reklam
reklam
38,6135 %0.11
43,8857 %0.42
4.225,70 % 2,21
94.600,00 %0.5
AMASYA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Amasya
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM TARIMSAL SULAMA YATIRIMLARI 15 KAT ARTTI

TARIMSAL SULAMA YATIRIMLARI 15 KAT ARTTI

2022 YILINDA TOPLAM ALINAN ÇAĞRI 363 BİN

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, il genelindeki 112 Çağrı Merkezi’nin 2022 yılı istatistikleri konusunda basın mensuplarına bilgeler verdi.

Vali Masatlı yaptığı açıklamada, “29.11.2021 tarihinde 122 AFAD ihbar hattının da devreye alınması ile, İlimizdeki tüm acil çağrı hatlarının tek numara "112" de birleştirilmesi çalışmaları tamamlanmıştır.

2022 yılında Amasya 112 Acil Çağrı Merkezi olarak toplam alınan çağrı 363.284 adettir. Vakaya dönüşen çağrı adedi 91.699, vakaya dönüşmeyen çağrı adedi 271.585’dir” dedi.

SULUOVA BESİ OSB AVRUPA’NIN EN BÜYÜKLERİNDEN OLACAK

Tarım, sanayi ve turizm sektörlerinin bir yılını da değerlendiren Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Amasya ekonomisinin temellerini tarım, sanayi ve turizm sektörleri oluşturmaktadır. Biz de bu bağlamda Amasya'da göreve başladığımızda; saha taramaları yapıp, akabinde İlimizin her yanı ve yönü ile envanterini çıkartarak, çeşitli sektörlerin önceliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tespit etmek amacıyla, içerisinde Üniversitemizin, yerel yönetimlerin, ilgili kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı, Tarım, Sanayi, Turizm ve Projeler Üst Kurullarını oluşturduk.

Bu kurullarımızda İlimizin tüm paydaşlarıyla istişareler yaparak çalışmalarımıza hızla başladık. Bu noktada Amasya’mızda özellikle yürüttüğümüz sektörel bazlı çalışmalardan bahsetmek istiyorum.

Yaptığımız analizlerde tarım sektöründe en büyük problemin sulama olduğunu görerek, tüm paydaşlarla İlimizin Sulama Raporunu hazırladık. Bu rapora bağlı olarak; kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarımızı kararlaştırdık.

Bu rapor doğrultusunda sulama yatırımlarını planlarken, bölgemize katma değer sağlayacak ürün desenlerini de oluşturduk ve bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu ihtiyacı gidermek için ilk adım olarak, İl Özel İdaremizce 2021 yılında tarımsal sulama yatırımlarımızı bir önceki yıla göre yaklaşık 15 kat arttırarak 46 milyon TL’ye çıkarıp, 26 bin dekar tarım arazisini basınçlı sulamaya açtık.

2022 yılında da aynı hızla toplam 37 proje ve 64 milyon TL’lik bir yatırımla, yaklaşık 27 bin dekarlık bir alanı suyla buluşturduk. Şu an itibarıyla 3500 dekarlık alanda basınçlı sulama yapım çalışmaları devam etmektedir. Yani sadece son 2 yılda tarımsal sulamaya 110 milyon TL’yi aşkın bütçe ayırmış durumdayız. Bu rakamlarla yaklaşık 56 bin dekar alanı sulamaya açmış bulunmaktayız. Sulama yatırımlarındaki bu artış ürün rekoltemize ve buna paralel olarak da üreticilerimizin gelirlerine olumlu katkılar sağlamaya başlamıştır.

Bununla birlikte İl Özel İdaremizce son iki yılda; 135.000 dekarlık Yağlık Ayçiçeği, 4.860 dekarlık Nohut, 1.700 dekarlık Soya Fasulyesi, 14.050 dekarlık Tritikale, 1000 dekarlık Kanola, 8.500 dekarlık Yonca Tohumu, %50 ve %75 hibe destekli olmak üzere üreticilerimize teslim edilmiştir. Son iki yılda İlimizdeki Yağlık Ayçiçeği ekilişindeki artış, Ülkemizin salgın sürecindeki yemeklik yağ üretimine de katkı sunmuştur.

