Merzifon Sanayi Sitesinde faaliyetini devam ettiren Yayla Otogaz yetkilisi Ümit Yayla gazetemize faaliyetleri ve firması hakkında bilgiler verdi.
Uzun süredir BRC bayiliğini yaptıklarını belirten Ümit Yayla,’’1986’dan beri bu sektörün içerisinde çalışmaktayız. Babam oto tamirci ustasıydı emekli olmasının ardından biz devraldık. 1998 senesinde LPG dönüşüm işine girdik. O yıldan beri de evraklı, ruhsatlı olarak faaliyet göstermekteyiz. Amasya bölge bayiliğine başladık. İlk olarak Atiker ile başladık. Yaklaşık on altı, on yedi yıldır BRC bayisiyiz. Bölgede hatırı değer şekilde montaj sayılarımız oldu Hatta Karadeniz bölge birinciliğimiz bile var. Bize en çok müşteri uzak olarak Vezirköprü, Havza, Gümüşhacıköy, Osmancık, Suluova ve Amasya bölgesine işler yapmaktayız. Geçmişten gelen oto tamirciliği olduğu için burada sadece LPG ilgili değil, araçların sıkıntılı olan durumları ile de ilgileniyoruz. Ama bizim işimiz tamamen LPG sektörü ile alakalıdır.’’ dedi.
Firma olarak zamanı dolan tankların değişimini ve LPG montajı yaptıklarını söyleyen Ümit Yayla,’’ Bir LPG tankının ömrü on yıldır. Ama sistemin çalışma süresi markasına ve kalitesine göre değişiyor. Yani orta halli yerli markalar 50-60 bin aralığında, iyi markalar olursa 100-150 bin kilometre aralığında bozulmaya başlıyor. En çabuk bozulacak şey ise LPG enjektörüdür. Korozyon dönemi geldiği zaman sistemde tekrar bir değişiklik yapılıyor. Zamanı dolan tankların değişimini gerçekleştiriyoruz. Regülâtör bozulduğunda onları değiştiriyoruz. Komple LPG’ siz araçlara LPG montajı yapıyoruz. Ama eskisi kadar çok bir şekilde işleyişimiz yok. Teknoloji değiştiği zaman bir iki sene duraklama zamanı oluyor, ondan sonra tekrar teknolojiye ayak uydurarak devam ediyorsunuz.’’ dedi.
Kış aylarının gelmesi ile araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken hususlara değinen Yayla Otogaz sahibi Ümit Yayla,’’ Araç sahiplerinin kış aylarında dikkat etmeleri gereken en önemli nokta kaliteli antifriz kullanmalarıdır. Antifrizi kalitesiz kullandıkları zaman arabanın bütün hortumlarını, kalorifer radyatör, LPG’nin regülâtörünü gibi parçaların hepsini çürütüyor. İkinci dikkat etmeleri gereken mutlaka LPG’lerinin bakımını yaptırmak zorundalar. Her on bin kilometrede LPG bakımlarını yaptırmaları gerekiyor. LPG sıvılaştırılmış petrol gazı olduğu için mutlaka içerisinde partikül bulunduruyor. Benzin istasyonları arabanın daha fazla kilometre yapabilmesi için katkı maddesi kullanıyorlar. Bunun içine kattıkları katkı maddesi ilerleyen zamanlarda korozyona sebep oluyor. Bu korozyon önlenmesi için araçta bulunan iki adet filtrenin değişmesi gerekiyor. Bugün şuan LPG tankı fiyatlarını konuşacak olur isek en ucuz 2500 TL Türk Malı olarak Atiker marka, en pahalısı 5750 TL olan BRC marka var. Bütün araçların %80’i ile uyumlu olabiliyor. Direkt enjeksiyonlu araçlar uyum sağlanmayabiliyor. Ona da farklı bir kit kullanılarak uyumlu hale getiriliyor. Ama hiç %10 civarında LPG olamayan araçlarda bulunmakta.’’ şeklinde konuştu.
Açıklamaların devamında LPG ve Dizel araçların arasındaki tasarruf farkları hakkında bilgi aldığımız Ümit Yayla, ‘’Şimdi mazotun litre fiyatı benzine yaklaştı. Sadece litre bazında yüz kilometrede iki litre benzin eksik yakıyor. Fakat dizelin bakımları daha zordur. Benzinli bir arabayı bakıma götürdüğün zaman 1200 lira masraf tutuyor. Dizel bir aracı götürdüğünde ise 2500 lira masraf ile çıkıyorsun. Arabayı alırken zaten dizele verdiğin fark, senin önündeki yakacağın yakıtın daha fazlasında vermiş olacağın bir fark olacak. LPG ve benzinli arasındaki oran farkı şuan fiyattan dolayı %40 civarında tasarruf sağlıyor. Pandemi dönemi her sektöre etkileri olduğu gibi bizim sektöre de etkileri oldu. İnsanlar zaten evden çıkamadı. Evden dışarı çıkım olmayınca araç kullanımı olmadı. Araç kullanılmayınca ise bizim işler otomatikman durdu. Sadece otobüsler, taksiler gibi zorunlu ihtiyaç halinde kullanılan araçlar çalıştı. Yaklaşık sekiz ay hiç iş yapmadık desek yeri var. Şuanda ise hala eski düzene kavuştuk diyemem. ‘’ ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: