Orman Genel Müdür Yardımcısı Şahin Aybal başkanlığında Orman Yangınlarıyla Mücadele konulu Video Konferans toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Kalaycı ve OYM Şube Müdürü Engin Keleş katılım sağladı.
28 Orman Bölge Müdürlüğü'nün Video Konferans yöntemiyle katılım sağladığı toplantıda konuşan Genel Müdürü Yardımcısı Şahin Aybal, “Orman yangınlarına karşı vermiş olduğumuz mücadelede 2021 yılı teşkilatımız ve ülkemiz açısından çok zor bir yıl oldu. Küresel iklim değişiklikleri ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de yangın felaketlerine neden oldu. Ülkemizin böyle zorlu günlerde bir bütün olması, tüm kamu kurumlarımızın istişare içinde birlikte hareket etmesi, personelimizin can siparane ve kahramanca görevlerinin başında olması ve vatandaşlarımızın her türlü desteği sağlaması sayesinde Allaha şükürler olsun ki daha büyük felaketlere sebebiyet vermeden meydana gelen orman yangınları kontrol altına alınarak söndürüldü. Artık yaralarımızı sarma, yanan orman sahalarımızı küllerinden yeniden yeşertme ve bir daha böyle bir felaketle karşı karşıya kalmamak için gerekli tüm tedbirleri alarak strateji geliştirme zamanıdır.
“ZİNCİRİN GÜCÜ EN ZAYIF HALKASI KADARDIR”
Orman yangınları konusunda Alev avcılarımızın gerekli eğitimleri almalarını sağlayalım. Yardop projeleri, orman yol ulaşım ağları, Orman yangın şeritleri, yangın ikmal ve Yangınla Mücadele gücümüzü gözden geçirelim ve artıralım.
Orman Yangın Gönüllüsü olma konusunda vatandaşlarımız tarafından yoğun taleple karşılaşıyoruz. Talepleri değerlendirerek gerekli şartları taşıyan ve Orman Yangın gönüllüsü olmak isteyen vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı gerekli eğitimleri almalarını sağlayalım.
Ormanların korunması için 182 yıldır cansiperane çalışan Genel Müdürlüğümüz, orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere teknolojik yenilikleri bünyesine katmaya devam ediyor.
Genel Müdürlüğümüz yangın hava söndürme filosunda kullanılmaya başlanan insansız hava araçlarının (İHA) hem sayısı hem de etkinliği sayesinde gerçek zamanlı ve gerçek zamana yakın görüntü aktarımıyla gece-gündüz şartlarında orman yangınlarının erken tespiti, keşif, gözetlemesi yapılıyor ve İHA'ların ilettiği görüntüler, internet ağı üzerinden tablet bilgisayarlara aktarılıyor.
Araç Takip Sistemi'ne entegre edilmiş, ormanlık alan ve su kaynakları gibi raster ve vektörel verilerin yer aldığı harita sisteminin de bulunduğu tablet üzerinden ise arazöz, iş makinesi, ilk müdahale aracı, uçak ve helikopter gibi araçlar yönlendirilerek yangına en kısa süre içinde müdahale ediliyor ve yürütülen çalışmalar görüntülenebiliyor.
Yine Orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında görev alan personelimizin haberleşmesini sağlamak için Yangın-Cell Sistemini devreye almıştık. Bu sistem sayesinde de hava ve kara ekiplerimizin haberleşmede sevk ve idaresinde büyük hareket kabiliyeti kazandık.
Sistemin aktif ve işlevsel olarak kullanılması geliştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Orman yangınlarına erken ve etkin müdahalede noktasında tüm kamu kurumlarının araç ve iş makinelerinin sistem üzerinden görünüp kurumlarla işbirliği içerisinde yönlendirilebileceği yeni bir iletişim ve yönlendirme sistemi üzerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Geliştirilen bu sitemin en kısa süre içerisinde devreye alınarak orman yangınlarında bizlere önemli bir güç ve üstünlük sağlayacağına inanıyoruz.
Amacımız, “Navigasyonu olan tabletler ile ekiplerin uzaktan çevrimiçi olarak görevlendirilmesi ve yönetilmesi sayesinde ekiplerimizin verimliliğini artırmak ve kaynaklarımızı etkili kullanmaktır. Ormanların korunması vatanın korunmasıdır.”dedi.
Orman yangınlarıyla ilgili teşkilat birimlerimizin güçlendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasıyla ilgili talimatlarını aktarılmasının ardından toplantı sonlandırıldı.