Bu dönemde 1.000 dekarlık Ceviz, 100 dekarlık Amasya Misket Elması, 200 dekarlık Kuşburnu, 150 dekarlık İncir, 110 dekarlık Çilek, 162 dekarlık Trabzon Hurması, 1334 dekarlık Kiraz ve 5 dekarlık Sumak Fidanı da %50, %70 ve %75 hibe desteğiyle çiftçilerimize ulaştırılmıştır.

Yaptığımız tüm bu çalışmaların sonucu olarak, çok şükür yağışların da fazla olmasıyla bu yıl buğdayda 460 bin ton, Ayçiçeğinde 89 bin ton, Şekerpancarında 225 bin ton, Dane Mısırda 127 Bin Ton, Kuru Soğanda 332 Bin Ton, Domateste 122 bin ton, Salatalıkta 43 Bin Ton, Elmada 35 bin ton, Kirazda 51 bin ton ve Ayvada 4 Bin Ton gibi rekor sayılabilecek rekoltelere ulaşmış durumdayız.

Bu rekoltelerle Kenevir Tohumu ve Hünnap Üretiminde Ülkemiz genelinde 1., Şeker Pancarı Tohumu ve Amasya Misket Elmasında 2., Kuru Soğanda 3., Bamya ve Salatalıkta 5., Kiraz ve Ayva üretiminde ise 7. sıralarda yer almaktayız.

Yine İl Özel İdaremiz ve Ajanslarımızın katkılarıyla, desteklemelerimiz hayvancılık alanında da devam etmiş ve üreticilerimize 2 baş Gebe Düve, 35 baş Manda Boğası, 46.500 doz Çiçek Aşısı, 30.000 doz E-Coli Aşısı, 226 adet Süt Sağım Makinası ve Yardımcı Ekipmanı, 240 adet Buzağı Kabini ve Yardımcı Ekipmanı, 76 adet Hayvan Sulama Sıvatı ile 50 adet Göçmen Çadırı ve Güneş Enerjisi Sistemi desteği sağlanmıştır.

Ülkemizin son 20 yılda yaşadığı büyük gelişim ve dönüşümün önemli bir ayağını da, kadınlarımızın eğitimi, meslek edindirilmesi ve istihdamı oluşturmaktadır.

Devletimiz tarafından yapılan yasal düzenlemeler, bakanlıklarımız tarafından geliştirilen projeler ile son yıllarda kadın girişimci sayısı hızla artmış, kadınlarımız bazı alanlarda yaptıkları çalışmalar ile sektörlere yön verir hale gelmiştir.

Kadın girişimciliğinin en güzel tezahürlerinden biri ise şüphesiz kadın kooperatifleridir. Kadın kooperatifçiliği son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve sosyal medya ile dijital satış platformlarının da etkisiyle, kooperatiflerimiz özellikle gıda sektöründe satış paylarını arttırmıştır.

Bizde, kadınlarımızın el emeği ile ürettikleri yöresel ve doğal ürünleri Türkiye’ye tanıtmak, bu ürünleri ekonomik değere dönüştürmek amacıyla; Valiliğimiz tarafından yapılan yoğun çalışmalar ile ilimizdeki kadın kooperatifi sayısını 1'den 11'e çıkardık.

Bu kurulum süreçlerine hazırlanırken ilk olarak; ilgili kaymakamlarımız ve diğer kurum müdürlerimizin de içerisinde yer aldığı bir komisyon kurulmuş ve sürdürülebilir olan, kendi ayakları üzerinde durabilecek kooperatifler kurulmasına özen gösterilmiştir.

