Amasya’da yetiştirilen coğrafi işaret tescilli misket elmasının hasadına başlanıldı. Misket elmasının hasat miktarında bu yıl yaklaşık yüzde 36’lık bir artışla 12 bin ton rekoltenin geçileceği öngörülüyor.
Amasya Valisi Mustafa Masatlı elma hasat zamanından üreticilerle bir araya gelerek “Bu ürünün üretimini arttırmak ve üreticilerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bu yıl da İl Özel İdaremiz bütçesinden 100 dekarlık Misket Elma fidanını dikim zamanı geldiğinde yüksek oranda hibe olarak çiftçilerimize ulaştıracağız” dedi.
“TARIMSAL ÜRETİM VE İHRACAT RAKAMLARIMIZ ARTMIŞTIR”
Elmanın bu coğrafyadaki öneminin yapılan arkeolojik kazılar sonucu Müzede sergilenen bin 800 yıllık elma ağacı motifli mozaik ile belgelendiğini kaydeden Vali Masatlı; “Bizde tarihsel mirasımız olan bu ürünün üretimini arttırmak ve üreticilerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bu güzel Amasya Misket Elması bahçesinde sizlerle birlikte yılın ilk hasadını yapacağız. Amasya İlimiz tarım ve hayvancılıkta bölgemizin merkezi olma noktasında emin adımlarla ilerlemektedir. Ülkemiz genelinde şeker pancarı tohumunda birinci, kuru soğanda ikinci, Amasya Elmasında üçüncü, şeker pancarı, bamya ve salatalık dahil çeşitli ürünlerde de beşinci sırada yer almaktayız.
Şüphesiz bu başarıyı yakalamamızda en büyük etken son 18 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki hükümetlerimizin tarıma verdiği desteklemelerdir. 2002 yılında Ülkemizde toplam tarımsal desteklemeler 1,8 milyar TL iken, 2020 yılında bu rakam rekor seviyede artışla 22 milyar TL’ye çıkmıştır. Bu projeler ve destekler sayesinde hem çiftçilerimizin gelir düzeyi, hem de tarımsal üretim ve ihracat rakamlarımız artmıştır” şeklinde konuştu.
DİĞER TÜRLER İLE ELMA ÜRETİMİ BU YIL 35 BİN 700 TONU BULACAKTIR
100 dekarlık Misket Elma fidanını dikim zamanı geldiğinde yüksek oranda hibe olarak çiftçilere ulaştıracaklarının müjdesini de veren Vali Masatlı; “Amasya ile özdeşleşen ve coğrafi işaretini tescillediğimiz Misket Elması Amasya’nın en bilinen ürünüdür.
Kendine özgü tadı ve kokusuyla ülkemiz genelinde haklı bir ün edinen Amasya Elması üretimi
Hali hazırda İlimizde yaklaşık 4 bin dekarlık alanda yapılmaktadır. 2020 yılında yaklaşık 9 bin ton olarak gerçekleşen hasat miktarında bu yıl yaklaşık yüzde 36’lık bir artışla 12 bin tonu geçeceğimizi öngörmekteyiz.
Diğer türleri ile bu yıl İlimizde toplam Elma üretimimiz ise 35 bin 700 tonu bulacaktır. Bu vesileyle Elma hasadının devam ettiği şu günlerde üreticilerimize ve çiftçilerimize bereketli bir hasat diliyorum” ifadelerini kullandı.
Ardından Vali Masatlı üreticilerle elma toplayarak kolaylıklar diledi.