reklam
reklam
38,5358 %0.11
43,8170 %0.07
4.024,71 % -1,12
94.287,13 %-0.218
AMASYA
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Amasya
Az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

ÖNCE KİMLİĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM

YAYINLAMA:

Milli misak-ı sınırlar içerisinde yaşayan bu millet Türkiye Cumhuriyeti devletini kurdu. Bu yaşam içerisinde bu coğrafyada yaşayan tüm unsurlara da ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk TÜRK milleti dedi.

Bu millete bir ortak dil olarak ta Türkçeyi kabul etti. Çünkü milleti millet yapan en önemli değer dildi. Fakat şöyle etrafımıza bakıyorum maalesef son yıllarda adete Türk dili yok olmayla karşı karşıya turistik yörelerde bir lokantaya gittiğimizde menüde Türkçe yazan bir şey olmadığı gibi ne yiyeceğimizde şaşırmıyor muyuz.

Dükkanların vitrinlerine baktığımızda her dilden tabela ile  karşılaşmıyoruz mu? Artık ihalelerimizi bile devlette dahi dolar üzerinden yapmıyor muyuz?

O zaman bizi dış güçler adete savaşmadan yok etmiyorlar mı?10 sene sonra bu ülkede yaşayan bizlerin azınlık olmaya doğru gittiğimizi görmeyecek miyiz. Neden ülkemize gelen Irak, Afganistan, Suriye gibi mültecilerin bu ülkeye geldikten sonra nüfuslarının nasıl arttığına devletin verilerinden bakmak yeterli olacaktır.

o zaman Türk dili de yakın zamanda azınlıklar dili arasına gireceği kesin, bakın güneydoğuda Hatay ilimize gidin Türkçe konuşan insanlara tek tük rastlarsınız orada yaşayanlar tamamen Arap dilini kullandıklarını göreceksiniz ve kendinizle şüpheye düşeceksiniz yoksa sınırımı geçti demeden kendinizi alamayacaksınız

Aslında sürekli çevremizde duyduğumuz Türkçe nereye gidiyor. Dilimize sahip çıkmıyoruz sözlerinde hak vermiyor değilim, fazla uzağa gitmemize gerek yok Darıca Osmangazi de  yürürken Arapça yazılı o kadar çok dükkan var ki bunları görünce kendimi sorgulamadan vaz geçemiyorum.

Zaten  İngilizce ağırlıklı tabelalara sokaklarımızı teslim etmiştik şimdide bu Arapça yazılı tabeleler sizleri tedirgin etmiyor mu?. Arkadaşlar mesele o kadar basit değil. Zamanla tabelalardaki kelimeler dilimize öyle yerleşiyor ki artık o kelimeyi kullandığımızın farkına bile varamıyoruz.

Kısacası biz ülke olarak ille de komşularımız tarafından kuşatılmadık içimizden de yabancı diller tarafından kuşatıldık, toplumumuzda bir dilin zenginliğini ve tarihi altyapısını gösteren atasözleri ve deyimler yetim kalmadı mı sizce, o zaman dilimizin zenginliğini ve devamlılığını sağlamak için sıklıkla deyimlerimizi, atasözlerini kullanmalıyız ve çocuklarına anlamlarını açıklamalıyız. Kuşaktan kuşağa aktarımını sağlamalıyız. Aksi takdirde zamanın nasıl çabuk geçtiğini anlamayacaksınız bile...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *