YEREL BASIN VE DEMOKRASİ
Güçlü bir demokrasi için yerel basının da güçlü olması elzemdir. Bunu tüm kurum ve kurullarıyla oturmuş güçlü bir demokrasi geleneğine sahip gelişmiş ülkelerin aynı zamanda da çok güçlü bir yerel basına sahip olmalarında görüyoruz. Yerel basın ne kadar güçlüyse halkın sesi o kadar güçlü çıkar, demokrasi de bir ölçüde halkın sesini duyurabilmesidir zaten.
Yalnızca günümüz için söylemiyorum, her dönem için söylüyorum, iktidarda bulunan siyasal erk, tek merkezli ve az sayıdaki ulusal basını rahatlıkla kontrol altına alabilir ve sesini kısabilir. Bunun için de çeşitli baskılar ve kısıtlamalar uygulayabilir veya çeşitli menfaatler sunabilir. Dönem dönem bunların örneklerini de çok gördük ve halen de görüyoruz. Ama çok merkezli ve çok sayıdaki yerel basını tek merkezden kontrol etmek ulusal basını kontrol etmek ve baskı altına almak kadar kolay değildir. Bunun için güçlü demokrasilere sahip olmanın yolu bir ölçüde güçlü yerel basına sahip olmaktan geçer bir ölçüde.
Gazetecilik halkın hislerine tercüman olmaktır. Gazeteci halkın hakkını savunan kişidir. Yaşadığı yöredeki yerel halkın yöreleriyle ilgili istek, talep ve beklentilerini sütunları aracılığıyla ilgili makam ve mercilere ulaştırmak gazetecinin asli görevidir. Yerel halk sesini yerel basın aracığıyla duyurabilir. Sesinin daha güçlü çıkması da daha güçlü bir yerel basın ile mümkün olabilir ancak. Bu veçhile sesinin daha gür çıkmasını ve yaşadıkları yörenenin gelişmesine yönelik istek, talep ve beklentilerinin ilgili makam ve mercilerde karşılık bulabilmesi için yerel halkın yerel basına yeterince sahip çıkması gerekir. Daha güçlü bir demokrasi isteyen, sesinin daha güçlü çıkmasını isteyen, yörelerinin gelişmesiyle ilgili istek, talep ve beklentilerinin ilgili makam ve mercilerde karşılık bulmasını isteyen yerel halk bunun için yerel basını her zaman basını kontrol altına alma ve sesini kısma temayülünde olan siyasal erklerin himmet ve insafına bırakmamalıdır. Bunun için de masasının üzerinde bir yerel gazete bulundurması yeterlidir.