Kurulum aşamasından sonra da kooperatiflerimize sürekli destek olunmuş, çalışmaları takip edilmiş ve devlet destek ve hibelerinden en üst seviyede faydalanabilmeleri amacıyla kooperatiflerin ihtiyaçları doğrultusunda Valilik AB Proje Ofisi tarafından destek projeleri hazırlanmıştır.

Kooperatiflerimize ayrıca halihazırda kullanılmayan okul ve kamu binaları da tahsis edilmiş, Çiğdemlik Köyümüzde kurulan meyve kurutma tesisi de kadın kooperatiflerimizin kullanımına sunulmuştur.

Şu an itibarıyla kadın kooperatiflerimiz kendi kendine yetebilen ve ürettikleri ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara satabilen bir hale gelmiştir.

Kooperatiflerimize yönelik çok önemli bir desteğimiz de Amasya'mızda başlattığımız coğrafi işaret atağında, kooperatiflerimizin üretebileceği ürünlere öncelik vermemizdir.

2022 yılında Valiliğimiz tarafından hazırlanan 2,5 Milyon TL bütçeli, “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” de DOKAP tarafından kabul edilmiştir.

Proje ile kadın kooperatiflerimize mantı işleme tesisi, süt işleme tesisi, bakliyat eleme tesisi, unlu mamuller tesisi, meyve ve sebze kurutma tesisi desteği sağlanarak üretim kapasitelerinin artması sağlanmıştır.

Yapılan tüm bu çalışmalar ile Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdaresi, DOKAP ve OKA tarafından kooperatiflerimize sağlanan toplam destek miktarı ise 4 milyon 150 bin TL’ye ulaşmıştır.

Bu vesileyle kadınlarımızın eğitimi, iş hayatına atılmaları ve kadın kooperatifçiliğin gelişmesine yönelik çalışmalara liderlik eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bu projeleri himaye eden Değerli Eşleri Emine Erdoğan Hanımefendiye Amasya halkı adına şükranlarımı sunuyorum.

Amasya hayvancılıkta başta Suluova ilçemiz olmak üzere, önemli bir potansiyele ve fiyat belirleme gücüne sahiptir.

Biz de bu potansiyeli daha da üst noktalara taşımak adına, Suluova ilçemizde faaliyet gösteren ve Ülkemizde alanında ilk olan Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi (TDİB) Organize Sanayi Bölgesi’nin mevcut kurumsal kimliği ile yönetimini, fiziki ve teknik altyapısını güçlendirmekle işe başladık.

Daha sonra kapasitesi dolan Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’mizde genişleme çalışmalarına başladık. Şuan da Besi OSB’mizin genişleme çalışmaları başarıyla tamamlanmış ve yaklaşık 41 milyon TL yatırım bedeli olan altyapı projesi yapım çalışmaları başlamıştır. Suluova TDİ Besi OSB ilave alan ile birlikte toplam 152,5 hektar alan üzerinde, toplam kapasitesini 2 katına, yani yaklaşık 20.000 büyükbaş hayvana çıkaracaktır.

Hali hazırda Ülkemizin en büyüğü olan Besi OSB’miz, genişleme alanının faaliyete geçmesiyle Avrupa’nın en büyüklerinden biri olacaktır. Besi OSB’miz ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, yurtiçi ve yurtdışında Model OSB olarak gösterilmektedir.

Sanayi alanında ise ilk olarak önerimiz neticesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından başlatılan proje süreci sonunda Amasya, Merzifon, Suluova TDİ Besi OSB ve Suluova OSB’nin altyapı ihtiyaçları için 6,8 milyon TL kaynak sağlanmıştır.

