İsale Hatları ve İçme Suyu Depolarının Yenilenmesi Projesinin hayata geçirilmesi için inanılmaz bir mesai harcandığının da altını çizen Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, “5 yılın üzerinde bir süre sadece kredilendirme ve işin noktaya gelmesinde inanılmaz mesai harcadık. Evimizde abdestimizi aldığımız, elimizi yüzümüzü yıkayıp, bulaşığımızı yıkadığımız suyun yüzde 95’ini yer altından elektrik marifeti ile çekiyoruz. Günümüz şartlarında bu sürdürülebilir bir konu değil. 2014 yılında göreve geldiğimizde ilçemizde 2013 yılında 9 adet içme suyu kuyumuz vardı. 2025 yılında 22 adet kuyumuz var. 2013 – 2014 yıllarında 45-50 metreden çekmiş olduğumuz suyu şuanda 110-120 metrelerden çekiyoruz. Bunun önüne kalıcı çözüm üretmekten başka çaremiz olmadığını o günden beri biliyoruz. İlk yazışmamızı Temmuz 2014 yılında İller Bankası’na yaptık. Bizim şehrimizdeki içme suyu şebekesinin eski olduğunu, ekonomik ömrünü tamamladığını, iç veya dış kaynaklı önümüze düşüp bize yol göstermelerini ve bizim de şehrin şebekesini yenilememiz gerektiğini belirttik” dedi.
103 BİN NÜFUSA YETECEK SUYU ÇEKİYORUZ”
Kayıp kaçaklar dolayısıyla şuanda yer altından 103 bin nüfusa yetecek suyun çekildiğini de belirten Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, “Şuanda kuyularımızdan saniyede ortalama 250 litre su çekiyoruz. Bu inanılmaz bir rakam. 2054 yılında şehrin nüfusunun 103 bin olduğunda bize yetecek miktardan daha fazla su çekiyoruz. Bizim gelecek nesile böylesi bir şebekeyi bırakma gibi bir lüksümüz yoktu. Kalıcı çözüm üretmek adına Dünya Bankası, Çevre Şehircilik Bakanlığımız, İller Bankamız her süreçte yanımızda oldular ve krediyle buluşmamıza ciddi katkı sağladılar” dedi.
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ İHALESİ YAPILDI
Önce Vatan Piknik Alanı yakınında Belediye’ye ait 2 megavatlık güneş enerji sisteminin yapım işininde ihaleye çıkıldığının müjdesini veren Başkan Kargı, “Kuyularda kullandığımız en büyük giderimiz elektrik. Bununla ilgili bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Önce Vatan Piknik Alanı yakınında Belediyemize ait 2 Megavat güneş enerjisinin yapım işinin ihalesine çıktık. Şebeke yenilendikten sonra kayıp kaçak oranımız azalacağı ve kuyu sayımızda 13-14’e düşecek. Bunun elektrik enerjisi giderlerini de kuracağımız güneş enerji sistemlerinden karşılayacağız. Bir de depo sorunlarımız var. Depolarımızın hacimleri, çapları günün ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyede değil. Yer altında suyumuz var. Ama ne kadar suyumuz olursa olsun, çekmiş olduğumuz suyu fiziki olarak depolayacak bir depomuz olmadığı için doğal olarak yoğun kullanım olduğu günlerde ciddi şikayetlere maruz kalıyoruz. Mevcut depolarımızın 4 katı yüksekliğinde kapasiteye sahip depolarımızı bu proje ile hayata geçireceğiz. Sabırla bu günleri bekleyen hemşehrilerimize teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.


ÇİLEZ’DEN BÜTÜM DESTEĞİ TALEBİ
İlçede yapılacak olan İçme Suyu Şebekesi, İsale Hatları ve İçme Suyu Depolarının Yenilenmesi Projesi’nin tamamlanmasının ardından Belediye olarak hızlı bir şekilde üst yapı çalışmalarına da girileceğini söyleyen, bunun için de bütüm desteği konusunda AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez’den destek talep eden Başkan Kargı, “İktidar partisi milletvekilleri, yereldeki siyasilerimiz ile hep birlikte bu şehrin sorunlarını çözmek adına taşın altına elimizi koyacağız. Bu konuda sayın vekilimiz Hasan Çilez’e ricada bulunmak istiyorum. Sonuçta bizim bu işin arkasını toparlamamız için asfalt plantimiz var. Bizim bütüm konusunda şuan için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızda 500 ton hibe talebimiz bulunuyor. Sayın vekilimizin bütüm konusunda desteğini esirgemeyeceğine inanıyorum. Bu şehirde büyümüş olan sayın vekilimizin Merzifon’a olan sevgisini, aşkını kimsenin tartışmasına müsaade etmeyiz” dedi. 
YANGIN HİDRATLARI YOĞUN BİR ŞEKİLDE KULLANILACAK
Olası yangınlara acil müdahaleler noktasında proje kapsamında şehirde yangın hidratlarının yoğun bir şekilde kullanılacağını da belirten Belediye Başkanı Alp Kargı, “420 takvim gününde tamamlanması planlanan şebeke yenileme projemizin şehrimizin insanının gerekli ilgi ve alakayı göstermesi durumunda daha firmalarımızın daha erken bitireceğine inanıyorum. Birde şehirde yapılan çalışmaların içerisinde en hayati konunun yangınlar konusundaki hidratların bu projede çok daha yoğun bir şekilde kullanıldığını da ifade etmek istiyorum. Şehrimizde olası yangınlara karşı kurulacak hidratların önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Ancak bununla da yeterli kalmıyoruz. Kırsal kalkınmada köylerimizin yaşama olan etkisi diye bir çalışma yapıyoruz. Köylerimizdeki hidratların herhangi bir yangın esnasında gelen itfaiyeye katkı sağlayacak her türlü unsurun kazandırılması için başkaca çalışmayı gerçekleştirdiğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
PROJE FAİZİYLE BİRLİKTE 40 MİLYON EURO’YA MAL OLACAK”
Projenin 25 milyon Euro olduğunu ancak faiziyle birlikte 40 milyon Euro’ya mal olacağını da kaydeden Başkan Kargı, “Herşeyin önemlisi bu çalışma ile birlikte yeraltından çektiğimiz içme suyumuz boşa gitmeyecek. Şuandaki kayıp kaçağımız yüzde 40. Yeraltı sularımızın seviyeleri yükselecek. Suda kaçak, kayıp olmadığı için bizden sonraki nesillere onların kullanacağı suyu bugün boşa harcamayarak en büyük hediyeyi teslim etmiş olacağız. 
Bu projenin bedelini biz topluma hep 15 milyon Euro olarak lanse ettik. Ama dünyadaki artan emtia fiyatları, enflasyonist ortamda yükselen maliyetler bu işin 25 milyon Euro’ya kadar çıkmasına neden oldu. Aldığımız kredi faizi ile beraber 40 milyon Euro’yu bulacak. Bu para da 2049 yılına kadar ödenecek. Emin olun işletmeye aldıktan sonra düşen elektrik maliyetleri, peşine kayıp kaçak oranlarımızın azalması, arıza masraflarının ortadan kalkmasıyla proje kendisini önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde rahat rahat ödeyebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Gülben Güley
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *