BAM TELİ
Sosyal Medyanın gelişmesiyle herkes adeta gazeteci oldu. Ama öyle kolay mı gazeteci olmak? Haber duyurmakla gazeteci olunur mu? Haber duyurmak ayrıdır, gazeteci olmak apayrıdır. Gazeteci olmak çok farklı meziyetler gerektirir. Haber duyurmak gazeteci olmak için yeterli değildir. Aslında Sosyal Medyada okuduklarınız da haber değildir. Sosyal Medyada haber okumazsınız, olaylardan haberdar olursunuz o kadar.
Haber, olayın duyurulmasından çok farklıdır. Öncelikle haberin gücü vardır, haberin topluma hizmet amacı vardır. Haber kamuoyu oluşturur. Bunları daha da uzatabiliriz.
Gazeteci olmanın çok farklı meziyetler gerektirdiğini söylemiştik, evet doğrudur. Gazetecilik haber duyurmaktan çok daha fazlasıdır. En başta gazeteci halkın hislerine tercüman olan kişidir. Gazeteci kendine ayıracağı zamandan feragat ederek olayları okuyuculara en kısa sürede ve en doğru biçimde duyurabilmek için zamanla yarışan kişidir. Mesai mevhumu olmayan bir meslektir gazetecilik. Gazeteci herkesle birlikte sabah işe başlar, herkesle birlikte akşama kadar çalışır, akşam herkes işi bitince evine gider ama gazeteci gidemez. Gazetecinin işi asıl o zaman başlar. Haberleri baskıya yetiştirmek, başlıkları atmak, spotları yazmak, fotoğrafları seçmek, fotoğraf altyazılarını yazmak, mizanpajı yapmak, dizgiyi yapmak öyle dışarıdan bakıldığı gibi kolay işler değildir. Hem fiziksel olarak yorulur gazeteci, hem zihinsel olarak.
Gazetecilik halkın hislerine tercüman olmaktır demiştik. Gazeteci memleketine hizmet için yazar haberlerini. Gazeteci halkın haklarını arar ve savunur. Gazeteci halkın yararına haberler yazarken, bazen sizin adınıza kendisi düşman edinen kişidir.
Gazeteci kamuoyu oluşturur. Gazeteci halkın istek ve taleplerini ilgili mercilere ulaştıran kişidir, mimlenme pahasına da olsa.
Gazete yalnızca haberle dolu olan bir mevkute değildir. Gazete arşivdir aynı zamanda. Gazete toplumun hafızasıdır. Gazete hatıralarınızı saklar. Gazeteyi eline alıp sayfalarını çevirerek, mürekkep kokusunu hissederek okumanın tadı başkadır.
Kim nerede yaşıyorsa yaşadığı yerin gelişmesini, eksikliklerinin giderilmesini, sorunların çözülmesini ister. Bunları isterken, istek ve taleplerinizi fedakârca çalışmalar sonucu ilgili mercilere ulaştıran yerel gazetelerin de halk tarafından yeterli desteği görmesi gerekir. Destek görmeli ki etkisi artsın ve istek ve taleplerinizi daha güçlü olarak ilgili mercilere ulaştırsın, yazılan haberler karşılığını bulsun. Bütün bunlar için de herkesin masasında bir yerel gazete bulunsun. Yerel gazeteleri okuyalım, okutalım.