Daha sonra Taşova ilçemizde, uzun yıllardır bölge insanının hayalini kurduğu, ilimizin 5. OSB’sini kurmak için çalışmalara başlanmış ve 6 ay gibi rekor bir sürede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın onayıyla Taşova OSB’nin kurulumu tamamlanmıştır. Taşova OSB, tarımsal sanayi öncelikli olarak planlanmıştır. OSB’mizde bu amaç doğrultusunda bölgenin tarımsal ürünlerinin katma değerini yükseltme odaklı firmalar öncelikle tercih edilecektir.

Hâlihazırda altyapı, imar ve parselasyon çalışmaları devam eden Taşova OSB’mize, 40 adet yatırımcı yaklaşık yatırım bedeli 570 milyon TL olan üretim tesisleri kurabilmek için ön talepte bulunmuştur.

Mevcut Merzifon, Amasya ve Suluova OSB’lerimize yönelik olarak ise şu çalışmalar yapılmıştır.

Merzifon Organize Sanayi Bölgesinde; doluluk oranı % 98’e ulaştığından, 144 Hektarlık 2 nolu ilave alan için genişleme çalışmalarına başlanmış ve Cumhurbaşkanlığı 2022 Yılı Yatırım Programına dâhil edilerek, parselasyon ve imar projeleri ihale çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca yaklaşık 2000+2000 m3 kimyasal+biyolojik atıksu arıtma tesisinin yapımı da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yatırım programına alınmıştır.

Merzifon OSB’mizde 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 1,7 milyon TL bütçeli, Tek Ebeveynli Ailelerde Kadın ve Çocuğun Güçlendirilmesi ve Kadın İstihdamının Artırılması Projesi hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında çocuklarının bakımını tek başına üstelenen kadınlarımıza yönelik mesleki eğitim atölyeleri ve çalışırken evlatlarını emanet edebilecekleri anaokulu binası tamamlanarak, OSB içerisinde hizmete açılmıştır.

Ayrıca yaklaşık 4 milyon TL bütçeli “OSB Güvenli, Verimli ve Çevreci Bir Enerji Sistemine Dönüşüm Projesi” yapım işine başlanmıştır. Mevcut OSB alanındaki enerji nakil hatlarının yer altına alınması ve Scada Sistemi kurulumu tamamlanmış, genişleme alanının alt ve üst yapı işleri çalışmalarına da başlanmıştır.

Genişleme alanı enerji nakil hatları için ise 2 milyon 900 bin TL yatırım yapılmıştır. Ayrıca OSB’mizde meydana gelebilecek iş kazaları ve diğer olumsuzluklara kısa süre içerisinde müdahale edebilmek amacıyla 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu kurulumu son aşamaya gelmiştir.

Amasya Organize Sanayi Bölgesinde; 49,2 hektar genişleme alanı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oluru ile Yer Seçimi tamamlanmış ve çalışmalar büyük bir hızla devam etmektedir.

Bölgemizin mevcut yol ağı ile teknik ve fiziki altyapısı da güçlendirilirken, OSB içerisindeki 11 adet trafonun modernizasyonu ile öncü sektör olan doğal taş sektörüne yönelik, Kırma-Eleme Tesisinin kurulumu bu yıl tamamlanacaktır.

Son olarak Suluova Organize Sanayi Bölgesinde ise, %100 doluluk oranına ulaşıldığından, 94 hektarlık alanda genişleme için çalışmalara başlanmış, Yer Seçimi tamamlanmıştır. OSB Atıksu Arıtma Tesisi yapımı da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yatırım programına alınmıştır.

OKA’dan sağlanan destek ile OSB’nin depo otomasyon sistemi kurulmuş, güvenlik kamera sistemleri yapılmış ve OSB içindeki hasarlı yol ve altyapıların onarımı ve iyileştirmesi sağlanmıştır. Bu çalışmaların toplam bedeli ise 1 milyon 380 bin TL’dir.

Yeni kurulan Taşova OSB ve mevcut 4 OSB’mizdeki genişleme alanlarının faaliyete geçmesiyle Amasya’mızın sanayi kapasitesi %103 oranında büyümüştür” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *