Düzenlenen Kent Konseyi Olağan Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye ve Konsey Başkanı Alp Kargı, sıkıntılı bir süreçten geçildiğini, özellikle pandemi döneminde insanların birçok yakınını kaybettiğini ama hayatın da devam ettiğini söyledi.
Pandemi döneminde insanların eve kapandığı dönemde özellikle vatandaşların suyu daha fazla tükettiğini söyleyen Belediye Başkanı Alp Kargı, “Bu süreçte gerek koronanın yaşamamıza vermiş olduğu zorluklar gerek kuraklık değerli ilçemizde herkes evinde kaldı doğal olarak suyu fazla tüketti. Zaten gündemimizde olan bir su sıkıntısını daha üst seviyeye çıkarttı. Hayatın olağan akışı içerisinde karşımıza hiç ummadığımız şeyler çıkabilir korona ile bunu gördük. Ama bir o kadar gelecek nesillere bu şehri hazırlamak durumundayız. Şuanda elimizi yıkadığımız zaman lavaboda çeşmeden akan suyun samimi söylüyorum kendi hakkımız değil, torunlarımızın hakkı olduğunu düşünerek hareket ediyoruz. Bu kadar önemli konuda kent konseyi artık bu şehrin yerel yönetimini yönlendirecek. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar bu konuya dertlendik” dedi.
ŞEBEKE YENİLENDİĞİNDE KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 10’LARIN ALTINA DÜŞECEK
İlçedeki kayıp kaçak oranının yüzde 42’lerde olmasının en önemli sebeplerinden birisinin şebekelerin eski olmasından kaynaklandığını da söyleyen Belediye Başkanı Alp Kargı, “İçme suyu şebekemizin yenilenmesi, depolarımızın tamamının yenilenmesi konularında çok ciddi yol kat ettik. Dünya Bankası’ndan uzun vadeli kredi alarak içme suyu şebekemizi yenileyeceğiz. Yenilenecek şebeke için 320 kilometre kazı yapılacak. İnsanların bazı eleştirilerine maruz kalacağız belki ama bu iş bittiğinde kayıp kaçağımız dünyanın standart olarak kabul ettiği %10 seviyesine düşecek. Bunu el birliği ile yapacağız” dedi.
TERSAKAN’DAN İÇME SUYU İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
İçme suyuna kalıcı çözüm bulunması için de çalışmaların devam ettiğini söyleyen Belediye Başkanı Alp Kargı, “Bakırçay projesi nispeten rafa kalktı. Şimdi Tersakan’dan saniyede 300 litrelik bir suyun şehre getirilmesi projesi devlet tarafından organize ediliyor. Bu süreçte de bizde kayıp kaçak oranını azaltarak içme suyu ömrünü daha fazla uzatmaya çalışıyoruz” dedi.
KULLANDIĞIMIZ ELEKTRİK BİRÇOK BELEDİYENİN BÜTÇESİ KADAR
Merzifon’da şuanda 16 kuyudan pompalar vasıtasıyla suyun çekilerek kente verildiğini de söyleyen Belediye Başkanı Alp Kargı, “Şuanda 16 tane kuyudan 24 saat esasına dayalı olarak yer altından su çekerek kente veriyoruz. Bu da inanılmaz bir maliyet doğuruyor. Bizim bir yılda bu kuyular için kullandığımız elektrik masrafı birçok belediyenin bütçesi kadar. Şunu da belirtmek istiyorum. İçme suyu şebekelerini yenilediğimiz zaman 4-5 kuyumuzu kapatacağımıza inanıyorum. Çünkü kayıp kaçak oranı da minimum seviyede azalmış olacak” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: