47,4037 %0.04
54,0006 %-0.01
6.144,10 % 0,12
64.422,50 %1.628
Amasya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Türkiye'ye Günde 1 Milyon Varil Petrol Müjdesi

Türkiye'ye Günde 1 Milyon Varil Petrol Müjdesi

Haberleri
Türkiye'ye Günde 1 Milyon Varil Petrol Müjdesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Ali ez-Zeydi ile Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından enerji alanında dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Erdoğan, Irak'ın Türkiye'ye günlük 1 milyon varil petrol tedarik etmeyi teklif ettiğini belirterek, iki ülke arasında kapsamlı bir enerji iş birliği anlaşmasının hedeflendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen görüşmede güvenlik, ticaret, enerji, ulaştırma ve su yönetimi başta olmak üzere birçok başlık ele alınırken, enerji alanındaki mesajlar öne çıktı. İki ülke arasında toplam beş anlaşma imzalandığı bildirildi.

Erdoğan: "Başka Yere Muhtaç Olmayın"

Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı'nın Türkiye'ye günlük 1 milyon varil petrol sağlayabileceklerini ifade ettiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Irak Başbakanı, 'Türkiye'ye günde 1 milyon varil petrol verebiliriz, başka yere muhtaç olmayın' diyor. Sağa sola muhtaç olmaya gerek yok. Komşumuz Irak'tan ihtiyacımızı karşılarız."

Erdoğan, bu miktardaki petrolün Türkiye'nin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Yeni Enerji Anlaşması Hedefleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki Kerkük-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı anlaşmasının süresinin dolduğunu hatırlatarak, iki ülkeye de fayda sağlayacak kapsamlı bir enerji iş birliği anlaşmasının en kısa sürede imzalanmasının hedeflendiğini açıkladı. Görüşmelerde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), Kerkük'teki bir enerji projesinde yüzde 15 pay almasına yönelik anlaşmanın da gündeme geldiği belirtildi.

Enerjide Stratejik İş Birliği

Türkiye ile Irak son dönemde enerji alanındaki iş birliğini güçlendirecek adımlar atıyor. Temmuz ayı başında Irak-Türkiye petrol boru hattının kesintisiz işletilmesine yönelik geçici anlaşma konusunda da önemli ilerleme sağlanmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ceyhan'a petrol akışının devam etmesini sağlayacak yeni düzenleme üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

Gözler Yeni Anlaşmada

Enerji uzmanları, günlük 1 milyon varillik olası petrol sevkiyatının hayata geçirilmesi halinde Türkiye'nin enerji arz güvenliği açısından önemli bir avantaj elde edeceğini değerlendiriyor. Bununla birlikte teklifin fiili sevkiyata dönüşebilmesi için iki ülke arasında yapılacak teknik, ticari ve hukuki düzenlemelerin tamamlanması gerekiyor.

Türkiye ile Irak arasında enerji alanında atılan bu yeni adımın, iki ülke arasındaki ekonomik ve stratejik iş birliğini daha da güçlendirmesi bekleniyor.

KAYNAK: Haber Merkezi
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız