1962 yılında Merzifon’da doğan İlk, Orta ve Lise öğrenimini yine ilçede tamamlayan Sami Baydar, 1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’ne girdi. Baydar, 1980’de resim bölümüne geçerek Neşet Günal, 1983’ten sonra da Devrim Erbil atölyelerinde çalıştı. 1987’de Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü, Devrim Erbil Atölyesi’ni bitirdi. İlk kişisel resim sergisini 1989’da İstanbul’da açtı. 2003 yılında Proje 4L-İstanbul Güncel Sanat Müzesi’nde düzenlenen "Organize İhtilaf" adlı sergiye katıldı.
1982’den itibaren şiir ve öyküleriyle Beyaz, Gösteri, Defter, Sombahar, eski’Z, Ludingirra, Göçebe, Kaşgar, Kitap-lık ve Geceyazısı dergilerinde yazıları yayımlandı.
2012 yılında 50 yaşındayken yaşama veda eden sanatçının son yıllarını geçirdiği ev/atölyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesinin katkıları ile özenli bir onarım ve yerleştirme sürecinin ardından 22 Ekim 2016 tarihinde ziyarete açıldı.
Sami Baydar’ın hayatını dinleyen Senarist – Yönetmen Halil İbrahim Gezer, böylesine bir önemli şahsiyetin yaşamının ölümsüzleştirilmesi gerektiği düşüncesiyle Belgesel çekimine karar verdi.
Haber Merkezimizi ziyaret eden Senarist – Yönetmen Halil İbrahim Gezer, Sami Baydar’ın hayatından çok etkilendiğini ve duygulandığını dile getirerek, “Niyetimiz böylesine önemli bir değerin unutulmamasıdır” dedi.
Önümüzdeki günlerde başlayacak olan Belgesel Çekimleri İstanbul ve Merzifon’da gerçekleştirilecek. Çekilecek belgesel öncelikle yurt dışı ve yurt içinde festivallere gönderilecek akabinde de digital platformlarda yayınlanacak.
Belgesel’in yapımcılığını ise Leon Film sahibi Ali Uysal yapacak.