reklam
reklam
38,8104 %-0.08
44,0708 %0.46
4.126,51 % 0,42
107.614,35 %2.782
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Prof. Kaya: Depremin gününü, saatini, yerini, büyüklüğünü hiçbir bilim insanı söyleyemez

Prof. Kaya: Depremin gününü, saatini, yerini, büyüklüğünü hiçbir bilim insanı söyleyemez

Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, “Depremin yeri, zamanı ve saati bilinemez; önemli olan can kaybını önleyecek yapılar inşa etmektir” dedi.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya beraberinde Jeofizik Mühendisleri Odası Amasya İl Temsilcisi Yücel Gümüş ile birlikte gazetemizi ziyaret etti.

‘Türkiye’nin deprem gerçeği, Merzifon ve yapılması gerekenler’ konulu söyleşi programına katılmak üzere Merzifon’a gelen Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya gazetemizi de ziyaret ederek imtiyaz sahibi Bilal Güley ile deprem üzerine sohbet etti.

Türkiye’nin en önemli konularından birisinin yerleşim bölgelerinin oluşabilecek depremlerden en az zarar görür hale getirebilirizin cevabını bulmak olduğunu söyleyen Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, “Ben olaya inşaat mühendislerinin de ifade ettiği gibi, bina zarar görebilir ama yıkılmasın, böylece de insanımız can kaybı yaşamasın yönünde bakıyorum. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, hangi zaman da olursa olsun insanımızın sağ kalmasını sağlayacak önlemler gerekiyor” dedi.

Türkiye’de deprem olacak demenin bir müneccimlik olmadığını, zaten olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, “Şu üç sorunun cevabı olmadan diğer sorulara cevap vermek zor. Birincisi, deprem nerede olacak, ikincisi ne zaman olacak ve üçüncüsü de hangi büyüklükte olacak. Hiç kimse şu gün, şurada, şu saatte, şu büyüklükte deprem olacak diyemez. Bunu sadece biz değil, Japonlar, Amerikalılar, dünya üzerinde hiçbir bilim insanı söyleyemez. Ancak deprem bekliyoruz gibi cümleler tahminlere giriyor” dedi.

Birçok bilim insanının özellikle televizyonlarda geçmişteki depremlere bakarak istatistik olarak rakamlar verdiğini de söyleyen Prof. Dr. Kaya, “Tüm dünyada bu tür tahminler yapılıyor. Nerede, ne zaman, hangi büyüklükte sorularının aynı anda hiç kimse de cevabı yok” dedi.

Yeni yapılaşmaların depreme dayanıklılık oranlarına da cevap veren Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, “1999 depreminden ders alarak yeni yönetmelikler yaptık. En son yönetmelik ise 2018 yılında bina deprem yönetmeliği diye çıktı. Dolayısıyla o yönetmelik şuanda geçerli. İnşaat mühendisi arkadaşlarımızdan edindiğimiz bilgilere göre, 2000 yılından sonra inşaa edilen binalarda hasar ve yıkım oranları 2000 yılından önceki yıllarda inşaa edilmiş yapılara oranla oldukça düşmüş durumda” dedi.

KAYNAK: Alperen Güley
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *