Amasya Şeker Fabrikası’nın 68. Kampanya açılış töreninde konuşan Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, fabrikanın 13 Eylül 1953 yılında temelinin atıldığını ve 11 Eylül 1954 yılında da işletmeye açıldığını söyledi.
Bin 800 tonluk günlük pancar işleme kapasitesi ile kurulan fabrikanın, tamamının özel teşebbüs ve sermayenin çiftçi tabanına yayılması düşüncesiyle kurulduğunu, kooperatifleşme hareketinin Türkiye’de meydana getirdiği ilk zaferlerden birisi olduğunu ve kurulacak diğer şeker fabrikalarına da önderlik yaptığını söyleyen Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, “Şirketin yönetimi, kuruluşundan 1991 tarihine kadar Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından yürütülmüştür.
1991 tarihinde Yönetim Kurulunun aldığı kararla Türk Şekerin Yönetim yetkisi kaldırılmış ve Şirket özelleşmeye doğru ilk adımını atmıştır. Daha sonra Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait hisse satın alınarak Şirketin özelleşme süreci tamamlanmıştır. Bu fabrikayı bizlere kazandıran başta merhum Adnan Menderesi rahmetle yad ediyor, bugüne kadar bu Fabrikaya hizmet eden herkese en kalbi minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Göreve geldikleri 2017 yılında şirket yönetim kurulunun almış olduğu kararla, Türkiye’de ilk yerli ve milli imkanlarla kurulan Tıbbi kullanıma yönelik Etil Alkol paketleme tesisini kurduklarını da söyleyen Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, “Bugüne kadar tesisimiz üretimine ara vermeden devam etmiştir. Geçirdiğimiz dönemde Amasya Şeker Fabrikamız tüm Türkiye sathında 1,5 milyon Litre etil alkolü hastahane ve sağlık kuruluşlarının kullanımına vermiştir. Hedefimiz Tıbbi etil alkolde bayilerimiz ile birlikte 2,5 milyon litre seviyelerine ulaşmaktır.
Ayrıca Şirketimiz bünyesinde kurulan Kristal Şeker Paketleme tesislerinde 1,3 ve 5 Kg lık şeker, paketleme tesisleri sayesinde Yöremiz ve ülkemiz perakende tüketici gurubuna da hizmet eder hale gelmiştir.
Yine bu yıl satın aldığımız 1 adet 1 tonluk ve 1 adet 500 kilogramlık yaş Küspe paketleme makinaları ile Yaş Küspe paketleme makine parkımızı eldeki ile beraber 3 makinaya çıkartılmıştır. Amacımız bundan böyle Çiftçilerimize, besicilerimize vereceğimiz Yaş Küspenin tamamını paketli olarak vermek, dökme küspeye nazaran silo kayıplarını azaltıp, ürünün dayanım süresini uzatmak olacaktır.
Ayrıca Yaş küspe dolum tesislerinde yaşanan sıkıntılara yakinen şahit olduğumuz ve geçen yıl söz verdiğimiz üzere yaş küspe çiftçi konağını derhal yatırım planlarımız içerisine aldık ve bu yıl sizlerin hizmetine sunduk.
Yine Şirketimiz imkânları ölçüsünde Fabrikamızın çalışan sağlığını ve ürün kalitesini etkileyebilecek eskiyen çatısını onarım faaliyetlerimiz kapsamında Fabrika çalışanları ile birlikte dışarıya taşöre etmeden yeniledik ve bu yenileme faaliyeti Fabrika imkânları dâhilinde yapıldığı için ciddi manada tasarruf sağladık” dedi.
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı konuşmasının devamında; “Yatırım planlarımız arasına aldığımız bir diğer önemli proje olan Vezirköprü Adatepe pancar toplama merkezini bu yıl sizlerin kullanımına sunuyor olacağız. Bu sayede sizleri Fabrika merkezi konforunda pancarlarınızı teslim etme imkânına kavuşturmuş olduk. Tüm bunlarla beraber birçok kantarımızda iyileştirme faaliyetlerini süratle yürüttük.
Şahit olduğunuz üzere sizler için sizlerle beraber çalışmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de yatırım, onarım ve yenilenme çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir.
Bu yıl Dökme Transport ve göl yaş küspe ton fiyatımız 200,00 TL, Paketli Yaş Küspe ton fiyatımız 280 TL, 500 Kilogramlık paketli yaş küspe için ton fiyatımız 300 TL, Pancar ucu ton fiyatımız 110,00 TL olarak uygulanacaktır.
Bugüne kadar sizlere Şirketimiz imkânları dâhilinde yaklaşık 13 milyon Türk lirası Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi imkânları dâhilinde ise 56 milyon Türk lirası tutarında ayni ve nakdi avans ödemesi olmak üzere toplamda 69 milyon Türk lirası tutarında ödeme yapılmıştır. Yapılan tüm bu ödemelerde banka faiz oranlarının %21 li seviyelere ulaşmasına rağmen çiftçilerimize herhangi bir finansman yansıtılmamış, herhangi bir ek maliyet çıkartılmamıştır. Amacımız çiftçilerimiz için daha fazla kaynak ve daha fazla imkân oluşturabilmektir.
Bu yıl pancar bedellerine mahsuben Sözleşmede belirtilen ödeme dönemlerinde tesellüm edilen pancar bedelinin %80’ni üreticilerimize nakden peşin olarak ödenecektir. İç Saha pancar ekicilerimize %16 polar ihtiva eden firesi düşülmüş pancarlarına ton başı Devletin açıkladığı 420,00 TL fiyat üzerine 10,00 TL ilave edeceğiz. Bu bedele yaş küspe, ilaç desteği, nakliye primi gibi yan ödemeler ilave edildiğinde ton başı pancar fiyatı 530,00 TL ye ulaşmaktadır. Tüm çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.
Bizlerin yegâne amacı pancar ekicisi çiftçilerimizin huzur ve refahını en üst düzeyde temsil etmektir. Temsil ettiğimiz makam bizlere geçmişin mirası gelecek nesillerin emanetidir. Bizler sizlere birlikte yürüyüp, birlikte büyüyeceğimize dair söz verdik, sizlerde bizleri, Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi seçimlerinde tercih ederek gerekli gücü ve imkânı sağladınız. Öncelikle seçimlerde verdiğiniz destekten ötürü hepinize sizlerin huzurunda tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Şimdi sizlerden aldığımız güçle yolumuza emin adımlarla devam etmek istiyoruz. Ancak üzülerek ifade etmem gerekir ki Pancar Ekim miktarımız hedeflenenin çok altındadır. Sorunlarınızın farkındayız. Bu sorunları aşabilmemizin tek çaresi pancar ekiminin artmasıdır. Yokluğun paylaşımı olmaz. Lütfen pancar ekimi konusunda sizleri daha duyarlı olamaya, hep beraber varlıkta buluşmaya ve varı paylaşmaya davet ediyoruz.
Bizlerden bugüne kadar desteklerini esirgemeyen Başta valimiz olmak üzere tüm siyasi parti milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, Kaymakamlarımıza, Siyasi parti il ve ilçe teşkilatlarına, güvenlik güçlerimize huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.