HADİ ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM
Bizim üniversite yıllarımızda okumak zordu ama barınmak hiçte zor değildi. Açıkta kalsak muhakkak bir vatandaşımız evinin kapılarını açardı bizlere, devletin yurtları da yetiyordu, eğer oda olmazsa iki, üç arkadaş toplanarak ev tutup yaşamımıza yön veriyorduk.
Şimdi nüfusumuz arttı hemen hemen her ilimize üniversite açtık ama alt yapısını yapmadan açtığımız bu üniversiteleri kazanan genlerimiz maalesef dışarda kaldılar.
Şimdi hem üniversiteli gençler de hem de ailelerinde kayıt ve kalacak yer telaşı başladı. Pandeminin ardından gençlerin üniversitelere ilgisi de arttı.
Devlet yurtlarının talebi tam olarak karşılayamaması ile birlikte gençlerin sokakta kalmaması için çalışmalar yapılıyor.
İllerimizde ki Valiler, Belediye başkanları hatta Rektörler ile kamu kurumlarının yöneticileriyle toplantılar yaparak o illere ilk kez gelecek öğrenciler başta olmak üzere gençlerin barınma sorunu yaşamamaları için kamu kurumlarının misafirhaneleri ve otellerin de açılacaklarını bildirdiler.
Atatürk'ün emaneti gençlerimiz aynı zamanda da yarınımız ve geleceğimiz onlar, eğitime ve gençlere önem verilmesini bir eğitimci olarak önemsiyorum.
Örnek olarak bu yıl Balıkesir şehrimizi ele alalım. Hızla büyüyen ekonomisi ve iki üniversitesiyle bölgesinde rakiplerine göre öne çıkan bir şehir.
Sanayi, turizm ve eğitim şehri olmak için adımlar atan Balıkesir’de sadece Balıkesir Üniversitesi’ne bu yıl yaklaşık 7 bin yeni öğrenci geliyor.
İl genelinde 30-35 bin civarında öğrencisi bulunan Balıkesir Üniversitesi’nin il merkezinde ise 20 bin öğrencisi yer alıyor.
Bu 20 bin öğrenci her gün yurt, kampüs ve şehir merkezi arasında yaşam sürüyor.
Berberde traş oluyor, lokanta da yemek yiyor, kafede çay-kahve içiyor, taksiye biniyor, yani bu şehirde yaşıyor. Şehrin ekonomisine bence en büyük katkı sağlayanların arasında yer alıyorlar.
Pandemi döneminde üniversite kapanınca şehir adeta hayalet şehre dönmüştü. Uzun lafı kısası, Balıkesir için üniversite öğrencileri çok büyük bir nimettir. Şimdi bugünlerde Balıkesir Üniversitesini kazanan binlerce genç ve ailesi şehre gelerek kalacak ev veya yurt arıyor.
Son sözüm ev sahiplerine, bu çocuklar bizim şehrimizde misafir, bizim gelenek göreneklerimizde örf ve adetlerimizde misafir baş tacıdır, yaşam bir hayli zor enflasyon yüksek hayat pahalı, ama bu çocuklar sizin evlerinizi, kamu çalışanı veya beyaz yakalı olarak kiralamayacak.
Yurdun dört bir yanından gelen, öğrenciler olarak kiralayacak. Sizin çocuklarını veya yakınlarınızın çocukları da başka şehirlerde aynı şekilde ev veya yurt arıyor, ya da arayacak.
Gelin vicdanınızın sesini dinleyin, evlerinizi bu gençlere makul fiyatlarla kiralayın.
Kiralayın ki; bu gençler memleketlerine gittiklerinde okudukları üniversitenin şehrinden orada ki Ayşe teyzelerinden ,Hüseyin amcalarından gördükleri iyiliklerden bahsetsinler ve sizlerden övgüyle söz etsinler.
Hadi çocuklarımıza sahip çıkalım...