Merzifon’da hizmet vermeye devam etmekte olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Özel Yaşar Yavuz Merzifon Ulaştırma Hizmetli Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursu sahibi Yaşar Yavuz gazetemize sürücü kursu ve trafik eğitimi hakkında bilgiler verdi.
Merzifon SRC Kursu sahibi Yaşar Yavuz gazetemize yaptığı açıklamada Merzifon’da SRC veren bir yerin olmamasından kaynaklı eksiliği gidermek için bu işi yapmaya başladığını ve 24 senedir de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün özel üretim bölümüyle uğraşmakta olduğunu söyledi.
Ticari maksatla yük, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerine ilgili yönetmelik gereği SRC belgesi verdiklerini söyleyen Yaşar Yavuz,’’Bizim burada yaptığımız hizmet ehliyet sahibi kişilerden ehliyetlerinden para kazanan kısmına belge vermekteyiz. Sizin de ehliyetleriniz vardır ve sadece hususu araba kullanırsınız. Ama diğer araçlar olarak; çocuklarımızı okula taşıyan öğrenci servisinin sürücüsü, mahallemizdeki bakkala ekmek taşıyan sürücü, marketimize ürünleri getiren sürücü, şehirlerarası otobüs kullanan sürücü, tırla fabrikalardan imalat noktalarına götüren sürücü kısmının aldığı belgedir. Yani mesleğini ehliyeti ile kazanan insanlara verdiğimiz bir belgedir. Her ehliyetli kişi gelebiliyor ama bu aldığı belgeyle bir iş yapıp para kazanması gerekiyor. Kara Yol Taşıma Yönetmeliğine göre mesleki yeterlilik belgesi mecburi bir belgedir. Denetimlerde kişinin ehliyet numarası ile kimlik numarasıyla girildiği zaman sürücünün dokümanlarında SRC belgesi ve Psikoteknik belgesi olup olmadığına bakılıyor. Bu belgenin olmayışının kanunda cezai hükmü yaklaşık olarak 1100 TL civarındadır. Psikoteknik belgesinin de bu zamana kadar hep denetim olacak ceza uygulanacak diye insanlara söyledik ama net olarak 30 Haziran 2021 tarihi itibari ile ceza noktasına geçildi. Psikoteknik belgenin de olmayışı yaklaşık 1100 TL civarındadır. Bu iki belge sürücülerde olması gereken bir belgedir.’’dedi.
‘ODY VE ÜDY BELGESİ VERİYORUZ’
Sürücülere SRC belgesi harici orta düzey ve üst düzey yönetici belgesi de verdiklerini söyleyen Yaşar Yavuz,’’ Burada normalde SRC olarak dört tane belgemiz var. SRC1 ve 2 yolcu taşımak için kullanılıyor, SRC 3 ve 4 de yük taşımacılık için kullanılıyor. Bunlarda kendi içerisinde ikiye ayrılıyor. SRC 1- 3 uluslar arası ve yurtiçi, SRC 2-4 sadece yurt içini kapsayan belgelerdir. Burada sadece SRC belgesi vermiyoruz. Talep olduğu doğrultuda burada ODY ve ÜDY belgesi de veriyoruz. Üst Düzey Yönetici belgesinin de 1-2-3-4 olarak kademeleri var. Onun haricinde Orta Düzey Yönetici belgesi veriyoruz. ODY, birden fazla ticari araçları olup onları sevk ve idare eden kişilerin alması gereken bir belgedir. Bir firmanın birden fazla ticari aracı var ise mesela lojistik bir firma onları sevk ve idare eden kişi eğer uluslar arası bir firma ise ÜDY belgesi alması gerekiyor. Yurtiçinde işlerini yapıyorsa ODY belgesi alması gerekiyor. ‘’dedi.
‘KURSİYERLERE GÖRE EĞİTİM KOŞULU SAĞLIYORUZ’
Belirlenen kurs saatlerine göre kursiyerler ile çalışma planı oluşturduklarını belirten Yaşar Yavuz,’’Normalde yolcu taşıma ve yük taşıma yurtiçinde olan belgelerin 36 saat eğitim süreci var. Diğer uluslar arası belgelerinde yolcu taşıması olan 40 saat, yük taşıması olan da 41 saat ders alması gerekiyor. Tabi buraya kayıt olan kursiyerlerimizin talebi doğrultusunda, günde kaç saat vereceğimiz veya haftada kaç saat vereceğimiz elimizdeki mevcut kayıt olan kursiyerlerimiz derse gelim sürelerine göre ayarlanıyor. Mesela 20 kişilik bir grup aldık onlara ‘sizin almanız gereken eğitim saati 36 saat ama biz size bunu nasıl verelim, bakanlıktan iznimiz şu şekilde, sabah saat 8 ile 21:50 arasında hangi saatlerinde gelebileceksiniz’ şeklinde kendileri ile görüşüp ona göre eğitim koşulunu sağlıyoruz. Nereden baksanız maksimum on gün süren bir eğitim sürecidir. ‘’ dedi.
‘HER DERSİN SERTİFİKALI UZMAN HOCASI VAR’
Ehliyet sahibi kişilerin SRC belgesini alabilmeleri için kurs içerisinde trafikle ilgili birçok dersler aldıklarını dile getiren Yaşar Yavuz,’’Burada şoförlere; ilk yardım, trafik çevre bilgisi, yasal sorumluluklar sigorta, harita okuma, hem yük taşıma hem yolcu taşıma ile alakalı ulaştırma mevzuatı, iş sağlığı ve güvenliği, iş organizasyonu, aracın yolculuk öncesi sürüş hazırlığı, eşya taşıma kuralları, güvenli sürüş teknikleri, eşya-kargo-yolcu trafik ulaştırma mevzuatı, trafik kuralları ve cezaları, trafik davranış psikolojisi, trafik adabı, iletişim teknolojileri, gümrük mevzuatı, tır mevzuatı, kaçakçılık mevzuatı, araç bilgisi ve ekonomik dersleri yani trafikle alakalı bütün dersleri veriyoruz. Mesela işletme sahibi vergi dairesine kayıtlı bir aracı kullanıyor. İrsaliyesi, faturası, yolda hangi belgeler olacak, ne kadar sürede araba sürecek, taşıdığı yükün özelliği, neye dikkat edecek bunlarla alakalı dersleri alması gerekiyor. Dersin içerikleri var, her dersin de kendince sertifikalı uzman hocası vardır. Mesela bir ilk yardıma tutup da normal bir insan atanmıyor. İlk yardım eğitmen belgesi olması gerekiyor. Kişi buraya geldiği zaman dersini almış oluyor daha sonra da bu bilgi kazanımını sınav ile ortaya koyuyor. Sınavdan geçer ise belgeyi almış oluyor, geçmezse bir sonraki sınava giriyor. Önceden Ulaştırma Bakanlığı zamanında sınavlar Samsun’da yapılıyordu. Şimdi sınavlar kursun bulunduğu adreste olması gerektiği için Merzifon’da Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlemiş olduğu okullarda yapılıyor. ‘’dedi.
‘KURS YERİNİN FİZİKİ YETERLİLİKLERE UYGUN OLMASI LAZIM’
Milli eğitim standartlarına göre kurs yeri açabilmek için mevcut olması gereken şartlar hakkında bilgi aldığımız Yaşar Yavuz,’’Buranın Milli Eğitimce bir standartları var. Standartlar yönergesinde böyle bir kurs açılabilmesi için binanın fiziki yeterliliğinin mevut olması gerekiyor. Bu fiziki yeterliliğe göre eğer bina katlı ise yangın merdivenin olması, her ay periyodik muayenesi yapılmış asansörünün olması gibi şartları var. Bunlarla birlikte binanın yeteri kadar havalandırması mevcut olması, belli kursiyer sayısına göre istenilen metrekare ölçümünde olması gerekiyor. Mesela burada 3 tane derslik var zaten standartlara göre de 3 tane derslik olması gerekiyor. Dinlenme salonu olması gerekiyor. Yönergede istenilen her şeyi sağladığın zaman kursun açılmasına izin verilir. Fiziki şartların dışında ise istenilen derslerin okutulması ve bu dersleri verebilecek öğreticinin olması gerekiyor. Burası kendi başına bir müdürlüktür. Okul gibi öğretmenler kadrosu var. ‘’
‘BURAYI OKUL GİBİ DÜŞÜNÜN’
Eğitim veren kişinin ders saatleri içerisinde kurumda olması gerektiğinin altını çizen Merzifon SRC kursu sahibi Yaşar Yavuz,’’Eğitim sürecindeki eğitimi veren kişinin ders saatinde kurs yerinde olması lazım. Onun dışında personelin kuruma bağlılığı yok. Üç saat dersi var ise o dersi verip gidebiliyor. Bizim için önemli olan kursiyerime belirttiğim zaman içerisinde eğitimcinin dersleri verebilmesidir. Bir eğitmenin dönem içerisindeki belirtilen saatte burada bulunduktan sonrasında burada bulunmama gibi bir yasal hakkı var. Çocuklarımızdan yola çıkarsak nasıl bir öğretmen öğrencinin karne notunu veliye bildiriyor ise biz de aynı program çalışıyoruz. Biz şartlara uygun bir personeli sözleşmelerimizi yaptıktan sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sunuyoruz sonra Kaymakamlık onayıyla beraber İl Milli Eğitim Müdürlüğü onayını aldığımız zaman kurumda görevine başlatırız. Kurumdan ayrılacaksa da istifasını aynı sistemde gerçekleştiriyoruz. Burayı bir okul gibi düşünün. Zaten Milli eğitime bağlıyız. Şöyle okuldaki işleyişin özel kısmı diyebilirim. ‘’ dedi.
‘HER İLİN BİR SRC KOTASI VAR’
SRC kursu olmayan yakın bölgedeki ilçelere de hizmet sağladıklarını söylen Yaşar Yavuz,’’ İlimizde ikisi Amasya merkezde bir diğeri de bulunduğumuz Merzifon’da olmak üzere 3 adet kurs veren kurum var. Bu kurumun kontenjan olarak aylık 90 kişiye hizmet verebilir. 3 tane sınıfın fiziki büyüklüğüne göre kontenjan sayısı değişebilir. Doluluk oranı da aylık değişiklik gösteriyor. Şuan okul sezonun açılması ile servis taşımacılığı yapılmaya başlandı. Bu doğrultuda bir ihtiyaç olduğu için talep çok oldu. Tamamıyla bölgenin iş temposuna bağlıdır. İnsanlar bu belgeyi alacaksa farklı bir yerden gidip alamıyor. Mesela dediğim gibi Gümüşhacıköy’de bu kurs verilmiyor. Oradaki bir vatandaş belgeyi alabilmek için en yakın yeri arıyor. En yakın yer Çorum, Merzifon var oralara gidiyor. SRC kursu olarak illere göre kota veriliyor. Kurs yeri açılan ilçenin en az 50.000 nüfusa sahip olması gerekiyor. Yakın çevre ve ilçelerde olmadığı için oralara da hizmet veriyoruz. Suluova, Gümüşhacıköy, Havza, Hamamözü, Lâdik Samsunun ilçesi ama ulaşım noktasında bize daha kolay ulaşılabilir olduğu için otomatikman insanlar bizden hizmet almayı tercih ediyorlar. Keza Vezirköprü ulaşım noktasında 50 kilometre Samsun’ uzaklığı varsa buraya da 50 kilometre olsa da yoğun bir şehir olmadığı için tercihleri buradan yana oluyor.’’dedi.
‘SRC VE PSİKOTEKNİK BELGESİ ZORUNLU’
Yönetmelik gereğince her iki belgenin sürücülerde olması gerektiğini belirten Yaşar Yavuz,’’Her ehliyet sahibi alabiliyor ama aldıktan sonra bir üst sınırı var. 14 Eylül’e kadar 66 yaşından gün alan kişilerin belgegeçerliliği sona eriyordu. Ama bu tarihten itibaren 69 yaşına çıkardılar. Bakanlığın genelgesi ile geçici bir süreyle koşullu izin verildi. Bu koşulu siz de vatandaşlara haber şeklinde yayabilirsiniz ki genelge olmasına, şoförler cemiyeti, kooperatifler vatandaşları uyarmasına rağmen akşama kadar en az on tane kişiye bunun izahatını yapıyoruz. 66 yaşından gün alan kişiler aile hekimliğinden sürücü olur raporu alarak Psikoteknik açıdan bedenen ve ruhen sağlıklı olduklarını gösteren bir ay içerisinde alınmış raporu Bölge Müdürlüklerine tanzim etmek koşuluyla belgeleri güncelleniyor. Psikoteknikte kişinin bedenen ruhen sağlıklı olup olmadığını gösteren bir rapor veriyoruz. SRC ve psikoteknik belgesini birbirinden ayırmak çok güçtür. Mesele birisi olup diğeri olmazsa olmaz. Kara Yolu Taşıma Yönetmeliğinin 34. maddesi gereğince şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar var işte bu şartların içerinde Psikoteknik ve SRC belgesi bulunuyor. Biz Merzifon’da şoförlerde olması gereken Psikoteknik ve SRC olarak değerlendirdiğimiz zaman iki belgeyi de veriyoruz. ‘’dedi.
‘ÜCRETLER BAKANLIK TARAFINDAN BELİRLENİYOR’
Belge ücretlerinin bakanlık tarafından belirlendiğini söyleyen Yaşar Yavuz,’’Tamamen bakanlığa bağlı olduğumuz için açılış kapanış saatlerimizden tutun buradaki her belgeye verilen ücrete kadar bakanlık belirliyor. Bakanlık belirlemese de valiliklere bir komisyon kurdurup burada yaptığımız işlemlerin ücretini onlar belirliyor. İçimizden bir tane sözcü olaraktan her yılın 11. ayında fiyat için bir görüşme sağlanıyor. SRC belgesini alabilmek için traktör ehliyeti hariç herhangi bir ehliyete sahip olmak yeterlidir. SRC’nin istenilen her türlü belgesi yani uluslar arası ve yurtiçi de alınabilir. Bunların her biri ibareli olduğu için mesela SRC 1 uluslar arası yolcu taşımacılığıydı bunun valilik komisyonunca ilimizde alınan ücreti 1000 TL’dir. Diğer ücretler ise SRC 2 900 TL, SRC 3, 1025 TL, SRC 4 900 TL’dir. Belge belge verdiğimiz için tam net hesabı budur.’’ ifadelerini kullandı.