Amasya’da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı tesiste koyunların yavrulama dönemine girildi. Çoklu doğum özelliğine sahip Bafra ırkı yerli koyunlar, bin 702 doğum yaptı.
Doğumların yüzde 75’i ikiz olurken 1’i altız, 1’i dördüz olmak üzere 10 sağlıklı kuzu daha dünyaya geldi.
Tesiste altız doğum yapan koyun ve kuzulara personeller gözleri gibi bakıyor. Tesis adeta hayvancılığın gözdesi oldu. Çoklu doğum özellikleriyle de bereketin simgesi haline geldi.
Sakız ve Karayaka ırkının melezi olan Bafra koyunu, yavrulama döneminde. Ağustos ayı sonu, Eylül ayı başında koç atımı yapılan 3 bin 850 koyun yavru vermeye başladı.
İlk doğumun üzerinden 15 gün geçti. Şimdiye kadar bin 702 koyun yavru verdi. Böylelikle tesiste ki kuzu sayısı 3 bin 208’e ulaştı.
Tesisin gözdesiyse altız doğum yapan koyun oldu
Kuzuların tamamının sağlıklı olması tesis personelini sevince boğdu.
Gökhöyük TİGEM İşletme Müdür Yardımcısı Özge Kürkoğlu, “Biz Gökhöyük Tarım İşletmesi’nde bu ırkla çalışıyoruz. Damızlık yetiştiriciliği yapıyoruz. Amacımız bu. Daha çok çoklu doğum yapıyor olması bu ırkı ön plana çıkarıyor.
Şubat ayı sonuna kadar sürmesi beklenen doğum döneminde 6 bin kuzu hedefleniyor.
Çiftçilerin dilekçeyle TİGEM’e başvurarak satın aldığı damızlık koyunlara ilgi oldukça yoğun.
Tigem’de Doğum Heyecanı
Yerli Bir Irk Olan Bafra Koyununun Doğum Dönemi Bereketli Geçiyor. Tesiste bin 700 doğum gerçekleşti. Çoklu doğum özelliğine sahip koyunlar yüzde 75 ikiz doğum yaptı. Tesiste 3208 kuzu doğdu. Dünyaya gözlerini yeni açan altız ve dördüz kuzular personeli sevince boğdu.