AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısına, “Anadolu topraklarının yüzlerce yıl sonra ilk defa yaşadığı ve asrın felaketi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ve sonrasında 6,6’ya kadar çıkan 11 bin 400’ün üzerinde artçı sarsıntılar yaşadık.
Bu depremlerin yaşandığı illerimizin 62 ilçesinde ve 10 bin 190 köyünde çok ciddi yıkımlar yaşanmıştır” sözleriyle başladı.
Maalesef deprem bölgesinde gerçekleşen artçı sarsıntılar, bölge halkı üzerinde hala tedirginliğe sebebiyet verdiğini de söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Yaşanan bu afetler zinciri, sahibi olduğumuz coğrafyanın bir kez daha gerçeğini ortaya koymuştur. Depremi engellemek mümkün değil, ancak gereken önlemleri en ince ayrıntısına kadar almamız gerektiği gerçeği ile acı bir şekilde yüzleşmiş olduk.
Şunu da belirtmekte fayda var diye düşünüyorum.
Bu depremler zinciri bir, iki şehirde yaşanmadı ki, çevre illerden hemen her türlü yardımlar anında ulaştırılsın.
Felaketin yaşandığı o kara günün sabahında deprem bölgesine biz milletvekilleri de görevlendirildik ve hususi araçlarımız ile hemen yola çıktık.
Ancak öyle bir felaketti ki, ilerlememize ne yollar, ne de hava şartları müsaade etmiyordu.
Depremden zarar gören, birbirine sınırı olan 11 ilimizin yani o bölgenin vaziyeti, imkansızlıkları aynı durumdaydı. Acıları, zorlukları, kayıpları aynıydı. Aynı anda ortak kaderi yaşadılar. Biri diğerinden daha iyi durumda değildi.
Giden yardımlarda bu bölge dışında kalan, çoğu kilometrelerce uzak şehirlerimizden ulaştırıldı. Ayrıca ne kadar hızlı hareket edilmeye çalışıldıysa bile, felaketin etkisiyle buna ne yollar, ne tüneller, ne alt -üst geçitler, ne de raylar geçit vermedi.
Buna rağmen devlet ve millet olarak şartlarımızı sonuna kadar zorlayıp, tüm imkanlarımızı en hızlı bir şekilde o bölgeye seferber ettik. Bir Amasya Milletvekili olarak,
Asrın felaketinde, Türk milletinin, millet olma özelliğini en iyi sergileyen halkımız, deprem sabahından itibaren yolları yardım kervanına çevirdi” dedi.
Amasya’dan bölgeye giden yardımlarla ilgili de bilgi veren Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Amasya’mızdan Valilik, İl ve İlçe Belediyelerimiz, Acil AFAD ile el ele vererek deprem bölgesine ilk günden yardımları gönderme başarısını gösterdi hamdolsun.
Valimiz Sayın Mustafa Masatlı' ya, Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sarı’ya, İlçe Belediye Başkanlarımıza ve deprem sabahından yardımı ulaştırmak için çırpınan, tüm kamu kurum yetkililerine, gönüllülere, şoförlerimize candan teşekkür ediyorum.
Amasya Belediyemiz, 215 tır gıda, giyecek, yaşam malzemesi, 27 adet iş makinesi ki, 30 tonluk, 55 tonluk ve 80 tonluk vinçleriyle 60 kurtarma elemanıyla, Nur Dağı ve Hatay'a ulaşmış, yaralara merhem olma başarısını göstermiştir.
Ayrıca ilimiz birinci derece deprem kuşağında bulunmasından dolayı kentsel dönüşümünde hızla yapılması gereken bir şehirdir.
Bunun bilinci ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz Kirazlıdere Mahallesi'nde başladığı kentsel dönüşüm çalışmalarına Amasya Belediyemiz de Hızır Paşa’da başlamıştır.
Deprem riskini en aza indirmede de %90'ı 1990 öncesi yapılar olan Hızır Paşa mahallemizde, 80 dönümlük alanda, 133 parselde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmıştır” dedi.
AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil düzenlediği basın toplantısının devamında; “Muhalefetten de deprem bölgesine gidenler oldu elbet.
Bölgeyi görenler, verilen mücadelenin ve gösterilen gayretin büyüklüğünü aslında çok iyi biliyorlar.
Onlarda durumun vahametinin farkındaydılar ancak dertleri yaraları sarmak, yardımcı olmak, can kurtarmak, destek olmak, bölgeyi toparlamak ve tekrardan ayağa kaldırmak olmadığından sakız çiğner gibi aynı lafları çiğneyip çiğneyip durdular.
Oturdukları yerden, ellerini taşın altına koymadan, sadece spekülasyon yapıp gündemi değiştirmek için uğraşıyorlar.
Deprem bölgesine geldiklerinde de en iyi bildikleri tiyatro oyununu sergilediler ve enkaz üzerinde işleri birince çekip gittiler. Kim şimdi orada, kim şimdi zorda, darda kalan halkının yanında? Tabi ki devlet, tabi ki hükümet.
99 depremini hatırlayanlar bilir. O zamanın iktidarı, "ulaşım" şöyle bir kenarda dursun, telefonla dahi irtibat sağlanamıyor diye ekran karşısında kurum ve kuruluşları göreve çağırmıştı.
Muhalefetin, sonuçlarını düşünmeden, laf olsun diye konuştuklarını biliyoruz ama önce iğneyi kendine, sonra çuvaldızı başkalarına batırmaları lazım.
Peki hükümet olarak siz ne yapıyorsunuz? diye soranlara cevaben, biz daha önce eşine-benzerine rastlanmamış bu felaketin ilk anından itibaren görevden kaçmıyor, üzerimize düşen her görevi yerine getirmek için çalışıyoruz.
Şöyle ifade etmem gerekirse;
Depremin ardından olabilecek en hızlı ve etkin bir biçimde acil yardım çalışmalarını yürütmek, yaraları sarmak, yıkımları telafi etmek ilk yaptığımız iş olmuştur.
Sonuçta da altyapısıyla, yollarıyla, hastaneleriyle, okullarıyla, konutlarıyla, iş yerleriyle, güvenli yerleşim yerlerini yeniden inşa etmek için kolları sıvadık.
Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum, gün itibariyle kalıcı konutların yapımı için çalışmaların başladığını ve şu anda 21 bin 244 konutun yapımı için temel atıldığını ifade ederek önümüzdeki 2 ay içinde 11 ilimizin tamamında toplam 244 bin 343 konutumuzun temellerini atılacağını söylemiştir.
Depremi felaket olmaktan çıkarma adına, Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Bakanlığımızın Deprem Takip Sistemi, Yık-Yap Projesi kapsamında, %40 risk altındaki okullarımıza güçlendirme, %40 üzerindeki okullarımız yıkılıp yenilerini yapma adına, il, ilçe ve köy okullarımızda hasar tespit çalışmalarına başlamıştır.
Ülkemiz son 20 yılda karşılaştığı afetlerle mücadele kapsamında yapmış olduğu çalışmaları ve tecrübesi ile geçmişle mukayese edilemeyecek kadar büyük işlere imza atmıştır. Bunlardan biri de tarım ve hayvancılık alanında reform niteliğinde yapılan icraatlardır.
Her daim çiftçimizin yanında olmaya devam ettiğimiz gibi depremzede çiftçilerimize de destek olmak için her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz.
Afet bölgesindeki çiftçimize 3,4 milyar TL, diğer illerdeki çiftçimize 10,4 milyar TL olmak üzere;
Toplam 13,8 milyar TL destekleme ödemeleri çiftçilerimizin hesaplarına aktarılmıştır.
İlk olarak;
2022'den itibaren ayni verilmeye başlanan mazot ve gübre destekleri, depremde etkilenen 10 ilimiz için nakit olarak ödenecektir.
Bu kapsamda toplam tutar 2,8 milyar TL olan mazot ve gübre destekleri, şubat ayı sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılmıştır.
2023 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvurusunu yapan üreticilerimizin 28 Şubat 2023 olan ürün güncelleme son başvuru tarihi 8 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
İkinci olarak;
Hayvancılık desteği olarak yıl boyunca ödenecek olan 530 milyon TL tutarındaki Çiğ Süt Desteği, Buzağı Desteği, Anaç Koyun-Keçi Desteği, Büyükbaş Hayvan Besi Desteği, Arılı Kovan Desteği, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteği ödemeleri, 10 ilimiz için şubat ayı içerisine çekilerek üreticilerimizin hesaplarına yatırılmıştır.
Ayrıca, 10 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 TL ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 TL olmak üzere toplam 1,5 milyar TL yem desteği verilecektir.
Üçüncü olarak;
Kırsal Kalkınma Desteği olarak Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar için 2022-2023 dönemi başvuru süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs 2023'e, diğer illerde ise 28 Şubat'a kadar uzatılmıştır.
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları için 2022-2023 dönemi proje değerlendirme süresi, depremden etkilenen 10 ilde 8 Mayıs 2023'e, diğer illerde ise 10 Mart 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Son olarak buradan bir kez daha depremin ilk anlarından itibaren sahada canla-başla çalışan tüm bakanlarımız ve teşkilatlarına, emeği geçen herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.