reklam
reklam
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
95.942,53 %-1.078
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET Karagöz’den Tarım ve Orman Bakanlığı’na Zirai Don Soruları: Üretici Zararları Ne Olacak?

Karagöz’den Tarım ve Orman Bakanlığı’na Zirai Don Soruları: Üretici Zararları Ne Olacak?

CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, nisan ayında Amasya’da yaşanan zirai don felaketi sonrası üreticilerin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

Haberleri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, nisan ayında Amasya’da meydana gelen zirai donun yol açtığı tarımsal zararları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yazılı olarak yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi sunan Milletvekili Karagöz, Amasya genelinde birçok ilçede don nedeniyle ürün kayıplarının yaşandığını ve üreticilerin ciddi mağduriyetle karşı karşıya kaldığını belirtti.
Özellikle elma, kiraz, ceviz, şeftali, erik ve kayısı gibi meyve türlerinde rekolte kayıplarının oluştuğunu ifade eden Karagöz, yaşanan bu afetin yalnızca bir sezonluk gelir kaybı değil, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle gelecek sezon üretim gücünü yitirmeleri anlamına geldiğini vurguladı
Karagöz, önergesinde şu sorulara yanıt aradı:
1. Amasya’da 2025 yılı Nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle hasar tespiti yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi ilçelerde ne kadarlık bir zarar oluşmuştur?
2. Meyve üreticilerimizin yaşadığı bu afet nedeniyle ürün kaybı oranı ne kadardır?
3. Zarar gören çiftçiler için herhangi bir destek paketi, hibe ya da kredi erteleme planlanmakta mıdır?
4. Tarım sigortası yaptırmayan ama ciddi şekilde zarar gören üreticilerin kayıpları nasıl telafi edilecektir? Sigorta kapsamı dışında kalan bu üreticilere yönelik bir destek mekanizması oluşturulacak mıdır?
5. Amasya’da tarımsal afetlere karşı erken uyarı sistemleri ve koruyucu önlemler yeterli düzeyde midir? Bu konuda Bakanlığınızın yeni bir çalışması var mıdır?
6. Don olayından etkilenen üreticilere yönelik Bakanlığınızca planlanan doğrudan gelir desteği, afet yardımı ya da hibe destekleri var mıdır? Varsa detayları nelerdir, başvuru koşulları nasıl belirlenecektir?
7. Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçiler için herhangi bir borç ertelemesi, faiz indirimi ya da yapılandırma planı gündemde midir?
8. Amasya gibi meyvecilikte uzmanlaşmış bölgelerde her yıl yaşanabilecek bu tür doğa olaylarına karşı üreticilerin daha dayanıklı hale getirilmesi için uzun vadeli bir bölgesel tarım politikası oluşturulması planlanmakta mıdır?
Milletvekili Karagöz, açıklamasında “Zarar gören üreticilerin mağduriyetlerinin acilen giderilmesi, zararlarının tespit edilip karşılanması ve önümüzdeki süreçte benzer afetlere karşı kalıcı çözüm yollarının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır” dedi

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *